Suomi 100 – Salmentaan VPK 85 vuotta

VPK tarjosi kahvit tuvantäyteiselle yleisölle. Takavasemmalla VPK:n puheenjohtaja Risto Kaarne. Puhumassa Erkka Railo. Etupöydissä Sirja ja Pertti Urkko, Lasse Jussila ja Marjatta Keskinen. Kuva: Arja Pahkasalo

Suomen 100 -vuotisjuhlavuonna Salmentaan VPK tarjoaa lähikylien asukkaille erilaisia tapahtumia. Osana juhlavuotta viime sunnuntaina oli VPK:lla avointen ovien päivä. Osallistujia oli sekä Salmentakaa että lähikylistä.

Yli kahdeksankymmenenviiden vuoden ajan on vapaaehtoinen palokunta huolehtinut lähikylien monista toimista ja koonnut kylien asukkaita yhteen. Myös naapurikylät Huntilaa, Pohjalahtea, Luikalaa, Sappeeta ja Laipan takamaata myöten ovat saaneet apua Salmentaan Vapaaehtoiselta Palokunnalta, milloin tulipalon sammuttamiseen, milloin ohjaamaan lääkärihelikopterin ja ambulanssin kohteeseen tai pelastamaan eläimiä. Monenlaisia muitakin tehtäviä on ollut ja apua annettu myös muiden palokuntien alueille.

Järjestäjät olivat ilahtuneita ja tyytyväisiä, kun sekä paikalliset asukkaat että kesävieraat tulivat osallistumaan Avointen ovien päivään, joka oli samalla VPK:n 85-vuotisjuhlavuoden osatapahtuma. Palokunnantalolle oli kokoontunut liki sata osallistujaa, jota ainakin kahvin ja munkkien määrästä saattoi päätellä. Salmentakana hyvin tunnetun Pirttiniemen huvilalla oli kesäänsä viettämässä myös Erkka Railo, joka kertoi hauskasti työstään Turun Yliopiston Politiikan tutkimuksen laitoksella, samoin isänsä Tuomas Mattinen kertoi, miten huvilalle kuljettiin ensin junalla Hämeenlinnaan ja sieltä Salmentaakse Laivarantaan, joka onkin aivan huvilan naapurustossa.

Vuonna 1956 valmistui oma kiinteistö ”Palokunnantalo”. Korkealle sammutusautolle on saatu lisätilaa pudottamalla kellariosan lattiaa alaspäin. Kuva: Arja Pahkasalo

Salmentaan VPK:n lähikylissä on ollut aiemmin toiminnassa palokunnat Luikalassa sekä Pohjalahdessa ja viimeisenä Sappeessa, joka vuonna 1961 on liittynyt SVPK:n yhteyteen. Näistä kaikista kylistä on jäseniä hälytysosastossa, mikä osaltaan varmistaa paikallistuntemusta. Myös nuoria eri kylistä on mukana vastuunkannossa. Kuten nimikin kertoo, kyse on vapaaehtoistoiminnasta, hauskasta yhdessäolostakin, mutta vastuullisesta. Hälytyksen tullessa toimeen tartutaan. Silloin ei sanota, jos, vaan mennään siniset valot vilkkuen ja pillit soiden. Mukana VPK:n autossa on myös defibrillaatori eli sydäniskuri.

Oman lukunsa VPK:n toiminnassa on Salmentaan lavalla. Lava on valmistunut 1940- ja 50 -lukujen taitteeseen. Harvalla kesälavalla on ollut niin nimekkäitä esiintyjiä kuin Salmentakana. Varmasti useille ovat tuttuja nimet Paula Koivuniemi, Matti Heinivaho, Irwin, Annikki Tähti, Erkki Junkkarinen, Veikko Ahvenainen, Markku Aro tai Pasi Kaunisto. Varsinaisia huippunimiä ovat tietysti Unto Satoranta, Reijo Kallio ja etenkin Tapio Rautavaara. Monet nimekkäätkin tästä listasta puuttuvat. Markus, Kauno Kupi, Acre Kari,Dallapé ovat myös tanssittaneet ja ilahduttaneet pienen kylälavan yleisöä. Ja viime vuosina ovat tangokuninkaalliset ja prinsessansa olleet vierailulla, kuten Jaana Lammi, Kauko Simonen, Jouni Keronen, Johanna Debreczeni. Ja Juha Metsäperä, kuuluisa nimi hänkin.

Nyt tulevana lauantaina kruunujen loiste saa lisää hehkua, kun Susanna Heikki ja Voimaorkesteri saapuvat Juhlatanssien kuningattarena lavalle viihdyttämään tanssiyleisöä varsinaisena VPK:n juhlapäivänä, lauantaina 5.8. VPK on myös luvannut tarjota juhlavierailleen kakkukahvit.

Arja Pahkasalo

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?