Hanketta eteenpäin: Infotilaisuus rakentamisesta ensi lauantaina

ViherKostialaan ensimmäiset asukkaat ensi keväänä

ViherKostiala on Luopioisten keskustan tuntumaan suunnitteilla oleva pientaloalue. Alueen talot tulevat olemaan 50-neliöisiä ja hinnaltaan alle 100 000 euroa.

Sadan tuhannen euron pientaloista koostuva ViherKostiala saanee ensimmäiset asukkaansa jo ensi keväänä. Luopioisten Yrittäjät ovat markkinoineet suunnitelmaa kesän aikana eri tilaisuuksissa sekä hankkeen omilla verkkosivuilla. Kyselykartoitus on tuottanut tulosta.

– Kiinnostusta on ollut niin paljon, että meillä on perusteita viedä hanketta eteenpäin, ViherKostialan puuhamies Seppo Kääriäinen sanoo.

Infotilaisuus ViherKostialasta pidetään Pytingin valtuustosalissa Luopioisissa (Museotie 1) lauantaina 2.9. kello 11 alkaen.

Tilaisuudessa kerrotaan, miten hankkeeseen pääsee mukaan ja miten hanke toteutetaan. Esillä on erilaisia talomalleja ja niiden piirustuksia sekä yhteisille alueille suunniteltu hallintamalli.

– Tällä hetkellä ajatuksena on, että jokainen omistaa oman talonsa sekä osuuden yhteisistä tiloista ja alueista. Tämä malli on hieman kevyempi kuin varsinaisessa osakeyhtiössä, jonka hallinnointiin kuuluu paljon paperityötä, Kääriäinen kertoo.

Asuinalueen yhteisiä asioita ovat ainakin vesi-, viemäri-, sähkö- ja valokuituliittymät sekä jätehuolto.

ViherKostiala on kiinnostanut ensisijaisesti vakituisena asuinalueena – vaikka hankkeessa alun perin luotettiin lähinnä kakkosasunnon hankkijoihin. Osa kiinnostuneista on paluumuuttajia, osa lapsiperheitä ja osa vapaa-ajan asukkaita.

ViherKostialan pientaloissa on erilaisia pohjavaihtoehtoja. Kuvassa saunallinen talo.

Arkkitehti Salla Paakkunainen on tehnyt taloista erilaisia valmiita pohjaratkaisuja, joista jokainen voi valita itselleen sopivimman.

– Tarjolla on taloja saunalla tai ilman saunaa ja osa on hieman pienempiä ja osa isompia. Kaikki ovat kuitenkin noin 50-neliöisiä ratkaisuja, Paakkunainen kertoo.

Pienissä, alle 50-neliömertin kokoisissa taloissa voi tehdä rakennusteknisiä helpotuksia, jotka säästävät rakentamiskustannuksia. Taloissa voi esimerkiksi olla painovoimainen ilmanvaihto eikä energiatodistusta vaadita. Talojen lämmitystä on suunniteltu toteutettavaksi varaavilla takoilla ja sähköllä.

– Toki muutkin ratkaisut ovat talojen omistajien valittavissa, Kääriäinen toteaa.

Ihan avaimet käteen -ratkaisuja ViherKostiala ei tarjoa. Sen sijaan talon rakennuttajille on luvassa esimerkiksi valmiiksi pohjustettuja tarjouspyyntöjä urakoitsijoille.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?