Huopaa, lankaa tai kangasta, aina syntyy nukke

Marja-Liisa Tulokkaan nuket ja muut käsityöt ovat esillä Kuhmalahden kirjastossa heinäkuun loppuun saakka.

Nuket valikoituivat teemaksi, kun Marja-Liisa Tulokkaan käsitöistä pystytettiin Matkan varrelta -näyttely Kuhmalahden kirjastoon. Vitriinissä on oikean vauvannäköisiä Reborn-nukkeja, joilla on päällään Tulokkaan omille lapsilleen aikanaan tekemät villapuvut. Nukketeeman ympärille on kerääntynyt nalleja, noitia ja muita teemaan sopivia käsitöitä, vaikka valinnanvaraa olisi kyllä ollut öljyvärimaalauksista aina savi-, betoni- ja kirjansidontatöihin saakka. Toki niistäkin nähdään pieniä maistiaisia, mutta pääosassa ovat nuket tykötarpeineen.

– Nyt oli aikaa koota näyttely, kun jäin syksyllä eläkkeelle päiväkodin opettajan työstä Suoramalta, kirjaston pyynnöstä ilahtunut Tulokas sanoo.

Jokaisesta Reborn-nukesta tulee omannäköisensä. Niiden iho maalataan ja muun muassa hiukset istutetaan suortuva kerrallaan. Nalleja on sekä virkattuja että perinteistä ommeltua pörrömallia. Yksi noidista on päätynyt jo aikaisemmin istuskelemaan kirjaston tiskille kirjastosihteeri Mervi Kortelahden maskotiksi. Tekniikoiden ja materiaalien runsaus näkyy myös Tulokkaan kotona.

– Työhuone on aivan räjähtänyt, en päästä sinne ketään! Säästän ja kierrätän materiaaleja ja teen erilaisia kokeiluja. Nyt olen hurahtanut risutöihin, käsityötaitaja paljastaa.

Tulokas on kotoisin Rautajärveltä ja hänen miehensä on Kuhmalahdelta. Kangasalla asutaan, mutta kesät vietetään kesämökillä Kuohijoella.

– Menen taas Kuohijoen kesäkauppaan VPK:n talolle myymään käsitöitä lauantaisin. On mukavaa kun ihmiset tulevat katsomaan, että mitäs sinulla nyt on, Tulokas kertoo kesäsuunnitelmistaan.

Noitien lisäksi nukketeeman lomassa voi nähdä myös tuohesta sidottuja kirjoja, risu- ja betonitöitä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?