Valtuusto: 32 minuuttia uusia tuulahduksia

Nimellisesti sähköinen kokous

Kangasalan keväällä aloittanut uusi kunnanvaltuusto ei nähnyt syksyä alkuperäisessä muodossaan. Maanantaina kesäloman jälkeen ensi kertaa kokoontunut valtuusto hyväksyi Seppo Tallin (vas) ja Asko Niemisen (kd) eroanomukset; Talli jää pois toiselle paikkakunnalle muuton ja Nieminen henkilökohtaisten syiden vuoksi. Lisäksi Akseli Kettula (kok) jätti varavaltuutetun paikkansa pois Kangasalta muuttamisen johdosta.

Niemistä paikkasi maanantaina Jari Hagqvist, joka istuu Niemisen tilalla myös jatkossa. Seppo Tallin tilalle nousi jo maanantaina tulevien kokousten tapaan Iikka Nikkinen, mutta äkillisen esteen kohdanneelle vasemmistoliiton Ranja Aukeelle ei löytynyt korvaajaa. Niinpä valtuusto istui yhtä jäsentä vajaana.

Tällä erää yhden illan komennuksella valtuuston kokoukseen osallistuivat varavaltuutetut Tapio Tulenheimo (kok) ja Petri Vilkki (sd), ja perussuomalaisten Miikka Rajala pyörähti Jari Leinon sijaisena yhden pykälän verran Leinon esteellisyyden vuoksi.

Ensimmäistä kertaa käytössä ollut sähköisen kokouksen ajoittainen yhteistyöhaluttomuus sotki pariin otteeseen puheenjohtaja Hanna Laineen (sd) askelmerkit, mutta valtuusto suhtautui ongelmiin kiitettävän ymmärtävästi. Valtuutetut seurasivat pykäliä papereiden sijaan pieneltä näytöltä.

 

Kondomi valtuustosalissa

Myös aloitepuheenvuoroissa liikuttiin harvoin salissa tuntuneiden tuulahdusten suuntaan. Eija Eskola (vihr) esitti valtuustoaloitteen, jossa esitettiin Kangasalan kunnan suhtautuvan jatkossa avarakatseisemmin tuoksuyliherkkyyteen ja valtuuston näyttävän toiminnallaan esimerkkiä asiassa. Aloitteessa toivottiin kunnan alkavan hajusteettomaksi työnantajaksi ja valtuuston välttävän hajusteiden käyttöä kokouksissaan ja tilaisuuksissaan.

Harvoin on valtuustosalissa puhuttu myös kondomeista, mutta maanantaina ehkäisyvälineet nostettiin pöydälle. Sina Isokallion (vihr) lukemassa valtuustoaloitteessa esitettiin kunnan selvittävän kustannus- ja hyvinvointivaikutuksia sille, että kunta alkaisi tarjota maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille. Kangasala on Tampereen seudulla kärkikunta alle 25-vuotiaiden raskaudenkeskeytysten lukumäärässä suhteutettuna samanikäisen väestön määrään.

Sina Isokallio.

 

Rahalla maata, nuijalla kaavoja

Valtuusto myönsi tälle vuodelle 1,1 miljoonan euron lisämäärärahan maa- ja vesialueiden hankintaan kunnanhallituksen esityksen mukaisesti. Lisäraha, joka on määrä saada odotuksia suuremmasta tuloverokertymästä, on tarpeen Ruskon alueen laajennusta, Lahdentien uutta liittymäaluetta ja kunnan osittain jo omistaman Harjusola 1 -kiinteistön hankkimista ajatellen. Tälle vuodelle on ennestään osoitettu maanhankintaan miljoonan euron riittämättömäksi käynyt määräraha.

Lisäksi valtuusto päätti hyväksyä noin 250 uuden asukkaan Ilkon asemakaavan muutoksen sekä rakennusoikeutta ja -paikkoja Saarikylissä rukkaavan Hykönsalon ranta-asemakaavan muutoksen. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös Pakkalan kyläkaavan valituksen hylkäämisestä merkittiin tiedoksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>