Viiniä ja kirjallisuutta: Näytelmäkirjailija Sirkku Peltola saapuu Laitikkalaan keskiviikkoillan kirjailijavieraaksi

 

Kirjateltasta tulee Kirjavintti

 

Sirkku Peltola on harvinainen naiskirjailija – komedian mestari.

Sirkku Peltolan näytelmät ovat tulleet Pirkanmaalla monille tutuiksi Tampereen Työväen Teatterin kautta.

Laitikkalan perinteinen Kirjateltta muuttuu tänä vuonna Kirjavintiksi, kun keskiviikkoillan kirjallisuustapahtuma järjestetään Rönnvikin viinitilan taidetila Vintillä. Kirjailijavieraana on näytelmäkirjailija, ohjaaja Sirkku Peltola.

– Haluamme Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestää tapahtuman tavallista juhlavammassa ympäristössä. Viini ja kirjat ovat aina olleet eräänlainen parivaljakko, ja kun lähellä on hieno tila käytettävissä tällaiseen tarkoitukseen, päätimme kokeilla sitä, perustelee kulttuurituottaja Marketta Vaismaa.

Kirjateltan muuttumisesta pysyvästi Kirjavintiksi ei ole päätetty vielä mitään. Vaismaan mukaan vaihtoehtoina ovat paluu vanhaan tuttuun telttaan, siirtyminen pysyvästi Rönnvikiin tai vielä uusien paikkojen kokeilu.

Kirjavintti avautuu Pälkäne-viikon keskiviikkona 26. heinäkuuta kello 18. Tilaisuus on itsessään maksuton, syömiset ja juomiset kukin kustantaa itse.

 

Komedia nostaa pientä ihmistä

Sirkku Peltola on sanonut, että näytelmän aihe on silloin tarpeeksi tärkeä, jos sen voi kirjoittaa komediaksi.

Hulvatonta komediaa ja karikatyyria kirjoittavat naiset ovat vähemmistö, mutta voisi sanoa, että Peltola on onnistunut siinä monen edestä. Hän osuu samalla kertaa sekä

arjen karheuteen että vivahteikkuuteen, ja osaa sujauttaa tragedian komedian rinnalle niin, että rajapintaa on vaikea erottaa.

Ajankohtaisia ilmiöitä ja yhteiskunnan muutosta pienen ihmisen näkökulmasta tarkasteleva Peltola on yksi Suomen arvostetuimmista näytelmäkirjailijoista ja ohjaajista. Hän käsittelee teoksissaan kipeitä aiheita, kuten lapsettomuutta, vanhenemista ja vanhusongelmaa, maaseudun elämän murroskohtia, vanhempien ja lasten suhdetta; ylipäätään ihmisten vastuuta toisistaan – mutta kaikki käy komedian kautta.

Peltola ei pilkkaa antisankareitaan, maailman kummallisuuksissa kylpeviä pieniä ihmisiä. He ovat inhimillisiä olentoja, joilla on oma vahva näkemyksensä elämän kulusta ja tarkoituksesta. Kömpelyydellään ja kompuroinnillaan he paljastavat lopultakin enemmän ympäröivän yhteiskunnan hölmöydestä kuin omasta puutteellisuudestaan. Eikä heitä nitistetä helpolla, vaikka äkkiä katsoen niin voisi luulla.

Sirkku Peltolaa haastattelee Kirjavintissä Marketta Vaismaa.

Syntyjään kangasalalainen Sirkku Peltola muurasi Kangasala-talon peruskiven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sirkku Peltola

  • Syntynyt 1960 Kangasalla
  • Asuu Tampereella
  • Puoliso muusikko Heikki Salo, veli näyttelijä Sulevi Peltola
  • Filosofian maisteri, näytelmäkirjailija, ohjaaja, yhteiskuntakriitikko
  • Kirjoittanut tai sovittanut yli 30 näytelmää, tuotantoa käännetty 13 kielelle
  • Tunnettuja teoksia: Mummun saappaassa soi fox, Suomen hevonen, musikaali Suruttomat, Patukkaooppera, Yksiöön en Äitee ota
  • Kiinnitykset: Tampereen Työväen Teatteri (nykyinen), Kuopion kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri
  • Palkintoja: Suomi-palkinto 2005, Olavi Veistäjä -palkinto 2005, Lea-palkinto 2001, Tampereen kaupungin ensimmäisen luokan kultainen ansiomitali 2008

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?