Kullervokin lähtee Vanhaan Savottaan

Vanhat työmenetelmät, koneet ja laitteet nousevat pääosaan Vanhan Savotan metsä- ja maatalousnäyttelyssä Rautajärvellä ensi viikonloppuna. Jouko Vilkmanin järjestämän viikonlopun ajan kentällä on nähtävillä esimerkiksi erilaisia vanhoja traktoreita, jätkien ajopelejä, maamoottoreita ja metsäkoneita. Yksi tähdistä on Suomen ensimmäisiin traktoreihin lukeutuva Kullervo, jonka tuo paikalle entisöintimestari Markku Lyhty.

Voidaan jopa sanoa, että Kullervo – jonka sanottiin tuoneen aikoinaan ”tulikiven katkua ja petroleumin tuoksua” pelloille – palaa Rautajärvelle sata vuotta ensiesiintymisensä jälkeen. Rautajärven kartanon isäntä Lauri Pätiälä nimittäin hankki Kullervon vuonna 1920.

erinteisiä hevosvoimia edustaa ainakin suomenhevostamma Napsukka, jonka lisäksi eläintähdiksi voidaan laskea muun muassa kanarouvat Santra ja Veera sekä Heini Sepän sirkuskoirat, jotka esiintyvät sunnuntaina kolmesti – ja ovat esitysten väliajan rapsutusta vailla.

Lisäksi perinnetyönäytökset pyörivät pitkin päivää – luokkeja painetaan, päreitä höylätään ja heinäseipäitä teroitellaan. Seppien taonnan kalskeessa lapset voivat opetella pajupillin ja pyykkipoikapyssyjen tekoa sekä puujaloilla kävelyä.

Vanhan Savotan oma yhtye Enso Kusetti soittaa maitolaiturilla ja tallin parvella musiikkia sadan vuoden ajalta. Myös Eräjärven tukkipoijaat musisoivat.

Kämpällä voi myös tutustua postikorttinäyttelyyn; vanhimmat kortit on lähetetty yli sata vuotta sitten. Savottahommat alkavat molempina päivinä kello 10.

Traktoreiden kantaisä Kullervo palaa Rautajärvelle ensi viikonloppuna.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?