Täältä tullaan yläkoulu

 

Mikko Joenranta (vasemmalla) ja Lauri Mäkinen aloittavat huomenna seitsemännellä luokalla Sariolan yhtenäiskoulussa.

–Se vähän jännittää, että miten osaan mennä oikeaan luokkaan. Muuten tuntuu ihan kivalta mennä yläkouluun, miettii huomenna seitsemännen luokan Sariolan yhtenäiskoulussa aloittava Lauri Mäkinen.

Samalle luokalle tuleva kaveri Mikko Joenranta nyökkäilee vieressä ja myöntää vähän miettineensä samaa luokkien paikannusasiaa. Vielä kuudennella luokalla kun oppilaat istuvat ison osan tunneista omassa luokassa oman luokanopettajan opissa. Yläkoulussa opetustila ja samalla opettaja voivat vaihtua jopa jokaisen oppitunnin jälkeen.

Jos yläkoulun puolta ei oteta lukuun, niin muutoin pojat osaavat suunnistaa Sariolan tiloissa jo hyvin tottuneesti. Mikosta ja Laurista tuli Sariolan koulun oppilaita kaksi vuotta sitten, kun he siirtyivät viidennelle Vilpeilässä käytyjen kouluvuosien jälkeen.

Kuluneet kaksi lukuvuotta poikien kotiluokka oli Sariolassa alkujaan nuorisotiloiksi rakennetussa salissa uudisosan alakerrassa. Haitariseinä rajasi tilan kahta opetusryhmää varten.

–Kuudennella luokalla väliin tuli kiinteä seinä. Sen läpi ei kuulunut ääniä niin selvästi, Mikko kertoo.

 

Tutut kaverit

pysyvät yhdessä

 

Kuudesluokkalaiset saivat nimetä kaksi kaveria, joiden he toivoivat tulevan samalle luokalle yläkoulun ajaksi. Mikko ja Lauri halusivat ja pääsivät samalle luokalle. Jo ensimmäisestä kouluvuodesta samalla luokalla olleen kaverikolmikon yhden lenkin muodostaa Aapo Hampaala.

–Olisi vähän tylsää olla koulussa, jos ei olisi ennestään kavereita. Varmaan aika helposti kumminkin tutustuisi uusiin, Mikko miettii.

–Kiva olla vanhojen kavereiden kanssa, mutta on kiva saada uusiakin kavereita, Lauri täydentää.

Jo viides- ja kuudesluokkalaisina pojat saivat välitunneilla viettää aikaansa yläkoulun pihalla. Nyt yläkoululaisina pienten puolelle pihaa heillä ei ole lupa mennä.

–Voi pelata pallopelejä, kävellä ympyrää ja jutella, Mikko tietää etukäteen yläkoululaisten välituntien viettotavoista.

Molemmat kehuvat Sariolaa ihan kivaksi kouluksi.

–Aika iso, huomauttaa Lauri, joka on enemmän mieltynyt pienempiin kouluihin.

 

Alakoulusta

yhdeksän keskiarvolla

 

Uuden opetussuunnitelman mukaan ruotsin kielen opiskelu on alkanut Mikolla ja Laurilla jo kuudennella luokalla. Seitsemännellä luokalla on nyt lukujärjestyksessä ensimmäisen kerran kotitalouden ja oppilaan ohjauksen tunteja.

Kaikkinensa lukujärjestyksessä on enemmän oppitunteja kuin aikaisempina vuosina. Se merkitsee sitä, että pojat ehtivät koulusta koteihinsa Pakkalaan monesti vasta kellon lähestyessä neljää.

–Bussilla kuljetaan. Välillä varmaan hyvällä kelillä pyörilläkin, Mikko suunnittelee vähän yli viiden kilometrin mittaisen koulumatkan taittamista.

–Loma on mennyt kyllä liian äkkiä, hän kertoo kesästä, joka on hujahtanut pokemon-jahdeissa, reissatessa ja mökkeillessä.

–Osittain on kiva mennä kouluun, mutta toisaalta kesä on mennyt nopeasti, Lauri lisää.

Kaverukset lähtevät yläkouluun kiitettävän hyvän todistuksen pohjalta. Molemmilla kun keskiarvo oli viime keväänä yhdeksän pinnassa. Mikolle vahvoja aineita ovat matematiikka, englanti ja liikunta. Laurin parhaita aineita ovat englannin ohella fysiikka ja kemia.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>