Majatalossa sattuu ja tapahtuu

Käsikirjoittaja Kati Kamppari avasi ensi-iltansa viime perjantaina saaneen Kyllikin majatalo – punkkaa ja purtavaa -näytelmän tervetuliaispuheella, jossa hän kertoi paitsi näytelmästä, myös näytelmän esityspaikkana olleen Kuohenmaan paviljongin historiasta. Kertoman mukaan siellä esitetty näytelmä ei ollut ensimmäinen laatuaan, sillä paviljongin kunnostuksen yhteydessä oli löytynyt yksikohtauksisten näytelmien käsikirjoituksia, joista osa oli ollut lähes sata vuotta vanhoja.

Näytelmän päähenkilönä esiintyi Sirpa Saaren esittämä Kyllikki, joka oli avannut Bed & Breakfast-paikan pikkukylälle. Kyllikin apuna oli mummu (Ulla Salonen) , joka kehotti nuoria kesätyöläisiä (Salla Hakala ja Lauri Kamppari) keksimään paikalle nimen, jonka “ihmiset ymmärtäisivät”. Näppärät nuoret käänsivätkin majatalon nimeksi “Punkkaa ja purtavaa”.

Majataloon saatiin pian vauhtia, kun ensimmäiseksi asukkaaksi saapui rakkaustutkimusta tekevä kesäteologi Usko Pepponen (Timo Lauttamus), johon kevytkenkäinen majatalon pitäjä Kyllikki iski silmänsä. Ronskit puheet, silmäniskut ja keinuvat askeleet saivat pastorin häkellyksiin ja yleisön nauramaan. Toiseksi asukkaaksi majataloon saapui iskelmätähti Kisse (Kalle Saari), joka kertoi hurjasta artistielämästään ja tuli maaseudun rauhaan piiloon toimittajia. Viimeiseksi asukkaaksi saapui virolainen myyntiedustaja Villu (Markku Mäntylä), jonka auto hajosi heidän ajettuaan sen metsään.

Kuohenmaan kyläteatterin näytelmässä nähtiin kaiken kaikkiaan 19 näyttelijää, joista yhdeksän oli lapsia. Käsikirjoittaja oli onnistunut kirjoittamaan hyvin huumorisävytteisen dialogin, joka sai naurua aikaan yleisössä. Kati Kamppari toimi myös näytelmän kuiskaajana ja esitti lopussa pienen roolin rakkaustutkija Lempi Ihanaisena, joka saapui majataloon etsimään kesäteologi Uskoa.

Näytelmässä käsiteltiin hyvin arkisia ja monille tuttuja asioita, kuten nuoriin kohdistuvia asenteita, keski-iän kriisejä, naisten iltoja kuohuviinilasien kanssa ja sitä, kuinka ura voi viedä huomion vaimosta. Vanhemmat sukupolvet läksyttivät nuorempia, joihin he vastavuoroisesti vain pyörittelivät silmiään. Moni sukupolvi sai myös kertoa oman näkemyksensä rakkaudesta tutkijan haastatellessa häntä ja näytelmän dialogiin oli upotettu myös otteita Raamatusta.

Näytelmän kokonaiskesto on puolitoista tuntia ja se sopii kaikenikäisille, vaikkakin huumori puree ehkä paremmin aikuisiin, kuin lapsiin sen sävyn vuoksi. Näytelmän jälkeen oli Kuohenmaan koululle järjestetty kahvio, jossa sai nauttia kahvia ja leivoksia.

 

Kyllikin majatalo - punkkaa ja purtavaa

  • Jäljellä olevat esitykset Kuohenmaan Paviljongilla:
  • La 12.8. klo 18.
  • Su 13.8. klo 15.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?