Adoptoi monumentti -leiri: Leiriläiset hoitivat kulttuuriympäristöä

Tietoa ja työntekoa

Talkoilua Sarsassa. Kuva: Miinu Mäkelä

Pirkanmaan maakuntamuseo järjesti viikonloppuna Adoptoi monumentti -leirin Kangasalan Sarsassa, Suomen suurimmalla kivikautisella asuinpaikka-alueella. Sarsa on myös uusin adoptoitu muinaismuistokohde, sillä sen adoptoi kesäkuun alussa Kangasala-Seura.

Leirin tarkoituksena oli kulttuuriympäristönhoito. Samalla leiriläiset puhdistivat Kangasalan vanhan hautausmaan hautamonumentteja ja tekivät rakennuskorjaustoimia Wääksyn kartanon pihapiirissä.  Leiri alkoi perjantaina ja päättyi sunnuntaina. Päätöspäivänä leirillä oli mukana suuri joukko myös maahanmuuttajia talkoilemassa. Adoptoi monumentti -toiminta sai viime vuonna avustusta kotouttavaan maahanmuuttajatyöhön, jonka tavoitteena on edistää maahanmuuttajien tietoa kulttuuriympäristöstä, historiasta sekä edistää suomen kielen oppimista ja sen käyttämistä.

Leirillä tutustuttiin Sarsan ja Kangasalan historiaan, raivattiin muinaisjäännöksellä kasvavaa vesakkoa ja kalastettiin Pohtiolammella.

– Leiri sujui hienosti. Kaikki saatiin tehtyä, mitä oli suunniteltukin. Ihmiset viihtyivät hyvin, ja ilmakin suosi sunnuntaina, leirillä mukana ollut arkeologi Kreetta Lesell niputti viikonlopun antia.

Leiriläisiä oli mukana kaikkiaan 13. Lesell kertoo, että kulttuuriympäristönhoitoleireille ovat tervetulleita kaikki, joita asia kiinnostaa.

– Ihan lapsia ei leireillä yleensä ole, leiriläisten ikähaitari liikkuu 20 ja 70 vuoden välissä. Olemme pitäneet leirejä vuodesta 2013 asti, ja tähän asti ne on pidetty Valkeakoskella. Nyt päätimme leireillä vaihteeksi Kangasalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?