Eläkeläiset vanhusten tukena

Kirsti Luoto on aktiivisesti mukana Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistyksen vapaaehtoistoiminnassa. Hän toimii muun muassa Markku Vuorisen ystävänä ja vie tätä mukanaan lähialueen tapahtumiin.

– Tästä saa hyvän mielen molemmille osapuolille, Terttu Kittilä sanoo.

Kittilä on tehnyt vapaaehtoistyötä vanhusten luona jo 30 vuoden ajan. Kun Eläkeliiton Sydän-Hämeen yhdistys ry kymmenen vuotta sitten perustettiin, lähti Kittiläkin pian mukaan sen toimintaan.

– Ihan ensimmäisenä yhdistyksessämme vapaaehtoistyön johdossa oli Salme Salo, minä jatkoin siitä ja nyt toimikunnan vetovastuussa on Pirkko Närvänen, Kittilä luettelee.

Vapaaehtoistoimintaa on Sahalahdella, Kuhmalahdella, Luopioisissa ja Pälkäneellä. Kaikilla alueilla on omat yhdyshenkilönsä, jotka kuuluvat vapaaehtoistyön toimikuntaan. Kaikkiaan toiminnassa on mukana lähes viisikymmentä aktiivia, mutta joukkoon mahtuu toki lisääkin.

– Otamme mielellämme mukaan uusia toimijoita, Pirkko Närvänen kertoo.

Yksinäisyys on hyvin yleistä etenkin vanhusten joukossa ja tähän tarpeeseen Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys haluaa vastata.

– Usein saamme tiedon ystävän tarpeesta vanhustyön palveluohjaajan tai kunnallisen kotihoidon kautta, mutta meihin voi ottaa yhteyttä suoraankin, Närvänen kannustaa.

Hän itse etsi tapoja toimia vapaaehtoisena jo ennen eläkkeelle pääsyään neljä vuotta sitten. Eläkeliiton toiminnan lisäksi hän on mukana Kangasalan Seudun Sydänyhdistyksessä, jonka hallituksessa hän edustaa Pälkänettä. Terveyteen ja toisista huolehtimiseen liittyvä vapaaehtoistoiminta on Närväselle luontaista, sillä hän teki työuransa sairaanhoitajana sekä osastonhoitajana keuhkosairauksien parissa.

– Jokainen toimii vapaaehtoisena omien voimavarojensa mukaan, mitään erityisiä osaamisvaatimuksia tähän toimintaan ei ole, Närvänen korostaa.

Vierailuja toimintaryhmissä ja laitoksissa

Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistyksen vapaaehtoiset tekevät vuoroja Onkkaalan ja Luopioisten Ikäpisteillä, Aitoon Pysäkillä ja Sahalahden Juttutuvalla. Yksi toimintamuoto on tietokoneneuvonnan antaminen asiakkaiden kotona. Osa toimijoista tekee säännöllisiä vierailuja laitoksiin, joissa vanhuksia asuu.

– Meillä ei yleensä ole nimettyjä ystäviä, vaan käymme aina tiettyyn aikaan tapaamassa niitä asukkaita, joiden luona henkilökunta on toivonut meidän vierailevan, itsekin laitosvierailuja tekevä Pirkko Närvänen kertoo.

Kohtaamiset rytmittävät arkea ja tuovat vaihtelua asukkaiden elämään. Vierailujen aikana vapaaehtoiset kyselevät kuulumisia, pitävät seuraa, lukevat lehtiä ääneen tai vievät vanhuksia ulkoilemaan.

Harjutuulessa puolitoista vuotta asuneella Markku Vuorisella on oma ystävä, Kirsti Luoto. Ystävykset tutustuivat Vuorisen asuessa vielä kotonaan.

Luoto vierailee Harjutuulessa ainakin kerran viikossa, ja kaksikko on tuttu näky esimerkiksi seurakuntatalon kahvihetkillä ja Kostiakeskuksessa.

– Kirsti ottaa mielellään osaa toimintaan, ja minä pääsen sitten mukaan. On mukavaa, että hän käy, Vuorinen sanoo.

Hän ei voi liikkua omatoimisesti, sillä molemmat jalat on amputoitu diabeteksen aiheuttamien haavaumien vuoksi. Yhteisillä retkillä Luoto työntää pyörätuolia, mikä on toimeliaalle miehelle vähän vaikea paikka.

Pälkäneen mäkiset maastot vähän rajoittavat retkiä, sillä naisen voimat ovat pyörätuolin kanssa rajalliset. Kirsti Luoto tietääkin, ettei jaksa loputtomiin.

– Hankalinta on, kun voimat eivät riitä kaikissa ylämäissä. Siksi emme esimerkiksi pääse haudoilla käymään, hän pahoittelee.

Vuorisen luona vierailun lisäksi Luoto kiertää osastoilla, lukee lehtiä ääneen ja ulkoiluttaa asukkaita.

– Vietän täällä reilut neljä tuntia joka keskiviikko. En koe tätä työksi, vaan tämä on minulle yksi tärkeä ajanviete, jossa saan tutustua uusiin ihmisiin, Luoto kertoo.

Ystävänä ja tukena asiointimatkoilla

Osa Eläkeliiton Sydän-Hämeen yhdistyksen vapaaehtoisista vierailee kotona asuvien vanhusten luona.

– Kotivierailuilla tietyn ihmisen luona käy aina sama ihminen, Pirkko Närvänen kertoo.

Yhdistyksen aktiivit käyvät vanhusten luona juttelemassa ja voivat olla saattajina asiointi- ja lääkärikäynneillä.

– Usein muodostuu molemminpuolinen syvä ystävyys, ja asioissa edetään autettavan ehdoilla, Terttu Kittilä kertoo.

Hän käy tällä hetkellä neljän vanhuksen luona, ja vuosien mittaan hän on saattanut useita ystäviään elämän loppuun saakka.

– Erityisesti niiden kanssa, jotka eniten kaipaavat, kuljen pitkän matkan rinnalla ystävänä.

Kodinomaisessa laitoshoidossa asuvien yksinäisten luona Kittilä vierailee pari kertaa viikossa, osan luona harvemmin.

– Haluan olla auttaja. Olen sitoutunut tähän toimintaan ja saan itsekin siitä iloa, että pystyn antamaan toisille iloa ja lämpöä.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>