Ja alla oli tulinen järvi

Huutijärvellä kuvattiin Suomi-Filmiä kesällä 1936

Elokuvan mainos vuodelta 1937.

Risto Orko ohjasi draaman Ja alla oli tulinen järvi Kangasalan Huutijärvellä kesällä 1936. Maila Talvio kirjoitti elokuvaa varten romaanin, jonka tapahtumat sijoittuvat eteläiseen Suomeen ja vuosiin 1912 ja 1936. Alkoholismi näkyy kahden perheen ja kolmen sukupolven elämässä ja elokuvaa mainostettiin ”sortuvan suvun tarinana”. Rahoittajaksi oli lupautunut Oy Alkoholiliike Ab.

Elokuva alkaa, kun Jussi Raala (Joel Rinne) menettää tulevan perintönsä sen jälkeen, kun hänen isänsä myy ryypiskellessään omaisuutensa paikallisella patruunalle (Hugo Hytönen). Raala juo itsekin ja tekee lapsen torpantytön kanssa. Katkeroituneena hän lähtee 25 vuodeksi Amerikkaan ja rikastuttuaan palaa kostamaan.

Palattuaan Jussi asettuu äitinsä kuoleman jälkeen tyhjilleen jääneeseen taloon, tapaa vanhan patruunan, jolle pian selviää, että poika Mauno on pantannut osakkeensa. Vimmoissaan patruuna erottaa poikansa sahan johdosta ja ryhtyy itse järjestämään asioita. Väkeä vähennetään ja lakkokokouksia pidetään. Lopuksi Jussi ilmestyy patruunan eteen juovuksissa ja osakesalkulla mahtaillen. Kun Lyylin ja Jussi Raalan poika Heikki ilmoittaa pitävänsä kauppaa laittomana, Jussi aikoo käydä hänen kimppuunsa, jolloin Lyyli ehtii väliin huutaen: ”Aiotko tappaa oman poikasi!” Patruuna kaatuu tuoliltaan kuolleena maahan ja Jussi jää tyrmistyneenä paikoilleen. Näin katkeaa kolmen sukupolven kirous ja uusi sukupolvi ottaa paikkansa. Elokuva tuli teattereihin 1937, mutta katsojamenestys oli heikko. Kriitikkojen mukaan päähenkilöt Rinne, Hytönen ja Angerkoski vetivät roolinsa herkullisesti yli.

Patruuna (Hugo Hytönen) ja Jussi Raala (Joel Rinne) soutelemassa Kangasalan Vesijärvellä. (elonet.fi)

Kuvaukset Vääksyssä kesällä 1936

Ulkokuvat otettiin kesällä 1936 Kangasalla Vääksyn kartanon tiluksilla. Kuvausjakso kesti viitisen viikkoa. Vierailevana kuvaajana oli ruotsalainen Albert Rudling. Alun perin kuvaajana piti olla Erik Blomberg, ja tarinaan suunniteltiin myös talvikuvajaksoja, jotka eivät kuitenkaan toteutuneet. Elokuva myytiin myös Ruotsiin sekä Yhdysvaltain ja Kanadan suomalaisalueille

Kyläläisille elokuvan teko toi vaihtelua kesäiseen aherrukseen. Sää suosi elokuvan tekoa, kun kesä 1936 oli vielä poikkeuksellisen lämmin. Elokuvasta säilyneiden otosten mukaan näyttelijät hikoilivat ja hellehattuja oli niin kuvaajilla kuin näyttelijöillä. Vääksyn kartanon työntekijöitäkin vilahtelee elokuvassa. Muistitiedon mukaan muutama näyttelijä oli kuvausten ajan majoittuneena Huutijärvelle. Kuvausten päätteeksi järjestettiin kylän väelle ja avustajille Vääksyssä talkootanssit. Näyttelijät ja ohjaaja Risto Orko olivat tietysti mukana.

Tuula Vuolle-Selki

 

Hugo Hytönen, Ansa Ikonen, Hanna Taini ja Kaarlo Kytö Vääksyn kartanolla. (elonet.fi)

Lähteenä käytetty:

http://www.elonet.fi/fi/elokuva/118023,

Wikipediassa elokuvasta Ja alla oli tulinen järvi

Vorssinmantaa ja muuta hiekkamaan historiaa Huutijärveltä. Aro, Elina; Aarnio, Aulis; Aro, Markku; Huutijärven kylätoimikunta 2004.

Dokumentti löytyy osoitteesta: https://www.elonet.fi/fi/elokuva/111547

Seppo Vuolteen haastattelu 26.6.2017

Näkyykö tuttuja kasvoja

Elokuvan valmistumista seurattiin erillisessä dokumentissa vuonna 1936. Filmissä vilahtaa kylän väkeä, eli ihmisiä Huutijärveltä ja mahdollisesti muualta? Tunnistatko heitä? Tiedämme muun muassa, että Vääksyn kartanon rouva Birgit Rydman ja hänen tyttärensä ovat mukana. Tiedot voi lähettää toimitukseen tai osoitteessa olevaan kyselyyn.

http://www.elonet.fi/fi/tiedonkeruu/ja-alla-oli-tulinen-jarvi

Filmin väliajalla syötiin ja kahviteltiin. Tunnistatko nämä miehet?

Hugo Hytönen, Ansa Ikonen, Hanna Taini ja Kaarlo Kytö Vääksyn kartanolla. (elonet.fi)

Kahvitauolla. Ovatko elokuvan avustajia, kyläläisiä?

Miehet lakkokokouksessa. Tunnistako elokuvan henkilöt?

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?