Sata vuotta Salinmäessä: Pälkäne-Seuran museotapahtumien sarja jatkuu musiikkikuvaelmalla vanhan emännän elämästä

Mustikkapiirakka on lohdullinen muisto

Olga ja Johannes, rooleissa Merja Vaittinen ja Vesa Mellavuo. Kuva Matti Vaittinen

Pälkäne-Seuran Suomi sata vuotta -tapahtumasarja jatkuu sunnuntaina 13. elokuuta kello 13–15 Salinmäen museolla ja entisen Myttäälän koulun museotiloissa. Silloin on vuorossa tanssin ja musiikin höystämä kuvaelma Olga Alkmanin, Salinmäen tilan leskiemännän elämästä.

Paula Syväsalmen kirjoittamassa ja ohjaamassa kuvaelmassa Olga Alkmania esittää Merja Vaittinen ja hänen puolisoaan Johannesta Vesa Mellavuo. Kertojana on Helena Saarinen.

Lauluista ja niiden säestyksestä vastaa toista kymmentä paikallista laulajaa ja soittajaa. Kuvaelma esitetään Olga Alkmanin kotipihassa tai sateen sattuessa koulun tiloissa. Esityksen jälkeen Pälkäne-Seuran koulukahviosta löytyy mustikkapiirakkaa ja muita kesäisiä leivonnaisia. Kahvi sisältyy pääsylipun hintaan.

 Tapahtuman tuotto käytetään Salinmäen päärakennuksen peruskorjaukseen.

 

 

Kotitalossa on Olgan henki

Helena Saarinen on kuvaelman kertoja. Kuva Matti Vaittinen

– Olga Alkman on ollut Pälkäne-Seuraltakin hieman unohduksissa, vaikka museo on ollut monta vuosikymmentä hänen kotinsa. Mielenkiinto heräsi uudelleen muutama vuosi sitten, kun päärakennusta alettiin kunnostaa, Paula Syväsalmi kertoo.

Pälkäne-Seuran museokokoelmaan kuuluu Olga Alkmanilta jäänyttä irtaimistoa, ja vaikka pihapiiriä on täydennetty ja muuteltu sen palvellessa ulkomuseona, vanhan emännän kädenjälki näkyy epäilemättä vieläkin monessa kohdassa sekä sisällä että ulkona.

Syväsalmi alkoi miettiä, millainen tämä vaatimaton, kovia kokenut nainen todellisuudessa oli, ja miten historian kulku Pälkäneellä ja koko Suomessa vaikutti hänen elämäänsä. Hän täydensi käsikirjoituksessa Olgan elämänvaiheita hänen Pälkäneen historiaan liittyvillä tapahtumilla ja kehitti niitä yhdistämään lämpimän, kesäisen ja lohdullisen muiston, mustikkapiirakan.

– Ajattelin, että sitä hän varmaan leipoi. Mustikkapiirakka on riittävän yksinkertainen myös pula-aikana leivottavaksi, ja halusin saada jotain kotoisaa ja mukavaa tarinaan, joka muuten on pakostakin aika surullinen, Syväsalmi selittää.

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>