Suhteiden viidakossa

Elämä on annettu meille yhdessä elettäväksi. Mitäpä se olisikaan ilman muita ihmisiä. Ihan ensimmäisistä hetkistä alkaen olemme riippuvaisia toisistamme. Tiedämme, miten ilman huolenpitoa jätetty vastasyntynyt vauva menehtyy hyvin nopeasti. Kun kasvamme, ihmissuhteiden merkitys muuttuu laadultaan, mutta säilyy yhtä suurena.  Jotta voisimme hyvin ja eläisimme täysipainoisesti, tarvitsemme elämän alusta loppuun ympärillämme toisten luomaa läheisyyttä ja turvallisuutta. Perheet, ystävät, hyvät työ- ja harrastustoverit ovat hyvän elämän välttämätön edellytys.

Miten tärkeitä suhteemme toisiin ihmisiin ovatkaan, kuitenkin ne monesti ovat haastavia. Jokainen miestä on kokenut asian varmasti omakohtaisesti. Välillemme syntyy helposti riitaa ja väärinymmärrystä, koemme hylkäämistä ja pahimmillaan joudumme eroon toisistamme.

Ristiriitatilanteissa syyttävä sormemme osoittaa helposti kohti toisia ihmisiä. Oman osuuden ymmärtäminen ja siitä vastuun ottaminen ei ole aina helppoa. Jos suostumme olemaan rehellisiä itsellemme, joudumme tunnustamaan, että omat tunnereaktiomme ovat välillä vahvasti yliampuvia ja valintamme epäsovun keskellä kovin itsekkäitä. Voisiko olla niin, että ihmissuhdeongelmissamme on taustalla myös huono itsetuntemuksemme? Meiltä saattaa puuttua syvä yhteys omaan sisimpään.

Uskon, että apu oman itsen ja sen myötä toisten ymmärtämiseen löytyy suhteista suurimman, jumalasuhteen kautta. Taivaallinen Isämme on antanut kaikkensa, jotta me voisimme löytää läheisen yhteyden Hänen kanssaan. Raamattu kertoo meille: Mutta nyt Jumala on Kristuksessa Jeesuksessa, hänen veressään, tuonut lähelleen teidät, jotka ennen olitte kaukana hänestä. Kristus on meidän rauhamme.

Jeesuksen ristinkuolema julistaa anteeksiantoa meille kaikille. Se kertoo Jumalan armollisesta ja täydellisen rakastavasta sydämestä. Se kutsuu meitä rauhaan suhteessa Luojaamme. Tuo rauha on avain myös eheytymiselle suhteessa itseemme ja toisiin. Hänen armonsa kokeminen auttaa meitä antamaan itsellemme anteeksi vajavaisuutemme ja myös olemaan armollisia toinen toistamme kohtaan.

Kari Mikkonen.

Hyviä suhteita, toivoo pastori Kari Mikkonen

Kangasalan seurakunta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?