Kiviristi

Normal
0

21

false
false
false

FI
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

Pälkäneen ja Kangasalan väliselle Kiviristille löytää Iharista Särkijärven ja Linnajärven välistä kulkevan Vohtenkirkontien kautta tai Raikusta Iso Ahvenaisen rantaan vievän Riihiniityntien kautta.

Ja se, että kuinka rististä tuli kulma.

Kaikki tapahtui vain vähän aikaa takaperin. Silloin pidettiin puheita puolesta, että vastaan. Kaikki olivat äänessä ja julistivat teorioitansa kuinka tulee käymään.

Toiset maalailivat tulevaisuuden maisemaa synkkänä, toiset ammoista aurinkoa hohtavia säteitä. Harmaapukuiset miehet olivat juroja ja suolsivat tasaisella äänellä lukuja ja taas lukuja.

Kaikki päätyi kuin oli alkanutkin. Isomman ääni voittaa aina. Sahalahden kunta lakkasi olemasta. Se liitettiin Kangasalaan.

Ahdinvuoren kupeessa pienen suon takana, matalahkon kallionyppylän laidalla värjöttelee muutaman korttelin korkuinen kivistä ladottu väsyneen oloinen rajapyykki, joka on saanut osakseen komealta kalskahtavan nimen.

Sen tehtävä Pälkäneen, Sahalahden ja Kangasalan rajapyykkinä jäi Kiviristi -merkinnäksi karttaan. Siitä tuli kulma.

Paikalle eksyvän kannattaa samalla reissulla tehdä visiitti Ahdinvuorelle. Tarkkaavainen voi nähdä kaukaisuudessa kimmeltelevän Längelmäveden. Alue ei ole mitä tahansa syrjäkulmaa, sillä ollaan niin korkealla merenpinnasta, että näitä kallioita ei ole pyyhkinyt edes Litonianmeren edeltäjät aalloillaan.

Pienenä lisänä tulee mainita muutama käyttäytymiseen liittyvä asia. Näillä seuduin kävijän on syytä pitää kielensä kurissa ja olemuksen korrektina, sille ei ihan jokaiselle paikalle anneta Ahdin nimeä.

 

Mikko Forsten

 

Retkipaikka

Pälkäneläinen Mikko Forstén esittelee palstalla vierailemisen arvoisia lähikohteita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?