Suomi-hitit: Musiikkia kaikilta Suomen itsenäisyyden vuosikymmeniltä

Musiikillinen matka nostalgiasta nykysäveliin

The New Badgers kokoontui soittamaan illan konserttia varten. Rautalankamusiikki vetosi yleisöön edelleen ja herätti nostalgisia muistoja.

Onkkaalan Nuijantalo oli ääriään myöden täynnä ja kaikki halukkaat eivät mahtuneet sisäänkään, kun perjantai-iltana nautittiin Suomi-hiteistä koko itsenäisyytemme ajalta pälkäneläisten muusikoiden esittäminä. Musiikillinen matka alkoi 1920-luvulla vaikuttaneen amerikansuomalaisen Hiski Salomaan Lännen lokarilla ja jatkui vuosikymmenten läpi 2010-luvulle, jota edustivat Jenni Vartiaisen ja jo parikymmentä vuotta Aitoon Kirkastusjuhlien päätösesiintyjänä nähdyn Apulannan kappaleet.

Meneillään olleen Pälkäne-viikon perjantai-iltaan on kuulunut perinteisesti Suomipop-tapahtuma, jossa on kuultu kotimaisia hittejä lähinnä 1970-, 1980- ja 1990-luvuilta. Tänä vuonna tapahtumaa yhdessä Pälkäneen kulttuuritoimen kanssa järjestänyt Pälkäneen elävän musiikin yhdistys Syke ry päätti laajentaa kavalkadin koko maamme itsenäisyyden ajalle. Sata vuotta Suomi-hittejä-konsertti olikin osa Suomen satavuotisjuhlavuoden tapahtumia, joita Pälkäneelläkin järjestetään tasan sata kappaletta.

Tapahtuman primus motor ja kaiken alullepanija Pauliina Jaakkola juonsi tilaisuuden ja kuljetti yleisön samalla maamme musiikkikulttuurin historiaan kertomalla, minkälainen musiikki ja ketkä artistit milläkin vuosikymmenellä olivat suosiossa. Konsertissa kuultiinkin monenlaista Pälkäneeltä löytyvää musiikin alan osaamista. Musiikin lisäksi nähtiin Nooran tanssikoulun sekä Satu Virtapohjan ja Jukka Vaittisen tanssiesityksiä.

Rautalangan lumoissa

Yksi illan odotetuimmista esityksistä oli The New Badgersien kolmen kappaleen setti. Pauliina Jaakkolan mukaan oli jonkinasteisen taivuttelun takana, että Pälkäneen lahja rautalankamusiikille saatiin lavalle, bändi kun ei ole viime vuosina juuri soitellut.

– Olen Sykkeen sihteeri, joten on velvollisuus esiintyä Sykkeen konsertissa, The New Badgersien Jukka Kittilä nauraa. – Selkäytimestä tuli, vähän kuin luokkakokous, hän kuvailee soittokokemusta ja tuumii, että hyvän asian takia kannattaa kokoontua ja muistella vanhoja.

Rautalanka oli suurin syy paikalle saapumiseen aitoolaiselle Kati Hildenille ja Pälkäneen Iltasmäestä tulleelle Hilkka Kouhialle.

– The Badgersien takia tultiin, ihanaa rautalankamusiikkia, jota soitettiin teinidiscoissa, Kati Hilden tunnelmoi.

– Kaikki muukin on ollut kyllä ihanaa, lisää Hilkka Kouhia.

Hilden tuumii Pälkäneen olevan pullollaan hyviä soittajia ja laulajia. Konsertin tunnelmasta he nauttivat täysin siemauksin, kuten koko salillinen ihimisiä.

Vaikka konsertissakin kuultu Apulannan 2010-lukua edustava Valot pimeyksien reunalla-kappale alkaa säkeillä ”Älä usko lauluihin”, on niihin pakko uskoa. Sen verran vaikuttavasti pälkäneläiset muusikot lauluja esittivät ja kuljettivat eri vuosikymmenten tunnelmiin.

1920-luvulla amerikansuomalainen Hiski Salomaa oli tunnettu suomalainen ääni. Salomaan tunnetuimman kappaleen, Lännen lokarin tulkitsi Eero-Pekka Lindfors konsertin alkajaisiksi.

Musiikin lisäksi nähtiin vaikuttavia tanssiesityksiä. Satu Virtapohja ja Jukka Vaittinen tanssivat Jaana Körhämön ja Pauliina Jaakkolan esittämän Pojat-hitin tahtiin 1960-luvun tunnelmissa.

MARJA ILONEN

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?