Muistokirjoitus: Tapio Nuutinen 1941–2017

Ripeä savolaispankinjohtaja johti hämäläispankin menestykseen

Tapio Nuutinen.

Pankin toimitusjohtaja Tapio Nuutinen kuoli 23.7.2017 vaikeaan sairauteen. Hän oli kuollessaan 76 -vuotias.

Pankkiuransa Suonenjoella 3.7.1941 syntynyt Nuutinen aloitti vuonna 1965 Keiteleellä, mistä hän siirtyi Kuopion Säästöpankin Tuusniemen konttorin pankinjohtajaksi vuonna 1974.

Vuonna 1983 toteutui Nuutisten perheessä iso muutos, kun Tapio valittiin Luopioisten Säästöpankin toimitusjohtajaksi ja Tapio, vaimonsa Anja sekä tytär Merja muuttivat Savon sydämestä Hämeeseen.

 

Nuutisen toimitusjohtajakaudella toteutui pankkitoiminnassa merkittäviä muutoksia. Rahamarkkinoiden liian nopea ja hallitsematon vapauttaminen johti pankkikriisiin, jonka seurauksista vieläkin kärsitään.

Säästöpankkeja vaadittiin liittymään perustettuun Suomen Säästöpankkiin. Nuutisen suosituksesta Luopioisten Säästöpankin hallinto päätti kovasta painostuksesta huolimatta jäädä SSP:n ulkopuolelle ja jatkoi 39 muun säästöpankin kanssa itsenäisenä pankkina.

Pankkikenttään SSP:n pilkkominen aiheutti suuria muutoksia, jotka Nuutinen ja pankin hallinto taitavasti hyödynsivät. Vuoden 1993 syksyllä toteutuneen pilkkomisen jälkeen Luopioisten Säästöpankki avasi nopeaan tahtiin uusia konttoreita Pälkäneelle, Kangasalle, Valkeakoskelle ja Tampereen Hervantaan. Konttoriverkoston laajeneminen vaati Nuutiselta myös hallinnon suostuttelua, mutta supliikki savolainen sai hallinnon ja henkilökunnan ymmärtämään tilaisuuden, jota monet naapuripankit eivät samalla tavalla ja nopeudella käyttäneet hyväkseen.

Uusiin konttoreihin ryntäsi nopeasti uusia asiakkaita hyvän säästöpankkipalvelun houkuttelemina. Pankin asiakasmäärä kasvoi nopeasti ja oli Nuutisen jäädessä eläkkeelle vuonna 2002 jo lähes 12 000 asiakasta. Uusien konttoreiden menestys ja muuttuminen nopeasti kannattavaksi osoitti myös kritiikin esittäjille, että Nuutisen valitsema toimintamalli oli ollut hyvin järkevä.  Nuutisen aloittama työ oli hyvä neuvottelupohja Aito Säästöpankki Oy:hyn johtaneissa fuusioneuvotteluissa. Aito Säästöpankki Oy on nyt Suomen kolmanneksi suurin säästöpankki.

 

Eläkepäivinään Tapion rakkaisiin harrastuksiin kuuluivat muun muassa puutarhanhoito, kalastus ja ravustus sekä matkailu kotimaassa ja ulkomailla.

Kaikissa toimissaan Tapio oli ripeä ja aikaansaapa. Tapio huolehti erityisesti, että kotipihan nurmikko oli säännöllisesti täydellisesti leikattu. Nuutinen piti yhteyttä myös pankkikollegoihinsa osallistumalla kiinteästi Sp-johdon killan toimintaan.

Ystävällisellä ja huumorintajuisella miehellä oli laaja ystäväpiiri. Oma perhe; vaimo Anja, tytär Merja perheineen sekä muu lähisuku olivat hänelle erityisen rakkaita.

 

 

Eero Laesterä

Mikko Iisakkila

 

Eero Laesterä on Luopioisten Säästöpankin viimeinen ja Aito SP Oy:n nykyinen hallituksen puheenjohtaja ja Mikko Iisakkila Tapio Nuutisen seuraaja pankin toimitusjohtajana ja Luopioisten Säästöpankkisäätiön toimitusjohtaja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?