Vuosijuhla: 135-vuotiasta palokuntaa juhlittiin perinteisin menoin

Aitoon VPK on yksi pisimpään toimineista maalaispalokunnista

Palokunnat marssivat perinteisesti Aitoon keskustasta Honkalaan, missä marssia olivat vastaanottamassa kunniapalopäällikkö Kari Keino ja VPK:n päällikkö Erkki Hyöki.

Aitoon VPK:n vuosijuhlia vietettiin sunnuntaina Honkalassa. Perinteisiin juhlallisuuksiin kuuluivat palokuntien marssi Aitoon keskustasta Honkalan mäelle, palokuntien välinen vesiviesti, vapaaehtoisten palokuntalaisten palkitseminen sekä Valkeakosken soittokunnan musisointia.

Marssille olivat lähdössä myös Halla-Ukko ja Huili. Hevoset vetivät vanhoja VPK:n kärryjä, jotka on valmistettu vuonna 1905 Pietarissa. Jukka Heikkinen ja Eino Ijäs toimivat kuljettajina. Ukko ja Huili ovat jo tottuneita marssijoita. Kangasalta hommiin valjastetut hevoset olivat mukana jo viidettä kertaa.

– Näillä kärryillä kuljetettiin ennen palokunnan päälliköitä juhlallisuuksiin, kertoi Jukka Heikkinen.

 

Seitsemästä palokunnasta jäljellä kaksi

– Olemme yksi vanhimpia maalaispalokuntia Kangasalan ja Onkkaalan kanssa. Pitkään olemme pystyneet toimimaan ilman taukoja, kertoi kunniapalopäällikkö Kari Keino Aitoon VPK:sta.

Aikanaan entisen Luopioisten kylissä oli seitsemän palokuntaa, nyt jäljellä ovat Aitoon ja Rautajärven palokunnat.

– Joka kylällä oli ennen oma palokuntansa. Nyt kylät ovat hiljentyneet ja samoin palokunnat, Keino sanoi.

Aitoon VPK täytti tänä vuonna 135 vuotta. Keino on ollut mukana toiminnassa vuodesta 1965 lähtien.

– Ei tätä traditiota enää kehtaa lopettaa, Keino naurahti palokunnan juhlallisuuksista.

– Sanotaan, että joulu on joka vuosi ja kirkastus kerran vuodessa.

Nykyaikana ihmisillä ei tahdo riittää aikaa vapaaehtoiseen toimintaan, kun työelämä vie osansa ja töissä saatetaan käydä kotipaikkakunnan ulkopuolella. Nuorisojaoston toiminta on kuitenkin vahvasti hengissä ja aina osa nuoriso-osastolaisista nousee hälytysosastoon.

Vaikka palokuntalaisuus ei jatkuisikaan, Keinon mielestä on ensiarvoisen tärkeää, että ihmiset kuitenkin oppivat jo nuorina monelta puuttuvia perustaitoja, jotta osaavat tilanteen vaatiessa auttamaan itseään ja muita. Aitoon VPK:n nuoriso-osastokin lähentelee toimintavuosiltaan jo viittäkymmentä ikävuotta.

Ukko ja Huili olivat mukana marssilla vetämässä VPK:n vanhoja kärryjä. Kärryt ovat 1900-luvun alusta ja valmistettu Pietarissa. Jukka Heikkinen toimi ajurina.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?