Viulumusiikin klassikot soivat Kangasalla

Jaso Sasaki nähdään ensi viikolla Kangasala-salin lavalla.

Viulisti Jaso Sasakin ja pianisti Marko Hilpon konsertissa keskiviikkona 6.9. soivat kappaleet maamme taiteen ”kultakaudelta” sekä Suomen itsenäistymistä edeltäviltä vuosilta. Ohjelmistossa on harvoin kuultu Toivo Kuulan Viulusonaatti sekä sävellyksiä Järnefeltiltä ja Sibeliukselta.

Konsertin pääteoksena kuultava Toivo Kuulan (1983–1918) Sonaatti viululle ja pianolle vuodelta 1907 on suuri ja yltiöromanttinen teos. Ensiesityksen jälkeen kriitikot nostivat Kuulan kertaheitolla suurten suomalaisten säveltäjien joukkoon.

– Kuula oli kiivasluontoinen temperamentiltaan, pohjalainen tulisuus todella kuuluu musiikissa. Kuula menehtyi nuorena ja voidaan ajatella, että sen vuoksi Suomessa vallitsee sibeliaaninen musiikkikulttuuri. Kuula on tyyliltään hyvin erilaista kuin Sibelius, kertoo konsertin viulisti Jaso Sasaki, joka on viulistina erikoitunut aikakauden musiikkiin.

– Ohjelmistolla haluamme antaa kasvot erilaiselle musiikkikulttuurille. Kuulan sävellys on mielestäni hienoin suomalainen viulusonaatti. On sääli, että sitä on esitetty vain harvoin. Syitä varmasti ovat teoksen pituus ja haastavuus, Sasaki pohtii.

Illan ohjelmistoon kuuluvat myös Armas Järnefeltin (1869–1959) vähemmän tunnetut helmet Romanssi ja Sarja F-duurissa.

Jean Sibeliukselta (1865–1957) kuullaan kolme suosittua sävellystä kypsän mestarin kynästä: Romanssi, Rondino ja Mazurka.

– Konsertin kaikilla säveltäjillä on oma tunnistettava sävelkielensä. Esimerkiksi kontrasti Sibeliuksen ja Järnefeltin sävelkielen välillä on mielenkiintoinen, Sasaki pohtii.

Konsertin ohjelmisto pohjautuu Sasakin ja Hilpon levyttämään, tammikuussa 2017 ilmestyneeseen kokoelmalevyyn Suomalaisen viulumusiikin klassikoita, joka on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

– Järnefeltin Romanssi ja Sarja on nyt levytetty ensi kertaa. On harvinaista, että tunnetun suomalaissäveltäjän yli 100 vuotta vanhoja kappaleita tulee levyllä ulos ensi kertaa, Sasaki kertoo.

Jaso Sasaki on valmistunut musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2012 ja tutkinut viulunsoiton kulttuuria Suomessa 1900-luvun alun niin sanotulla Belle Epoque -kaudella.

Koululaiskonsertti samana päivänä

Kangasalalaiset lapset pääsevät tutustumaan klassikkojen musiikkiin päiväkonsertissa keskiviikkona 6.9. kello 12. Sasaki ja Hilpo esiintyvät koululaiskonsertissa, jonka ohjelmisto on lyhennetty versio illan konsertista. Taiteilijat myös kertovat muusikon ammatista ja soittimista.

Suomalaisen viulumusiikin klassikoita Kangasala-talossa ke 6.9. klo 19

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>