Moottorisahaus: Rautajärvelle menestystä Pohjoismaiden mestaruuskisasta

Juho Tähkänen sahasi PM-pronssia

Rautajärveläinen Juho Tähkänen otti pronssia heinäkuun lopussa Norjan Lillehammerissa käydyistä moottorisahauksen Pohjoismaiden mestaruuskisoista. Nuorten sarjan mestaruuskin oli Tähkäsen ulottuvilla, mutta se karkasi kahteen ylipitkään oksantynkään karsintatehtävässä.

– Karsinnassa on viisimetrinen, halkaisijaltaan 14-senttinen runko, jossa on oksaryhmä 43 sentin välein. Kolmesenttiset oksat pitää karsia mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi. Runkovaurioista ja yli viiden millimetrin oksan tyngistä saa 20 virhepistettä. Minulta mitattiin kaksi niukasti yli viisimillistä tynkää, vaikkei sitä 15 sekunnin suorituksessa itse edes huomannut, Tähkänen sanoo.

Kahdesta tyngästä kertyneitä 40 virhepistettä lukuun ottamatta Tähkänen suoriutui tehtävistä hyvin. Mies on itsekin tyytyväinen ensimmäiseen arvokisasuoritukseensa.

– Innostuin moottorisahauskisoista vasta keväällä. Kävin Virossa maamessuilla yhdessä kisassa, ja tarkoitus oli lähteä myös SM-kisoihin, mutta ne jäivät kuumeen vuoksi väliin. Lajin harrastajia on nuorten sarjassa sen verran vähän, että pääsin silti mukaan PM-kisoihin.

Moottorisahauksessa nuorten ikäraja on 24 vuotta, joten Tähkänen mahtuu junnusarjaan vielä parin vuoden ajan. Ensi vuonna Tähkänen aikoo palata Lillehammeriin, kun siellä kilpaillaan lajin maailmanmestaruuksista. Pohjoismaiden lisäksi kovia kilpailijoita tulee Keski-Euroopasta.

– Meillä puun korjuu on metsäkonevaltaista, mutta esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa hommia tehdään enemmän käsin. Siellä moottorisahaus on myös arvostettu kilpailulaji, johon panostetaan tosissaan.

Saksan, Itävallan, Italian ja Hollannin joukkueet olivat mukana myös Lillehammerissa. Ne kilpailivat varsinaisen PM-kisan ulkopuolella ja valmistautuivat ensi vuoden MM-kisoihin.

 

Viisi tarkkuutta ja nopeutta vaativaa lajia

Moottorisahauksessa kilpaillaan sekä tarkkuudessa että nopeudessa. Tehtävistä pitäisi suoriutua nopeasti ja virheettömästi.

Karsimisen lisäksi kilpailusuoritukseen kuuluu neljä muuta osa-aluetta: puun tarkkuuskaato, teräketjun vaihto, alta- päältäsahaus sekä tarkkuuskatkaisu. Kilpailijoiden sahat ovat tehdasvalmisteisia, mutta kisakäyttöön viritettyjä. Kaikki kilpailevat samanlaisilla välineillä.

Puun kaadossa 15-metrinen runko kaadetaan mahdollisimman tarkasti oikeaan paikkaan. Osuman ja käytetyn ajan lisäksi mitataan kantoon jäävän pitopuun paksuus ja sahauspintojen tasoero.

Teräketjun kilpailijat vaihtavat 10–15 sekunnissa, vaikka kisasahan purukotelossa on mutterikiinnitys. Suorituksen jäljiltä sahan on oltava sahauskunnossa, sillä uudella teräketjulla suoritetaan kaksi seuraavaa kisalajia.

Alta-päältäsahauksessa puu on pukilla seitsemän asteen kulmassa, ja siitä sahataan alta ja päältä suorassa kulmassa niin, että puuhun jää mahdollisimman pieni pykälä. Tarkkuuskatkaisussa sahataan 35-senttisestä tukista mahdollisimman tarkasti kiekkoja irti. Tehtävää vaikeuttaa se, että vanerin päällä lepäävä puu on peitetty kolmesenttisellä purukerroksella, eikä terää näe purun seasta. Tehtävä hylätään, jos saha osuu vaneriin.

– Eihän sahaaminen metsässä ole tuollaista millimetripeliä, mutta kyllä kilpailu silti mittaa aika hyvin osaamista. Taidon lisäksi vaaditaan tietenkin keskittymistä ja hyviä hermoja. Metsän rauhassa tehtävistä on helpompi suoriutua kuin yleisön edessä, Juho Tähkänen sanoo.

Metsäpalveluyritystä pyörittävä sahataituri on erikoistunut muun muassa piha- ja ongelmapuiden kaatoon. Hän uskoo, että kisapaineessa koetellusta ammattitaidosta on tiukoissa paikoissa hyötyä.

– Kisoissa pystyy mittaamaan osaamistaan.

Tähkänen aikoo treenata ensi vuoden MM-kisoja varten varsinkin alta-päältäsahausta sekä teräketjun vaihtoa.

– Niitä ei tule tehtyä työmailla samalla tavalla kuin muita lajeja.

Moottorisahauksen PM-kisojen nuorten sarjan kirkkaimmat mitalit menivät Norjaan ja Ruotsiin. Miesten kisassa Suomen Jukka Perämäki otti mestaruuden ja miesjoukkue hopeaa.

Suomea PM-kisoissa edustivat Jarmo Laatikainen (ylhäällä vasemmalla), Juho Tähkänen (alhaalla vasemmalla), Jukka Perämäki ja Juho Paananen. Takarivissä myös joukkueenjohtaja Ari Rautio ja tekninen avustaja Jukka Peltonen.

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>