Martat tarjosivat sataa sorttia

Marttilan tilan perinteikäs pihapiiri täyttyi herkuttelijoista, kun Aitoon Martat tarjosivat sataa sorttia leivonnaisia 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Marttilan tilan pihapiiri täyttyi iloisesta puheensorinasta, kun Aitoon Martat tarjosivat yleisölle sadan sortin päiväkahveja. Itse asiassa erilaisia leivonnaisia oli peräti 108 lajia, osa suolaisia ja osa makeita.

– Halusimme järjestää tämän tapahtuman 100-vuotiaan Suomen kunniaksi näin Martan ja Martin päivänä, Aitoon Marttojen puheenjohtaja Marja Leena Kärkkäinen kertoi avauspuheessaan.

Yli sadan sortin tarjoilujen leipomiseen osallistui yhdistyksestä useita eri henkilöitä. Osa leivonnaisista oli saatu myös lahjoituksina paikallisilta yrittäjiltä.

– Pullaa leivoimme seitsemän naisen voimin, Kärkkäinen kertoi.

Pullia olikin tarjolla useita erilaisia. Ahkerimmin erilaisia leivonnaisia valmistanut Hilkka Salminen oli noussut vielä viideltä aamulla leipomaan vaniljatuorejuusto-vadelmahillopullia. Hän oli tehnyt tarjolle myös vierasrinkilöitä vanhan reseptin mukaan.

– Ohje oli hieman hankala, sillä mitat olivat hyppysellisiä ja myös työtavat olivat vanhoja, hän kertoi.

Rinkilät kuitenkin valmistuivat ja onnistuivat hyvin ohjeen mukaan. Salminen valmisti tapahtumaan myös useita erilaisia kuivakakkuja.

Varsinaisia lippuja sadan sortin päiväkahveille ei myyty, mutta osallistujat laittoivat ahkerasti kolikoita ja seteleitä kahvipannuun, johon kerättiin vapaaehtoista kahvirahaa.

– Jaamme saadut rahat hyväntekeväisyyteen, todennäköisesti useampaan kohteeseen, Kärkkäinen kertoi.

Yli sata erilaista sorttia leivonnaisia oli aseteltu pitkille pöydille teltan suojaan. Osallistujat pääsivät valikoimaan herkkuja ja moni kävi teltassa useammankin kerran. Nopeimmin pöydästä loppuivat suolaiset tarjottavat.

Osallistujien ilmeet ja kommentit kertoivat siitä, että tarjottavat todellakin maistuivat hyviltä. Aitoon Martat saivat palautetta myös vieraskirjaansa. Siellä tapahtumaa kehuttiin kesän parhaaksi juhlaksi ja kerrottiin ananaskeikauskakun tuoneen nuoruusajat mieleen.

Myös italialaissyntyinen Rosella Daghetti oli saapunut nauttimaan kahvipöydän antimista äitinsä Sandra Lazzerinin ja ystävänsä Virpi Pohjolan kanssa.

– Tämä Marttilan tila oli mummolamme ja vierailimme täällä tietysti silloinkin, kun Rosella asui meillä vaihto-oppilasvuotenaan 35 vuotta sitten, Pohjola kertoi.

Erityisesti herrasväen pikkuleivät olivat rouvien suosikkeja.

Myös erityisruokavaliot olivat hyvin huomioitu tapahtumassa.

– Missään en ole koskaan nähnyt, enkä varmaan tule koskaan näkemäänkään tällaista gluteiinitonta tarjoilua, Tuula Pohjola ihasteli.

Ritva (oik.) ja Markku Marttila tarjosivat pihapiirinsä Marttojen tapahtuman käyttöön. Keskellä tytär Riina Marttila.

Monet tapahtuman järjestäjistä ja osallistujista olivat pukeutuneet kansallispukuihin, mikä antoi tilaisuudelle erityisen juhlavan ja kauniin ilmeen. Perinteistä musiikkia tapahtumassa soitti Enso Kusetti.

Erilaisten kansallispukujen joukosta erottui myös yksi muinaispuku, jota kantoi Aitoon kyläyhdistyksen, Aika ry:n puheenjohtaja ja kesäaitoolainen Paula Syväniemi.

– Tämä on Kaarinan muinaispuku ja tämän tekoon on osallistunut useita eri henkilöitä, myös Kalevalaisissa naisissa aktiivisesti toimiva Syväniemi kertoi.

Tapahtuman juhlavuutta lisäsi myös presidentti Tarja Haloselta Aitoon Martoille saapunut tervehdys, jossa hän kiitti heitä pitkäaikaisesta työstään paremman arjen puolesta.

– Päivä onnistui hienosti. Kiitos siitä kuuluu tekijöille, kävijöille ja yhteistyökumppaneille, Kärkkäinen hymyili tapahtuman päättyessä.

 

 

Teltan suojiin oli katettu leivonnaisia, joita osallistujat pääsivät vallitsemaan mieleisensä.

Marttilan tilan perinteikäs pihapiiri täyttyi herkuttelijoista, kun Aitoon Martat tarjosivat sataa sorttia leivonnaisia 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Ritva (oik.) ja Markku Marttila tarjosivat pihapiirinsä Marttojen tapahtuman käyttöön. Keskellä tytär Riina Marttila.

Aitoon Marttojen puheenjohtaja Marja Leena Kärkkäinen ja tapahtumaan eniten leiponut Hilkka Salminen olivat tyytyväisiä onnistuneen tapahtuman jälkeen.

Kansallispukuihin sonnustautuneet kerääntyivät Marttilan päärakennuksen eteen yhteiskuvaan. Vasemmassa alalaidassa Kaarinan muinaispuku.

Virpi Pohjola saapui vanhaan mummolaansa yhdessä Sandra Lazzerinin ja Rosella Daghetin kanssa.

Hanna ja Tiina Keino vastasivat kahvin kaatelusta ja Tiinan tyttäret Maire ja Saima tarjoilivat kävijöille karamelleja.

Enso Kusetti soitti tapahtumassa perinteistä musiikkia.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>