Luontaisesti terveeksi –luento herätti monenlaisia ajatuksia

Marja-Liisa Veijonen kertoi Vuolijoella luontaisalasta parinkymmenen hengen kuulijajoukolle.

Perinteisen hämäläisen metsämaiseman jälkeen keskellä maalaismaisemaa Vuolijoen kylässä seisoo hieno vanha hirsirakennus Niskavuori – sarjan kirjoissakin mainittu Nikkilän talo. Taloa ovat nyt isännöineet lähes kymmenen vuotta Virpi ja Erkki Yli-Vakkuri. Pihapiirissä on muu muassa Virpi Yli-Vakkurin kivityöateljee ja aittapuoti. KotiGalleria on vanhan maalaistalon salissa ja nyt täytetty tuoliriveillä illan luentoa varten.

Vantaalainen luontaisterapeutti ja kirjailija Marja-Liisa Veijonen aloittaa Luontaisesti terveeksi – luentonsa kertomalla oman tarinansa ja sen, miten hän päätyi luontaisalalle. Marja-Liisa Veijonen lähti etsimään apua ja vaihtoehtoja omiin vaivoihinsa, kun määrätyt lääkkeet väsyttivät ihan hirveästi. Veijonen aloitti opinnot vyöhyketerapeutin koulutuksesta, jonka jälkeen hän laajensi osaamistaan elämänkaariterapiaan.

Veijonen korosti moneen kertaan sitä, että luontaishoidoissa pyritään hoitamaan ihmistä kokonaisuutena, ei vain puhjennutta sairautta tai vaivaa. Ihmisen fyysisen, emotionaalisen ja mentaalisen puolen pitäisi olla tasapainossa. Ruoka, liikunta ja lepo vaikuttavat hyvin paljon ihmisen hyvinvointiin.

Veijonen kertoo, kuinka elämänkaariterapian kautta lähdetään purkamaan ihmiseen elämän aikana tulleita lukkoja. Hoidoissa käynnistetään prosesseja, joiden avulla ihminen itse hoitaa itseään. Purkamalla menneisyyden esteitä mahdollistetaan taakoista vapautuminen ja kasvaminen. Luontaisterapeutti kritisoi nykyajan tapaa ”pistetään pilleri poskeen ja annetaan masennuslääke”, jolloin ihminen ei joudu kohtaamaan hankalia tilanteita, jotka ovat aivan normaaleja elämässä. Esimerkkeinä hän mainitsi leskeksi jääneen tai teinin, jolla mennyt välit poikaystävän kanssa. Rauhoittavien lääkkeiden sijaan kyseiset ihmiset olisivat tarvinneet ymmärrystä ja ahdistavien tunteiden käsittelyä.

Luentoa on kuuntelemassa pari kymmentä henkeä, joita kiinnostaa oma hyvinvointi ja mahdollisimman luonnonmukainen ruoka ja hoito. Kahteen tuntiin ei mahtunut kuin hyvin pintapuolinen raapaisu valtavan laajasta aihepiiristä. Kysymykset ja keskustelut luennon jälkeen suuntautuivat paljon ruokavalioasioihin, jotka ehkä olivat lähimpänä kuulijoiden omaa kokemuspiiriä. Hyvänä neuvona Veijonen kehotti noudattamaan mahdollisimman monipuolista terveellistä ruokavaliota suhteessa liikuntaan ilman, että innostutaan mistään yhdestä asiasta liikaa. Kaiken pitää olla tasapainossa.

Outi Pettersson

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?