Sateet: Järvien pintojen lasku taittui

Levät ja vesi vähissä

Sateet, tuulet ja viileä sää ovat pitäneet sinileväkukinnot kurissa. Viikolla 31 sinilevää Kangasalan Kirkkojärvi oli ainoa paikka, jossa havaittiin runsaasti sinilevää.

Vesilahden kirkonkylän rannassa, Sastamalan Houhajärvellä ja Parkanon Kuivasjärvellä oli hieman sinilevää. Ajankohtaan nähden sinilevää esiintyi Pirkanmaalla normaalia vähemmän.

Moni mökkiläinen ja uimari on säikähtänyt järven pintaan kertyneitä rusehtavia lauttoja. Kyse on kuusen suopursuruostesienen itiöistä, jotka ovat ihmisille vaarattomia. Runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat kuitenkin ärsyttää ihoa tai silmiä. Suopursuruostesientä esiintyy eniten suopursun levinneisyysalueella.

Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävälle. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.

Järvien lämpötila on laskenut hieman alle 20 asteeseen. Sen sijaan järvien pintojen lasku pysähtyi runsaiden sateiden ja viileiden säiden ansiosta. Esimerkiksi toukokuun puolivälistä alkaen ennätyksellisen alhaalla ollut Kukkian pinta näyttäisi palaavan aiempien vuosien vaihteluvälin alimmalle tasolle.

Kukkian pinta on ollut toukokuun puolivälistä alkaen normaalin vaihteluvälin (harmaa alue) alapuolella. Elokuussa pinnan ennustetaan palaavan normaalimmalle tasolle (sininen viiva).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?