Rakentaminen: Yhteistyötä voi tehdä ilman yhteistä firmaankin

Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

Rakennusalan ammattilaiset Niko Lindholm (vas.), Jussi Romu ja Atte Lepistö tiivistävät yhteistyötä, jotta asiakkaan osa helpottuu ja pälkäneläisosaajille saadaan lisää töitä.

Pälkäneläiset rakennusalan ammattilaiset päättivät vetää reilusti kotiin päin. Liian usein paikallisia yrittäjiä kohtaa näky, jossa ulkopaikkakuntalaisten autot seisovat talojen ja työmaiden nurkilla. Niko Lindholmilla, Jussi Romulla ja Atte Lepistöllä on kaikilla sukutaustaa rakennusalalle, oma yritys ja kokemusta. Lindholm hallitsee LVI-alan työt, Atte Lepistö remontoinnin ja Jussi Romu työskentelee isänsä firmassa Maanrakennus Pauli Romussa. Lisäksi porukassa on mukana joukon isähahmo Jari Teronen Pälkäneen talotekniikasta, sähkö- ja ilmastointitöiden ja ilmapumppuasennuksen ammattilainen. Yhdessä he alkoivat miettiä, miten heidän toisiaan täydentävää ammattitaitoa saisi parhaiten hyödynnettyä.

– Pohdittiin, miten voitaisiin tarjota kaikki palvelut yhden ihmisen kautta paikallisille ja mökkiläisille, Jussi Romu kertoo.

Jo tähän saakka miehet olivat suositelleet toisiaan, mutta nyt he päättivät markkinoida osaamistaan entistä suunnitelmallisemmin.

– Haluttiin tavallaan viedä aiempaa yhteistyötä seuraavalle asteelle, jotta työn tilaaminen ja kulku olisi asiakkaalle mahdollisimman vaivatonta, Atte Lepistö Remonttityö Lepistöstä toteaa.

Miehet luottavat toistensa arviointikykyyn ja osaamiseen. Jussi Romun mukaan teknologia helpottaa, konsultointi onnistuu valokuvien ja videoiden avulla ja tieto kulkee WhatsApp- viestiryhmässä. Joskus riittää, että asiakas tapaa yhden ammattilaisen ja sopii urakasta, tarvittaessa paikalla käyvät kaikki asianosaiset. Hinta-arvio tulee aina varsinaiselta osaajalta. Yhteistyön vuoksi asiakkaan ei tarvitse etsiä tekijöitä tai sovitella monen eri ammattilaisen aikatauluja, koska nelikko sopii keskenään miten työ saadaan hoidettua sujuvasti.  Näin on tarkoitus lyhentää remontin tai rakentamisen kestoa asiakkaalle. Yksinkertaisimmillaan asiakas saa vaikka vain yhden laskun koko urakasta.

– Paikalla ollaan silloin kuin sovitaan, mikä ei vieläkään tunnu olevan itsestään selvää. Varsinkin mökkiläiset hyötyvät yhteistyöstä, kun ei tarvitse joka asian takia tulla isolta kirkolta tänne, vaan voi keskittyä joko töihin tai lomailuun rakennustöiden ajan, LVI-Lindholmin Niko Lindholm toteaa.

Lapsuudenystävät pärjäävät suoralla puheella

Jokainen jatkaa omassa firmassaan, koska työt ovat niin erilaisia. Yhteistyön avulla on kuitenkin tarkoitus saada lisätöitä ja entistä isompia urakoita. Omien kontaktien avulla mukaan voidaan pyytää muitakin paikallisia ammattilaisia. Lindholm, Lepistö ja Romu ovat lapsuudenystäviä, ja he arvelevat, että sopu säilyy kaiken säätämisen tiimellyksessäkin.

– Me ollaan siviilissäkin paljon tekemisissä sen lisäksi, että ollaan jo nyt tehty paljon töitä samoilla työmailla. Me ajatellaan monista työhön liittyvistä asioista samalla tavalla. Ollaan suoria tyyppejä, joten mikään tuskin jää kaivelemaan, Jussi Romu arvelee.

Lindholm velmuilee, että kaikki menee hyvin, jos kukaan ei tyri. Pienellä kylällä sellaiseen ei ole juuri varaakaan, sen kaikki tietävät.

Aluksi tehdään pienempiä töitä ja haetaan parhaita yhteisiä toimintatapoja. Jussi Romun mukaan villeimmissä haaveissa nelikko rakentaa yhdessä omakotitalon.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>