Airi Pelkonen, Ämmätsän kylän vanhin kesäasukas, sai iäisyyskutsun

Muistokirjoitus

20.7. saimme viestin, että Airi Pelkonen on nukkunut pois. Me ämmätsäläiset ja muut luopioislaiset muistamme vuosikymmenten ajalta hänen tyttömäisen olemuksensa hänen noutaessaan postia, asioidessaan kylillä ja vaihtaessaan iloisesti kuulumisia paikallisten asukkaiden kanssa. Jäämme häntä kaipaamaan.

Airi Iida Augusta Sorri syntyi 16.10.1931 Lopella. Lapsuuden ja kansakouluajan Airi eli Topenon kylässä Lopella maanviljelysperheen kuopuksena. Sisaruksia oli kaksi, Erkki sekä Eeva-Liisa, josta sittemmin tuli Ämmätsän kartanon emäntä. Airi muutti sisarustensa perässä 11-vuotiaana Hämeenlinnaan yhteiskouluun ja valmistui ylioppilaaksi vuonna 1951.

Vuonna 1956 avioliittoon vihitylle Airille ja hänen puolisolleen, tekn. tri Veijo Pelkoselle syntyi sittemmin kaksi tytärtä, Leena ja Laura. Lapsenlapsia on viisi. Airi Pelkonen suoritti Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 1956 ja vuonna 1981 erikoishammaslääkärin tutkinnon, aiheenaan hammashuolto.

Työura alkoi yksityishammaslääkärinä Helsingissä ja Espoossa. Se jatkui 1960-luvulla Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitoksen kariesosaston assistenttina sekä työskentelynä Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiössä Helsingissä. 1960-luvun puolivälistä aina eläkeikään asti, vuoteen 1996 Airi Pelkonen toimi Espoossa Otaniemen Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön ylihammaslääkärinä.

Airi Pelkonen osallistui monen yhdistyksen ja seuran toimintaan. Hän oli Suomen Hammaslääkäriliiton valtuuston jäsenen sekä liiton ja Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön yhdysmies vuosina 1969–82. Hän toimi 1970- ja 1980-luvuilla Helsingin seudun hammaslääkärien virkajaoston jäsenenä, sen puheenjohtajana sekä Suomen Naishammaslääkärien hallituksen jäsenenä. Kotikaupunkinsa Espoon terveyslautakunnan varajäsen Airi Pelkonen oli yli kymmenen vuoden ajan.

Airi Pelkosen aktiivinen elämänasenne ulottui myös ammatin ulkopuolelle. Osallistuminen kotiseurakunnan Tapiolan toimintaan oli hänelle tärkeää. Hän toimi siellä seurakuntaneuvoston jäsenenä vuodesta 1975 aina 1990-luvulle saakka. Näiden yhdistys- ja yhteiskunnallisten tehtävien lisäksi Airilla oli vielä eräs tärkeä harrastus: kesähuvila Pyyniemi Ämmätsän kylässä, lähellä hänen sisarensa Eeva-Liisa Uusitalon kotia. Perheen lasten ollessa pieniä koulujen kesälomat olivat kolmen kuukauden mittaisia. Koska äidin työpaikka oli saman ajan suljettuna, Ämmätsän kesäasunto oli koko kesän perheen kotina. Uitiin, soudeltiin, marjastettiin ja hoidettiin kotieläimiä. Perhe ja suku viettivät paljon aikaa yhdessä. Konsertit, teatteri, taidenäyttelyt ja matkailu olivat nekin Airi Pelkoselle läheisiä harrastuksia, joita hän jatkoi myös jäätyään leskeksi vuonna 2002.

Pitkäaikainen sairaus sammutti Airi Pelkosen elämänliekin 20.7.2017. Yhdymme Eeva-sisaren ja Inton perheen ajatukseen: Elät muistoissamme.

Laura Leisma, tytär

Katriina Roikola, kesänaapuri

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?