Jälkirivi: Terassit ja teatteri taas kärsivät kylmästä

Maaseutumatkailu ja tapahtumat pärjäävät sateellakin

Maalaistapahtumien ja -kohteiden kävijät ovat uskollista sorttia. Asia selvisi Sydän-Hämeen Lehden perinteisellä soittokierroksella, jossa kyseltiin yrittäjien, matkailukohteiden, kauppojen ja ravintoloiden kesäkuulumisia. Edes sade ei vesitä vakiintuneita tapahtumia, vaan kyläpäivillä ja markkinoilla kierretään liki samaan malliin kuin lämpimämpinäkin kesinä. Myös käsityöputiikeissa ja muissa katetuissa matkailukohteissa piipahdetaan löysentämässä kukkaron nyörejä säästä riippumatta.

Sen sijaan oluen ja muiden virvokkeiden sekä grillieväiden myynti takkusi, kun auringon helotus ei aiheuttanut äkillistä tarvetta hakeutua terassille tai grillipihtien varteen. Auringonpaiste ja lämpö olisivat virkistäneet kauppaa reippaasti, mutta silti kaupoissa ja ravintoloissa oltiin jotakuinkin tyytyväisiä.

Peräti 40 näytöstä sadekesässä järjestäneelle Sappeen kesäteatterille hyytävä sää aiheutti katastrofin. Lipunmyynti romahti edellisvuosista, kun noin puolet tavallisesta yleisöstä ei lähtenyt palelemaan alle 13 asteen lämpötiloihin. Vastaavasti mansikkatiloilla oltiin tyytyväisiä: hyvälaatuista marjaa tuli tasaisesti, hinta pysyi ja asiakkaat pakastivat kuten ennenkin. Myös Sappeen Bike parkissa saatiin hyvä kausi. Maastolajit kasvattavat suosiotaan ja pyöräilijät viihtyivät viileässä.

Miten kesä meni?

Seppo Kääriäinen oikealla.

Seppo Kääriäinen, Luopioisten Yrittäjien toiminnanjohtaja

– Kesä on ollut tapahtumien puolesta hyvä. Tapahtumia on ollut hirvittävän paljon, sillä Suomi 100 -juhlavuosi on tuonut tarjontaan oman lisänsä. Vaikka joillekin viikonlopuille on sattunut vähän liikaakin kaikenlaista, niin päällekkäisyyksistä huolimatta väkeä on riittänyt hyvin.

– Säiden puolesta kesä on ollut haastava, kun sekä järjestäjät että yleisö ovat joutuneet jännäämään, sataako vai ei. Mutta ei yksikään tapahtuma ole sään vuoksi vesittynyt, vaan ihmisiä on ollut ihan normaalisti liikkeellä.

– Taloustilanne ei vaikuta täkäläisiin tapahtumiin, sillä niitä ei tehdä tuotot mielessä. Maksuttomia tapahtumia on paljon. Lisäksi vapaaehtoinen maksu on yleistynyt, ja se on itse asiassa kaikkein tuotteliain tapa, sillä kirstuun kertyy lanttien lisäksi seteleitäkin.

Aitoossa selvittiin kuivin jaloin.

Erkki Hyöki, Aitoon VPK:n puheenjohtaja

– Kirkkareilla on säiden suhteen sairaan hyvä säkä: vaikka kesä on ollut tällainen, niin juhlaviikonloppuna ei taaskaan satanut. Osa palokunnan väestä mietti, että sää oli liiankin hyvä: kun oli vihdoin kunnon keli, niin haluttiin nauttia mökillä.

– Nyt näyttäisi siltä, että tämänvuotisten Kirkastusjuhlien tuloslaskelma päätyy reilut 50 000 euroa plussalle. Jäämme vähän tavoitteesta, mutta kyllä tälläkin tuloksella saadaan taas velat maksettua tältä vuodelta.

– Lauantai-ilta jäi vähän budjetoidusta. Mutta myös kilpailurako oli kova, sillä samaan aikaan oli Hämeenlinnassa Vanaja-festivaali ja Valkeakoskella uusi iskelmäfestari. Sunnuntain Suomi 100 -illan odotukset olivat maltilliset, mutta niistäkin jäätiin selvästi. Maanantaina sen sijaan oli väkeä jopa yli odotusten, mutta silloin anniskelualueen myynti ei ollut muiden iltojen kaltaista, koska liikkeellä oli paljon nuoria Robin-faneja ja heidän vanhempiaan.

– Yleinen taloustilanne ei vaikuta Kirkkareihin mitenkään. Meillä on ollut ihan hyviä vuosia taantuma-aikaan, enkä usko että nousukausi näkyisi mitenkään erityisesti meillä.

Sappee Bike parkiin myytiin keväällä peräti 1300 kausikorttia.

Kosti Puurunen, Sappeen rinnetoiminnan johtaja

– Bike parkin kesä on ollut hyvä. Alamäkipyöräily ja etenkin enduro kasvaa vauhdilla. Uusien harrastajien kynnystä madalletaan muun muassa klinikoiden ja edullisen kymppitiistain avulla. Matti Lehikoisen klinikat ovat olleet erittäin suosittuja, parhaimmillaan ne myydään viidessä minuutissa täyteen. Viikonlopun naisten ja tyttöjen klinikan osanottajamäärä jouduttiin rajoittamaan 90:een, vaikka tulijoita olisi ollut enemmänkin.

– Pyöräilytapahtumat ovat vetäneet hyvin väkeä. Bikefestin aikana mäellä kävi noin 2000 ihmistä. Mökkikylä oli viikonlopun täynnä, ja lisäksi väkeä oli teltoilla karavaanialueella. Bikefestin onnistuminen rohkaisee jatkamaan ja kehittämään tapahtumaa. Myös maastopyörätapahtumalle tuntuisi olevan kysyntää.

– Kesän viileys ei haittaa pyöräilijöitä, sillä kuumassa isosykkeinen ajaminen on rankkaa. Kesän onnistumiseen vaikuttaa sekä lajin kasvu että uusi lippukampanja: myimme keväällä 1300 kausikorttia. Kausikorttilaiset käyvät rinteessä useamman. Pelkästään he takaavat edelliskausien kävijämäärän, ja päälle tulevat vielä päiväkävijät. Lopullinen saldo selviää syyskuun lopussa, kun Bike parkin kausi päättyy. Mutta ennen sitä on vielä muun muassa enduron Suomen cup-viikonloppu. Se tuo Sappeeseen satoja pyöräilijöitä 23.–24.9.

Rooleissa esiintyvät Mika Tepsa (oikealla), Lotta Ansakorpi, Pepe Johansson, Sami Sivonen, Manu Havisalmi ja Irina Vartia.

Lotta Ansakorpi, Sappeen kesäteatterin yrittäjä

– Kesä on ollut ihan karmea. Ei ole vastaavaa minun uralleni sattunut. Kokonaisia bussiryhmiä on peruttu, koska on niin kylmä. Pahimmillaan oli yhdeksän astetta ja vettä tuli vaakatasossa. Vaikka katsomo on katettu, niin onhan se ihan ymmärrettävää, etteivät ihmiset lähde sellaisessa ilmassa kesäteatteriin jäätymään.

– Sappeen kesäteatterilla on pitkät perinteet, ja yleensä reilut 10 000 kävijää kesässä. Tänä vuonna tavoitteesta jäädään, vaikka itse esitys on ollut pidetty ja kerännyt valtavasti kiitosta. Kyllähän minä jotain ihan muuta odotin. Jollain tämän kesän tappiot on maksettava ja kyllä tulevaa kesää suunniteltaessa on pohdittava, mitä tehdään, jotta tilanne ei toistu. Mutta ei kesäteatteri yhteen kylmään kesään kaadu, vedetään sitten jatkossa pilkkihaalareissa jääkaudesta kertovaa puska-farssia! Yleisö voi väliajalla vaikka lasketella.

– Sadekesän karmeudessa on ollut jo jotain tragikoomista. Vähän aikaa sitten laskin, että meillä on ollut 26 esitystä, joiden aikana lämpöä on ollut alle 13 astetta. Joissain näytöksissä tilanne on ollut suorastaan absurdi. Yleisö on huutonauranut katon alla, kun vettä on tullut kaatamalla ja me olemme painaneet kesämekoissamme kaikki vaatteet märkänä ja aivan jäässä.

Simo Laakso on tyytyväinen Suttisen tilan satoon.

Simo Laakso, Suttisen tila, Laitikkala

– Kesä meni kaiken kaikkiaan ihan hyvin. Kävijöitä riitti ihan kivasti ja satoakin saatiin.

Sateinen kesä toi toki ongelmia peltotöihin, mutta Suttisen tilalla on totuttu pärjäämään vaihtuvien kelien kanssa.

– Keltaiset sadetakit tulivat tutuiksi tänä kesänä. Mutta ei se mitään, nehän ovat nyt Ultra Bran paluukeikkojen myötä taas suurinta huutoa, Laakso nauraa.

Tilalla eletään parhaillaan vadelman pääsatokautta, ja vihanneksia nousee pellosta tasaista tahtia. Mansikkaakin vielä saadaan, vaikka marjan huippuajat alkavatkin jo olla ohi.

Jukka Kittilä, Niitty-Seppälän tila, Pälkäne

– Kesä sujui odotuksia paremmin. Heinäkuun puolessa välissä oli pieni pelko siitä, mitä tästä tulee, mutta mansikkakesä tästäkin lopulta tuli. Tai siis eihän kesää varsinaisesti missään vaiheessa tullut, mutta ihmiset hakevat kyllä mansikkansa talven varalle, satoi tai paistoi.

Kittilä arvioi, että sateinen ja viileä kesä näkyi jonkin verran asiakasmäärässä.

– Kaikki kesäasukkaat eivät lähde maalle niin herkästi, mikäli sataa paljon.

Mansikan itsepoiminnalle oli tänä kesänä Niitty-Seppälässä normaalia suurempi kysyntä. Osa haluaa poimia mansikat itse edullisuuden, toinen laadun ja kolmas elämysten vuoksi.

– Ei tullut siis katastrofia ja selvisimme, Kittilä tiivistää.

Anu Syrjynen, Syrjysen strutsitila, Pälkäne

– Kesä sujui oikein hyvin. Kävijöitä on piisannut vähintäänkin edelliskesän malliin, vaikka kelit ovat vähän reistanneetkin. Ihmiset liikkuvat eniten poutasäällä, mutta kyllä meillä väkeä sateellakin kävi.

Syrjynen nauraa, että tänä kesänä matkailukohteiden ei tarvinnut kilpailla uimarantojen kanssa kävijöistä.

– Nyt kun koulut alkoivat, meilläkin alkaa hiljetä vähän niin kuin automaattisesti. Olemme kuitenkin avoinna vielä kahtena seuraavana viikonloppuna.

Suvi Simolan mukaan käsityön ystävät löytävät ostoksille säästä huolimatta.

Suvi Simola, Hilma & Olga -käsityökeskus, Luopioisten Mikkolan Navetta

– Hilma & Olgan ensimmäinen kesä on ollut ihan kiva. Sekä paikkakuntalaiset että mökkiläiset ovat löytäneet meidät hyvin. Melkein joka päivä käy uusia asiakkaita.

– Sää on vaikuttanut varsinkin mökkiläisiin: hyvänä kesänä heitä olisi ollut enemmän liikkeellä. Sen sijaan maaseutumatkailijoita on liikkunut mukavasti.

– Kesän ryhmäkursseista osa on toteutunut, mutta jotkut ovat peruuntuneet, kun tulijoita ei ole ollut tarpeeksi. Kurssit jatkuvat, sillä talvikaudeksi ja etenkin ensi kesäksi on kertynyt toiveita. Lisäksi on järjestetty tilauksesta ex tempore-kursseja.

Suvi Simola, Kukkian kädentaitajien myymälä, Luopioisten vanha makasiini

– Makasiinilla on käynyt kotimaisia, ulkomaalaisia, mökkiläisiä ja maaseutumatkailijoita. Sadesää on verottanut kävijämääriä, mutta kylän tapahtumapäivät tuoneet mukavaa lisää kesään. Makasiinillakin riittää väkeä, kun kylällä tapahtuu.

– Taloustilanne vaikuttaa siihen, mitä ihmiset ostavat. Kun rahasta on tiukkaa, niin menee enemmän villasukkaa ja muuta käyttötavaraa. Lahjoja ostetaan aina, mutta koriste-esineitä varovaisemmin. Ja kotimaista käsityötä osataan arvostaa, sillä se kestää paremmin kuin Kiinan rihkama.

Leila Suutarinen, Vehoniemen automuseo, Kangasala

– Kesä sujui hyvin, on ollut oikein hyviä museosäitä. Tällä seudulla on paljon mökkejä ja meillä oli paljon asiakkaita, jotka olivat lähteneet hetkeksi karkuun vesisateita ja viileitä kelejä mökiltään.

Tarkkoja kävijämääriä automuseolla ei ole vielä laskettu, mutta kävijöitä riitti vähintään edelliskesän malliin, ehkä jopa vähän yli.

– Sadesäät vaikuttivat kuitenkin motoristien määrään, ja heitä kävi vähemmän kuin aikaisemmin.

Vehoniemen automuseo siirtyy syysaukioloaikoihin syyskuun puolen välin tienoilla.

– Monet paikat sulkevat ovensa koulujen alkamisen aikoihin tai viimeistään syyskuulla. Meillä käy näihin aikoihin usein vielä loppukesän lomailijoita.

 

Hanna Paasion mukaan ruokailijat korvasivat terassimyynnin vähäisyyttä.

Hanna Paasio, Ravintola Liekki, Luopioinen

– Ok kesä, vaikka se menikin vähän kesää odotellessa. Sade ja kylmä vaikuttaa terassimyyntiin, mutta ehkä ihmiset tulivat sitten vastaavasti enemmän syömään. Sellaiset nopeat, fiilikseen perustuvat päätökset lähteä yksille muiden ihmisten joukkoon jäävät puuttumaan, kun on kylmää, Paasio pohtii usein soutu- ja moottoriveneillä liikkuvien kesäasukkaiden ostokäyttäytymistä.

– Onneksi ravintolan omiin tapahtumiin kuitenkin sattui hyvä keli. Terassin avajaiset, A. Aallon rytmiorkesteri, Arttu Lindeman ja Liekkifest vetivät ihan mukavasti, ja vielä on tulossa Sir Elwoodin hiljaiset värit -keikka. Kyllä jokainen hiljainen kesäviikonloppu on kuitenkin menetetty, koska elokuussa ihmiset palaavat jo töihin ja kouluun, Paasio toteaa.

Miia Kinnarista ihmisten ostokäyttäytyminen on varovaisempaa kuin vuosikymmen sitten.

Miia Kinnari, Sahalahden Krouvi

– Säitten puolesta kesä on ollut surkea, ja se on vaikuttanut jonkin verran. Onneksi ne harvat päivät kun on ollut auringonpaistetta, ovat osuneet viikonlopuille. Toivottavasti vielä elokuussa olisi hyvää säätä, se paikkaisi kesän myyntejä vielä jonkin verran. Eritoten viikonlopuksi toivotaan kaunista ilmaa, kun meillä on Kesäfestit, Miia Kinnari sanoo.

– Pari vuotta sitten kampanjoitiin suomalaisten tuotteiden ja palveluiden puolesta, ja se näkyi ihmisten liikehdinnässä ja ostokäyttäytymisessä. Irtisanomiset ja muut herättivät ihmiset käyttämään rahaa kotimaassa ja myös majoitus- ja ravitsemuspalvelut saivat siitä osansa. Tänä kesänä ilmiö ei ole enää näkynyt niin voimakkaasti, vaisua on ollut alan kollegoiden mukaan, ravintoloitsija kertoo.

– Vaikka talous on piristynyt, ihmisistä on tullut varovaisia. Ylimääräinen laitetaan mieluummin jemmaan kuin kulutetaan. Vuosien 2005–2007 kulutustasoon on vielä pitkä matka, varsinkaan kun palkkataso ei ole pysynyt välttämättömien menoerien kyydissä, Kinnari arvioi.

Puutikkalan puodin Tuija Forsberg ja Eija Marttila ovat piristäneet kaupan elämää musiikkitarjonnalla.

Tuija Forsberg, Puutikkalan Puodin toinen kauppias

– Kesä on mennyt mukavasti. Meillä on ollut enemmän tapahtumia ja musiikkia kuin viime kesänä, ja ne ovat vetäneet väkeä. Varsinaista kesää on odoteltu koko ajan. Sen on kyllä huomannut, että tavallisesti kesämökeillään pitempäänkin viihtyvät asukkaat nyt vain poikkeilevat. Myyntiä on hankala ennustaa, koska kylmä sää vaikuttaa terassimyyntiin ja samalla kauppaan, Forsberg toteaa.

– Tänä vuonna olemme kohdistaneet markkinointia motoristeille. 26. elokuuta meillä pysähtyy kello 12.30 Mercedes Benz -harrastajien letka. Toivottavasti elokuussa vielä saadaan hyvää myyntiä.

Hannu Knaapin mukaan lämpimät säät näkyvät heti ihmisten liikkumisessa.

Hannu Knaapi, Kuhmalahden kauppa

– Tässä se kesä on mennyt, vaikkei vertailukohtaa olekaan kuin edelliskesältä. Uudella terassilla on käynyt kahvinjuojia ja jäätelönsyöjiä. Lämpimät säät näkyvät heti myynnissä, kun ihmiset poikkeilevat mökeilleen ja ostavat syötävää ja juotavaa, Hannu Knaapi kertoilee.

– Kuhmalahti pulling -tapahtuma tuonee sen tuhat ihmistä tänne, ja syyskuussa pitää taas järjestää grilli- ja kirppispäivä pihassa, Knaapi pohtii loppusyksyn vetonauloja.

Osa Kirkastusjuhlien kävijöistä piipahtaa myös Anssin kaupassa.

Anssi Kukkonen, Anssin kauppa, Aitoo

– Kesä on mennyt mukavasti. Ihmiset ovat harmitelleet sateisia lomasäitä, mutta silti kauppa on käynyt hyvin. Anna Tapion koululaisten kesäloma vähentää kassatapahtumia, mutta vastaavasti keskiostosten summa kasvaa, kun vapaa-ajanasukkaat saapuvat, keväällä aloittanut kauppias kertoo.

– Kesälomalaisten vuoksi myynti lisääntyy reippaasti heinäkuussa. Aitoon Kirkastusjuhlat ovat merkittävä tekijä, kolmen päivän aikana viikonlopun liikevaihto tuplaantuu. Mikään ei loppunut kesken, mutta mitään ei jäänyt käsiinkään, mikä oli täysin kokeneen henkilökunnan ansiota, Kukkonen kiittelee.

K-market Järvikansan Margit Tuomolan mukaan myynti harvoin kasvaa sadekesänä.

Margit Tuomola, Luopioisten K-market Järvikansa

– Parin huonon kesän jälkeen odotukset olivat korkeammalla. Mutta ehkä seuraavat kesät ovat sitten intiaanikesiä.

– Ei sadekesä taloudellisesti ihan huono ollut: ei saatu kasvua, mutta ei tullut miinustakaan. Onneksi oli vilkkaita tapahtumaviikonloppuja. Kun kylällä tapahtuu, väkeä on joka paikassa. Mutta lomakauden päättyminen tuntuu Luopioisissa. Kaupassakin on oudon hiljaista, kun koulut alkavat ja mökkiläiset palaavat kaupunkiin. Toivottavasti loppukesän viikonloput olisivat kauniita, niin huono kesä unohtuisi.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?