Galleria Art Villa Armas: Tilkkutäkki nousi sängystä seinälle ja tilaan

Tilkkutohtori yhteisnäyttelyssä

Vuokko Isaksson: Läpinäkyvää. Saksalaissyntyinen Josef Albers kehitti ihmisen kykyä nähdä värejä. Hänen menetelmänsä oli kullanarvoinen tilkkutaidetta tehtäessä. Yksi harjoituksista tutkii, mikä väri saadaan, kun kaksi läpinäkyvää kangasta tai paperia laitetaan päällekkäin. Näissä töissä kaksi läpinäkyvää organzaa ovat sananmukaisesti päällekkäin pujotellen. Lopputulosta ei tiennyt etukäteen.

Vuokko Isakssonin ja Tuija Vähävuoren tilkkutaidetta on esillä Galleria Art Villa Armaassa elokuun loppuun saakka.

Tilkkutaiteilijat Vuokko Isaksson ja Tuija Vähävuori toteuttivat pitkäaikaisen haaveensa yhteisnäyttelystä Galleria Art Villa Armaassa. Pikonlinnassa (Armas Branderin katu 8) on elokuun loppuun asti esillä hengästyttävä värien loisto ja materiaalien paljous. Kaikki työt ovat uniikkeja, persoonallisia ja alusta loppuun saakka itse työstettyjä, käsin tai koneella tikattuja taideteoksia. Lähtökohta on sama kuin millä tahansa visuaalisen taiteen muodolla. Vain materiaali ja työtavat ovat erilaisia.

On tultu vuosikymmenten matka perinteisestä puuvillakankaasta valmistetusta tilkkutäkistä tämän päivän moderniin nykytilkkutaiteeseen, josta ei aina edes tiedä, kuuluuko se nykytilkkutaiteeseen vai kuvataiteen kollaasigenreen. Kankaaseen on yhdistetty uskomattomia materiaaleja: tuohta, leivinpaperia, käsinpainettua paperia, organzaa sekä tyvekiä, joka tunnetaan paremmin rakennusteollisuudesta kattojen aluskatteena, tuulen- ja kosteudensuojana.

Töitä on kuumennettu ja poltettu kolvilla ja kuumailmapuhaltimilla halutun lopputuloksen saamiseksi. Silti tilkkutradition perinteinen blokki, hirsimökki on selkeästi näkyvissä. Hirsimökki on rakenteeltaan niin rikas, että sitä varioimalla voi toteuttaa loputtomasti omia ideoitaan ja ajatuksiaan.

Molemmilla naisilla on vankka alan osaaminen ja pitkäaikainen ura kouluttajina niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, käsityölehtien toimittajina. Lisäksi he ovat pitäneet useita kymmeniä näyttelyjä koti- ja ulkomailla. Isakssonilla niitä on yli 70 ja hänen tekemiään tilkkutöitä on esillä 13 julkisessa tilassa. Kaksikko on julkaissut kymmeniä artikkeleita eri tekstiilialan lehdissä. Vuokko Isaksson on myös kirjoittanut useita kirjoja tilkkutöistä ja naisen suhteesta käsitöihin. Tällä hetkellä hän tekee aiheesta väitöskirjaa.

Auli Tikkala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?