Nuoriso kisaili wanhoilla lajeilla

Sarja P9 sadan metrin paljasjalkajuoksun lähtöviivalla. Tasaisessa sarjassa juoksivat Matias Piiparinen, Kasper Ketola ja Onni Kinnunen. Lähettäjänä toimi Riku Äijälä.

– Tämä oli hitaampaa ja jalkapohjiin sattui enemmän kuin kengät jalassa, mutta hyvin meni, kommentoi sarjassa P9 juossut Matias Piiparinen kisan jälkeen.

Monipuolisesti liikuntaa harrastava Matias oli tullut testaamaan vanhoja lajeja äitinsä ja sisarustensa seurassa. Yleisurheilun viikkokisoissa ja maastocupeissa hän käy joka viikko, joten kaikki lajit olivat sinänsä entuudestaan tuttuja. Toteutustapa vain oli erilainen.

Ajatus tapahtuman järjestämisestä heräsi Luja-Lukon yleisurheilujaostossa talvella.

– Halusimme osaltamme osallistua Suomi100 -teemaan, jaoston puheenjohtaja Janita Koivisto kertoi.

Lämminhenkinen koko perheen tapahtuma keräsi urheilukentälle 51 kisailijaa sekä runsaasti huoltojoukkoja, sillä monet olivat tapahtuman idean mukaisesti paikalla koko perheen voimin.

Helena Romu oli saapunut kentälle tyttärensä Tiina Lehtiniemen ja tämän tyttären Veera Romun kanssa.

– Meidän perheemme on käynyt viikkokisoissa aina. Minä kävin nuoruudessani, sitten Tiina ja nyt on Veeran vuoro, Romu kertoi.

Leppäkeihään heitto sujui kolmikolta hienosti, vaikka keihäs lajina olikin uutta sekä Helenalle että Veeralle.

Helena Romu (oik.) nautti tapahtuman tunnelmasta tyttärensä Tiina Lehtiniemen ja tyttärentyttärensä Veera Romun kanssa.

Korkeushyppykin toteutettiin vanhaan tapaan hyppäämällä saksaten hiekkakasaan. Rima telineineen olikin siirretty pituushyppypaikan päähän.

– Tämä on kivaa, totesi ensimmäistä kertaa korkeushyppyä testannut 6-vuotias Milla Vehmasto.

Hyvä mieli välittyi muidenkin osallistujien kasvoilta. Ihmiset olivat selvästi tulleet viihtymään samalla, kun oli mahdollisuus nähdä ja kokea perinteitä urheilun saralla.

 

Helinä Löfroos palkittiin työstään liikunnan edistäjänä

Pälkäneen Lukon kunniapuheenjohtajaksi aikoinaan valittu Helinä Löfroos sai rintapieleensä uuden tunnustuksen, kun SVUL:n Hämeen piiri palkitsi hänet kunniajäsenyydellään.

– Kunniajäsenyys myönnetään piirin sääntöjen mukaan henkilölle, joka on erityisen ansiokkaasti edistänyt piirin tarkoituksen toteuttamista eli monipuolista liikunnan harrastamista, piirin puheenjohtaja Heikki Järvelin kertoi palkistelmisen taustoista.

Tunnustus myönnettiin jo viime syksynä, mutta Löfroos oli estynyt pääsemään silloiseen jakotilaisuuteen. Sen vuoksi Järvelin ja johtokunnan pälkäneläinen jäsen Kari Lahtinen tulivat antamaan tunnustuksen Löfroosille 18. heinäkuuta järjestettyyn Wanhat lajit -tapahtumaan Pälkäneen urheilukentälle  –  Löfroosin kotikulmille.

SVUL Hämeen piirin kunniajäsenyyden saanut Helinä Löfroos kannusti puheellaan nuorisoa.

Helinä Löfroos toimi Pälkäneellä liikunnanopettajana vuosina 1953–76. Ura katkesi kesken sodan aikana alkunsa saaneiden selkävaivojen vuoksi. Energinen nainen tarvitsi kuitenkin tekemistä päiviinsä ja urheilujärjestöistä löytyi mielekästä puuhaa, jota pystyi tekemään selkävaivojen sallimissa rajoissa.

Löfroos toimi liikunnanopettajamiehensä kanssa aktiivisesti silloisessa Pälkäneen Lukossa ja hoiti kahden vuoden ajan myös seuran puheenjohtajan tehtäviä.

– Siinä yhteydessä tutustuin laajasti pälkäneläisiin isäntiin ja emäntiin, mikä avarsi ja loi mahdollisuuksia järjestää kilpailumatkoja, hän kertoo.

Matkat vaativat rahaa ja sitä Löfroosit saivat paitsi tukijoilta, myös järjestämällä illanviettoja koulussa.

– Pälkäneläiset kilpailivat ahkerasti sekä pesäpallossa että yleisurheilun eri lajeissa. Meillä oli myös aktiivisesti kilpaillut tanhujoukkue.

Mieleenpainuvin hetki Löfroosin uralla oli kotiinpaluu Pälkäneelle Innsbruckin olympialaisista vuonna 1964 yhdessä uraansa tuolloin jo jäähdytelleen pikaluistelija Toivo Salosen kanssa.

SVUL:n Hämeen piirin toiminnassa Löfroos oli mukana kahdessakin jaostossa ja vuodesta 1967 hän toimi 11 vuoden ajan Suomen Luisteluliiton valmennusvaliokunnan puheenjohtajana 11. Hän oli ensimmäinen nainen erikoisliiton vastaavassa tehtävässä.

SVUL:n Hämeen piiri oli aikaisemmin valtakunnallisen Suomen Voimistelu- ja Urheiluliiton aluejärjestö. Vuonna 1993 tapahtuneen urheilujärjestöjen organisaatiomuutoksen jälkeen SVUL:n Hämeen piiri on toiminut pääasiassa perinneyhdistyksenä, joka palkitsee jäseniään. Yhdistys täytti 110 vuotta syksyllä 2016.

Luja-Lukon yleisurheilujaoston puheenjohtaja Janita Koivisto toimi lipunkantajana ja airuina olivat Kalle Äijälä ja Seela Kanerva.

Perinneyhdistyksenä toimivan SVUL Hämeen piirin puheenjohtaja Heikki Järvelin kiinnitti kunniamerkin Helinä Löfroosin rintapieleen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?