Monen mielikuva joogasta saattaa muistuttaa akrobatiaa, koska joogit esittelevät näytöksissä, mihin keho taipuu. Tavallinen joogan harrastaja ei kuitenkaan tavoittele mahdottomia asentoja – eikä harrastusta haittaa, jos ei veny joogien tapaan.
Lasse Majurin mielestä hieman kankea suomalaiskeho antaa hyvän lähtökohdan joogaharrastukselle.
– Jäykkyys on oikeastaan hyväksi: jos on luonnostaan notkea, ei tarvitse samalla tavalla käyttää kehoa ja keskittyä.
”Vanhojen herrojen” ryhmää Valkeakoskella vetävä Majuri tietää, että jokainen keho taipuu joogaan, sillä liikkeille löytyy aina vaihtoehtoja.
Alkavaksi kaudeksi Majuri on lupautunut Pälkäneen joogaohjaajaksi. Aitoon ryhmä kokoontuu koululla maanantaisin ja Onkkaalan ryhmä Harjutuulen salissa torstaisin.
Ryhmät aloittavat alkeista, joten mukaan voi lähteä sekä uusia harrastajia että aiemmin jooganneita.
– Pidemmälle edenneille pystyn antamaan harjoituksen ohessa ohjeita, miten asentoja voi soveltaa.
Kehon ja mielen harjoitusta
– Vaikeinta voi olla ihan vain rauhassa makaaminen ja oman hengityksen seuraaminen, koska olemme tottuneet olemaan koko ajan varuillaan ja reagoimaan ympäristöön, Lasse Majuri sanoo.
– Viimeisenä rentoutuvat kasvojen ja suun seutu, koska olemme aina valmiita ottamaan erilaisia ilmeitä.
Oikeastaan kehon harjoittelu on vain joogan keino päästä harjoittamaan mieltä. Kun keskittyy kehoon, mieleen ei mahdu pyörimään muuta.
– Pyrkimyksenä on oppia pois suorittamisesta ja ajatusmallista, että teenkö minä oikein. Kaikki keskittyvät omaan tekemiseen ja tekevät niin kuin itsestä tuntuu.
Joogassa ei tavoitella huippusuorituksia tai mitattavaa kehitystä, vaan ollaan itselle armollisia.
– Parempi olisi kiittää itseään, että tuli ja teki harjoituksen niin kuin teki. Jos väsyttää, itseään ei kannata pakottaa salille, sillä silloin jooga toimii huonosti.
Vastapaino päivätyölle
Pirkanmaan Liitossa maakuntakaavan parissa arkkitehtina työskentelevälle Lasse Majurille jooga toimii päivätyön vastapainona.
– Joogassa pääsen tavallaan kokoamaan energiani hajaannuksen tilasta.
Majuri innostui joogasta vuosituhannen vaihteessa
– Lähdin vauhdikkaaseen astangajoogaan ja tein voimakkaita, fyysisiä harjoituksia. Se oli hyvä tie päästä sisään hienovaraisempaan joogaan.
Majuri sanoo, että joogassa edetessä tehdään aina vain vähemmän ja hienovaraisemmin.
– Keholle haetaan tasapaino, jotta päästäisiin harjoittamaan mieltä. Oikeastaan tosijoogin varsinainen mielen harjoitus alkaisi vasta siinä vaiheessa, kun tunnin päätteeksi otetaan mukava loppuasento.
Harjoituksissa pyritään luomaan yhteys kehoon ja mieleen, jotta niihin kertynyt kuona ja moska pääsisivät poistumaan. Jooga toimii myös itsensä kasvatusmenetelmänä, joka opettaa asennoitumaan asioihin uudella tavalla.
– Jooga vaikuttaa aineenvaihduntaan ja mielen tasaisuuteen. Kun jooga tulee arkeen, aivot hapettuvat paremmin, eikä ihminen hermostu niin helposti. Elämä heittää eteen erilaisia asioita, mutta voimakkaat tunnetilat eivät enää tempaise mukaansa. Jos oppii tutkiskelemaan, miksi minä reagoin tällä tavalla, niin tunteet eivät vyöry samalla tavalla yli.
Äijäjooga madaltaa miesten kynnystä
Jooga tarjoaa apua muun muassa selkänsä kanssa painiskeleville istumatyöläisille. Naisten on monesti helpompi lähteä joogasalille kuin miesten.
– Teen parhaillaan Suomen joogaopistolla syventäviä opintoja valmistuakseni rekisteröidyksi joogaopettajaksi. Jokaisella kurssilla olen ollut ainoa mies, vaikka alun perin jooga kehitettiin Intiassa nimenomaan miesten keholle, Lasse Majuri sanoo.
Monilla joogan pariin löytävillä miehillä on urheilutaustaa.
– Joogasta osataan hakea apua, kun tulee vammoja tai ikää.
Valkeakoskella miesten kynnystä madaltaa äijäjooga.
– Veikko Tarvaisen kehittämä äijäjooga on loistava keksintö. Miesryhmiin syntyy tiivis henki, ja miehet ovat harjoituksiin sitoutuneita.
Majuri sanoo, että Onkkalan ja Aitoon hatha-joogat eivät poikkea sisällöltään paljonkaan Voipaalassa Sääksmällä jatkuvasta äijä- ja voimajoogasta.
– Pitkälti samoja asioita molemmissa sovelletaan harrastajien liikkuvuuden mukaan.
Hatha-jooga
Rauhallinen, kehoa kuunteleva hatha-jooga sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille miehille ja naisille. Erilaisten jooga-asentojen ja tietoisen hengittämisen ja keskittymisen avulla pyritään kokemaan oma sisäinen hiljaisuus. Samalla kohenevat lihaskunto, vireys ja tasapaino.
Lasse Majurin ohjaama ryhmä kokoontuu Aitoossa koulun liikuntasalissa 11.9. alkaen maanantaisin kello 18–19.30 ja Onkkaalassa Palvelukeskus Harjutuulessa 14.9. alkaen torstaisin kello 18.30–20. Molempiin ryhmiin kaivataan lisää ilmoittautumisia, jotta kurssit toteutuvat.
Ilmoittautuminen: www.valkeakoski.fi/valkeakoski-opisto -> kurssinumero 8304201/Joogaa Harjutuulessa, 8304202/Joogaa Aitoon koululla.