Rajalan metsäpäivä: Sata vuotta elämää Laipanmaassa

Lintusen tyttäret Rajalan kämpässä kymmeniä vuosia asuneen Nestori Hanhikosken vieraina 1990-luvulla. Kuva Risto Keskinen.

 

Sahalahti-Seura ja Rajalan kämppätyöryhmä järjestävät lauantaina, 29. heinäkuuta metsäkulttuuripäivän. Tämänkertainen aihe on lähellä ihmistä: Laipanmaan entisaikojen asutus ja asukkaat.

Laajan Laipanmaan alueella oli runsaat sata vuotta sitten tiettömien taipaleiden takana noin 20 ”savua” – lähinnä torppia eli vuokraviljelmiä ja maattomia asuintaloja. Asukkaiden tärkeimmät elinkeinot olivat maanviljelys ja karjatalous, metsätyöt, metsästys, kalastus ja käsityöt.

Nyt Laipanmaassa ei ole vakinaista asutusta, kesämökkejä sitäkin enemmän. Viimeisimmät Laipanmaan asukkaat siirtyivät ”maalikyliin” 1960-luvulla. Nyt Laipanmaata halkoo noin 400 kilometriä  autolla ajettavia metsäteitä. Kaukaisinkin kolkka on lyhyen kävelymatkan päässä.

Rajalan metsäpäivässä kuullaan Laipanmaan asiantuntijoiden katsauksia alueen asutuksesta ja asukkaista. Tilaisuuden parasta antia varmasti ovat Laipanmaassa aikanaan asuneiden ihmisten kertomukset. Vastikään 100 vuotta täyttänyt Rajalan kämpällä emäntänä toiminut Aino Aho tulee metsäpäivään kertomaan 1950-luvun kämppäelämästä.  Teivaan torpassa 1960-luvun alkupuolelle asti asunut Edvard Lintusen kymmenlapsinen perhe oli alueen viimeisimpiä asukkaita. Lintusen tyttäret ovat luvanneet tulla muistelemaan, millaista elämä oli sotien jälkeisessä  Laipanmaassa. Omakohtaista kerrottavaa Laipanmaan asukkaista on myös Hirvijärvellä syntyneellä Timo Niemisellä.

Rajalan kämpälle soveltuvaa musiikkia esittää  Pirkka-Hämeen Jätkäperinne -ryhmä. ”Laipanmaa”-opasteet Tampere-Kuhmoinen tieltä ja Luopioisten Haltialta. Maanteiltä kämpälle on noin 10 kilometriä. Rajalan kämppätyöryhmä toivottaa Laipanmaan entiset asukkaat, nykyiset kesämökkiläiset ja muut perinteestä kiinnostuneet tervetulleiksi Rajalaan 29. heinäkuuta.  Makkaravalkeat syttyvät kello 12 ja muu ohjelma alkaa kello 13. Päätöskahvien jälkeen on mahdollisuus käydä tutustumassa Teivaan torpan pihapiiriin.

Markku Rauhalahti

Rajalan kämpän 70-vuotisjuhlaa vietetään heinäkuussa 2017. Kuva Markku Rauhalahti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?