Abba-pianolla kelpaa soittaa Abban säveliä

Tunnelma viikonlopun kahdessa konsertissa oli hieno, ja yleisöä riitti. Kuva: Hannu Söderholm

– Sanoin ensin, että tuollaista bordellipianoa ei meille oteta, mutta ymmärsin kyllä nopeasti sen arvon, Vehoniemen automuseon emäntä Leila Suutarinen nauraa ja osoittaa automuseon tiloissa olevaa, puna-valkoisin koskettimin varustettua pianoa.

Ruotsalaisen Thalen-tehtaan valmistama, niin sanottu Abba-piano on majaillut automuseossa noin 25 vuotta. Erikoisvalmisteisia pianoja on valmistettu vain neljä kappaletta Abban vuoden 1974 euroviisuvoiton kunniaksi. Thalen-tehdas lahjoitti valmistamansa pianot yhtyeen solisteille. Vehoniemen piano on kuulunut joko Agneta Fältskogille tai Anni-Frid Lyngstadille.

Virolaisvirtuoosi Tõnu Naissoo on tunnettu loistavista improvisoinneistaan. Vehoniemen automuseon viikonlopun konserteissa kuultiin muun muassa kappaleet ”Dancing queen”, ”Thank you for the music” ja ”I have a dream”. Kuva: Hannu Söderholm

– Täyttä varmuutta siitä, kummalla naisista piano on ollut, meillä ei ole. Silloinen museonjohtaja Aki Suutarinen hankki Abba-pianon aikoinaan Musiikkiliike Laurilan omistajalta Tampereelta. Aki tunsi miehen, ja tämä tarjosi hänelle pianoa ostettavaksi. Piano oli päätynyt jotakin kautta musiikkiliikkeen omistajan omaan varastoon, Suutarinen kertoo.

Voisi kuvitella, että moinen keräilyharvinaisuus olisi maksanut maltaita, mutta Suutarinen muistelee, ettei pianosta maksettu kovin paljon enempää kuin pianoista yleensäkään. Näyttelytilan sisäänkäynnin lähettyvillä sijaitsevalla Abba-pianolla soittelee tavallisimmin kaksi automuseon ”museomuusikkoa”, virolainen Tõnu Naissoo ja kangasalalainen Heikki Mäenpää.

– Heikki käy soittamassa laulun Kesäpäivä Kangasalla aina tästä ohi kulkiessaan, Suutarinen sanoo.

Harvinaista pianoa saavat Suutarisen mukaan kuitenkin soittaa kaikki museovieraat, joilta soitto sujuu.

– Piano on nyt oivassa vireessäkin, sillä se viritettiin Naissoon viime viikonlopun konsertteja silmällä pitäen.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?