Vappu Niittylä-Erkelenzin tekstiilitaidetta Arkissa

Pälkäneen pääkirjasto Arkissa on meneillään pälkäneläisen tekstiilitaiteilija Vappu Niittylä-Erkelenzin muistonäyttely Tekstiilitaidetta ja luonnoksia. Muistonäyttelyn ovat koonneet pälkäneläiset vapaaehtoiset yhdessä Pälkäneen kirjaston kanssa. Tuomas Niittylän yksityiskokoelmien lisäksi kuva-aineistoa on saatu Designmuseon kokoelmista.

Vappu Niittylä syntyi Pälkäneen luonnonkauniiden maisemien keskelle. Kotimaatilan töissä syntyi rakkaus maahan ja tarve tehdä työtä käsin. Hämeenlinnan kautta elämä vei Helsinkiin. Yhteys lapsuuden kotiseutuun jatkui myöhemmin kesäasumisen muodossa. Rinnalla luovalla alalla toimi graafikko Holger Erkelenz.

”Sitten tulee sellainen hetki, että työ lähtee liikkeelle ”. Tekstiilitaiteilija Vappu Niittylä-Erkelenz (1920–2000) opiskeli Ateneumissa, Taideteollisuuskeskuskoulun tekstiilitaiteen osastolla. Sota-ajan jälkeen hän suunnitteli sekä taidetekstiilejä että teollisia malleja eri yrityksille, keskeisinä Ruotsin Handarbetets Vänner, Suomen Käsityön Ystävät ja Villayhtymä. 1950-luvulla hän myös opetti Invalidien liiton Kolmirannan, Järvenpään ja Westendin oppilaitoksissa. Monipuolisia työtehtäviä oli kotimaan lisäksi samoin runsaasti myös Ruotsissa ja Norjassa.

Ajan moderni ilmaisu mutta maanläheinen ja kertova kuvamaailma tulee esille erityisesti hänen ryijyissään, joista tunnetuin lienee Hiillos. Hän on suunnitellut esimerkiksi Pallastunturin hotellin sisustuksen verhoilukankaat Lasse Ollinkarin huonekaluihin. Taiteilija toimi monipuolisesti, osallistui suunnittelukilpailuihin ja menestyi palkittuna taiteilijana.

Hän totesi: ”Ei ryijyä tee, ellei ole olemassa tilausta, ja kilpailu on tilaus.— Jos omia aikojaan tekee luonnoksia, siitä työstä puuttuu jännite ja jännitys. Tarvitaan tykki selän taakse…” Kalevala Korun mallistoon hän suunnitteli Linnanrouva-rannekorun.

Tekstiilitaiteilija Vappu Niittylä-Erkelenzin muistonäyttely on avoinna 3.7.– 31.7.2017 Pälkäneen pääkirjasto Arkissa (Kehätie 4) kirjaston aukioloaikoina.

Vappu Niittylä-Erkelenzin ryijyluonnos Sininen Baletti. Kuva Designmuseo.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>