Konekitkentä korvaa raivaussahan

Laite kiinnitetään metsäkoneen puomiin. Vesakko puristuu leukojen väliin ja lähtee juurineen irti maasta.

Nyt pääsee Pälkäneelläkin toteamaan omin silmin, millaista jälkeä konekitkentä tekee taimikossa. Lahdentien ja Isokankaantien kulmassa on taimikko, jonka hoitotöistä puolet on tehty koneellisesti ja puolet tehdään raivaussahalla.

Menetelmänä konekitkentä korvaa raivaussahalla tehtävän ensimmäisen taimikonhoidon eli  vesakonraivauksen. Konekitkennässä metsäkoneen puomiin kiinnitetään kitkentälaite, joka nostetaan ja lasketaan taimen viereen. Vesakko puristuu laitteen leukojen väliin, jonka jälkeen kone nostaa vesakon juurineen ylös ja pudottaa sivummalle. Kitkentä toistetaan kolmesta eri suunnasta, ja varsinainen taimi jää kasvamaan kolmiomaisen alueen keskelle.

UPM:n metsäasiakasvastaava Jarmo Kallion mukaan ajoitus on olennainen osa koneellisen kitkennän onnistumisessa. Kuusentaimien täytyy olla alle metrin ja koivun taimen alle kahden metrin korkuisia.

– Normaalissa metsuriraivauksessa juuret alkavat vesoa ja käsittely pitää toistaa, mutta konekitkennässä seuraavaa käsittely on vasta 10–15 vuoden kuluttua, Kallio kertoo konekitkennän eduista.

Laitetta liikuttamaan tarvitaan keskiraskas monitoimikone. Siksi metsämaan täytyy olla kantavaa, ja parhaiten menetelmä toimii kivennäismailla. Soisilla alueilla pohja ei kanna konetta ja turvealueella juuripaakun mukana nousee maata liian isolta alueelta.

Konekitkentä ja siihen kuuluvat laitteet on kehitetty Suomessa. Kallion mukaan UPM on käyttänyt menetelmää sadoilla hehtaareilla omissa metsissään.

– Kokonaisuutena konekitkentä ei nosta kustannuksia, koska käsittelyä ei tarvitse uusia. Se sopii  runsaasti vesakoituville taimikoille, Kallio toteaa.

Koneellinen kitkennän kustannukset ovat noin 600 euroa hehtaarille. Käsittelyä ei tarvitse uusia ja valmista syntyy nopeammin kuin perinteisessä raivaussahatyöskentelyssä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?