Soroptimistit tempaisevat naisten koulutuksen puolesta

Pälkäneen Soroptimistien edellinen presidentti Tiina Vehviläinen ja nykyinen presidentti Tiina Kokkola toivottavat kaikki pälkäneläiset mukaan Kävele naiselle ammatti -tapahtumaan 10.9. Kävely lähtee Pälkäneen seurakuntatalolta.

– Naisten kouluttaminen on avain maailman parantamiseen, Pälkäneen Soroptimistit ry: n presidentti Tiina Kokkola toteaa.

Niinpä yhdistys päätti ottaa omaksi kansainväliseksi projektikseen lähteä mukaan Kirkon Ulkomaanavun Naisten Pankin tempaukseen Kävele Naiselle Ammatti.

Tämä Suomen suurin hyväntekeväisyyskävely järjestetään nyt kahdeksatta kertaa useilla eri paikkakunnilla. Pälkäneellä tapahtuman järjestelyistä vastaavat Soroptimistisisaret.

– Tässä on ideana, että osallistujat kävelevät ja lahjoittavat rahaa Kirkon Ulkomaanavun Naisten Pankille. Lahjoituksen voi tehdä etukäteen tai maksaa käteisellä paikan päällä.

Etukäteen haluamansa summan voi lahjoittaa Kirkon ulkomaanavun Naisten pankin tilille sivustolla www.naistenpankki.fi.

Kehittyvien maiden naiselle saa ammattiin valmistavan koulutuksen jo 30 eurolla. Nyt on hyvä tilaisuus haastaa perhe, ystävät tai työkaverit reippailemaan luontoon hyvän asian puolesta ja lahjoittaa summa vaikka yhdessä.

– Yhdistyksemme on tänä vuonna lahjoittanut ammatin jo 20 naiselle. Järjestämällä tämän tapahtuman haluamme haastaa mukaan avustustyöhön muitakin pälkäneläisiä, Kokkola sanoo.

Kirkon Ulkomaanavun Naisten Pankki tukee naisten pääsyä työelämään. Kehittyvien maiden naiselle voi lahjoittaa ammatin vain 30 eurolla. Kävele naiselle ammatti on Naisten Pankin tapahtuma, jota eri tahot organisoivat eri paikkakunnilla. Pälkäneellä tapahtuman toteuttaa Pälkäneen Soroptimistit ry. Kuva Kirkon Ulkomaanapu/Naisten Pankki.

Käveleminen ei tietenkään ole välttämätöntä, vaan tapahtumaan voi osallistua muutenkin.

Tapahtuma käynnistyy Pälkäneen seurakuntatalolla sunnuntaina 10.9. kello 13.30. Paikalla on Sorokahvila, joka on avoinna klo 16 saakka. Seurakuntatalolla on myös naisyrittäjiä esittelemässä toimintaansa.

– Yrittäjät pääsevät mukaan lahjoittamalla pienen summan, Pälkäneen Soroptimistien edellinen presidentti Tiina Vehviläinen kertoo.

Kunnanjohtaja Janita Koivisto avaa tilaisuuden kello 14, ja kävelijöiden alkuverryttelyn pitää Virva Läärä.

Kävelylenkkejä on kaksi, lyhyempi kolmen kilometrin lenkki ja pidempi viiden kilometrin lenkki. Lenkkien varrella on rastitehtäviä, joihin vastanneet osallistuvat teatterilahjakortin arvontaan.

Reitin varrella on kaksi juomapistettä, Pikku-Sappeen laavulla sekä pikkulaavulla. Pikku-Sappeessa huoltopisteestä vastaavat Lions Clubilaiset, pikkulaavu on Soroptimistien vastuulla.

– Toivomme tapahtumaan myös perheitä ja miehiä, vaikka tämä onkin naisjärjestön naisten hyväksi järjestämä tempaus, Kokkola hymyilee.

 

Soroptimistit on kansainvälinen järjestö

  • Pälkäneen Soroptimistit on vuonna 2005 perustettu yhdistys, jossa on 30 jäsentä. Yhdistys kuuluu kansainväliseen Soroptimist International -järjestöön, joka on perustettu Yhdysvalloissa 1930-luvulla. Maailmanlaajuisesti järjestöllä on 90 000 jäsentä. Suomessa klubeja on 60 ja niissä on yhteensä 1350 jäsentä.
  • Soroptimistit tekevät vapaaehtoistyötä naisten ja lasten elämän parantamiseksi. Järjestö edistää ihmisoikeuksia, naisten asemaa, ystävyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Soroptimisti tarkoittaa parasta sisarta.
  • Soroptimistien avustuskohteiden avainalueita ovat koulutus, taloudellisen toimeentulon parantaminen, naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastustaminen, terveys ja ympäristö.
  • Pälkäneen Soroptimistiklubi on esimerkiksi maksanut kahden intialaisen tytön opiskelun vuosimaksun viiden vuoden ajan. Lisäksi he ovat mukana paikallistasolla tukemassa ja tekemässä pälkäneläistä nuoriso- ja vanhustyötä.

Naisten koulutus on avainasemassa köyhyyden torjunnassa

Köyhyys on perimmäinen syy kehittyvien maiden ongelmien taustalla. Köyhyyden poistamiseen haetaan ratkaisuja kehitysyhteistyön avulla.

– Kehitysyhteistyön lähtökohtana on, että kaikilla ihmisillä on oikeus perustarpeisiin, kuten ravintoon, vaatteisiin ja turvalliseen elämään, asiantuntija Auli Starck Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepasta kertoo.

Köyhyyden kierteen ja siitä johtuvien ongelmien ratkaisua on jo pitkään haettu koulutuksesta.

– Nykyisin lähes kaikki maailman lapset pääsevät kouluun, ongelmana on lähinnä koulutuksen laatu. Nykyisin panostetaan siihen, että koulutus ohjaa myös mahdollisuuksiin ansaita oma elantonsa, Starck kertoo.

Monissa maissa naisten asema on heikko ja nimenomaan naiset ovat usein jääneet ilman koulutusta. Köyhyys ajaa naisia ihmiskaupan urheiksi ja prostituutioon. Ilman koulututusta naiset ovat helposti huijattavissa.

– Jos luku- ja laskutaito puuttuvat, jää helposti heikkoon asemaan yhteisössään ja ehkä myös perheen sisällä. Koulutus tähtää myös yleissivistykseen, esimerkiksi tunnistamaan omat oikeutensa ja sen, miten asioihin voi vaikuttaa.

Starckin mukaan nimenomaan naisten koulutus hyödyttää koko yhteisöä, sillä heidän tietotaitonsa jää yleensä yhteisön hyväksi. Koulutetut miehet lähtevät helpommin pois hakemaan elantoaan ja paremman elämän mahdollisuuksia muualta.

– Kun naisten koulutustaso nousee, usein myös väestönkasvu hidastuu. Naimisiinmeno ja lasten hankinta viivästyvät, kun saadaan koulutusta perhesuunnittelussa. Lapsista opitaan myös pitämään paremmin huolta, jolloin lapsikuolleisuus vähenee.

Äidin peruskoulutus parantaa myös hänen lastensa mahdollisuuksia koulutukseen. Köyhyyden kierre vaihtuu hyvinvoinnin lisääntymiseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?