Uudet kouluruokasuositukset: Koulujen väki ja asiasta kiinnostuneet kokoontuivat keskustelemaan kouluruoasta

Aikaa ruokailuun pitäisi välitunteineen olla 45 minuuttia

Myös ruokailu on yksi osa laaja-alaista oppimista. Sariolan koulun rehtori Tuomo Myllö muistutti, että kouluruokailuun liittyy hyvin paljon asioita. – Kaikissa kouluruokailuun liittyvissä asioissa tuskin koskaan pääsemme kymppiin, mutta joskus kahdeksikonkin arvosana riittää, Myllö sanaili.

Uusien kouluruokasuositusten mukaan aikaa kouluruokailuun tulisi varata vähintään puoli tuntia. Syödään ja opitaan yhdessä –kouluruokailusuosituksissa mainitaan myös, että ennen ruokailua tai sen jälkeen tulisi lisäksi pitää 15 minuutin välitunti. Helmi-maaliskuussa tehty Ruokailu ja ruokakasvatus Kangasalan kouluilla -kartoitus kuitenkin paljastaa, ettei tavoitteeseen ylletä kovinkaan monessa koulussa. Kartoituksessa oli mukana 10 alakoulua, kolme yläkoulua ja lukio.

– Hieman reilussa 60 prosentissa kouluista ruokailuun oli varattu 20–29 minuuttia. Alle 20 minuuttia ruokailuun oli varattu neljäsosassa kouluja ja vähintään 30 minuuttia puolestaan 12 prosentissa mukana olleista kouluista, kunnan opetuskoordinaattori Marja Mattila listasi kouluruokailuaiheisessa keskustelu- ja koulutustilaisuudessa viime keskiviikkona Kangasalan lukiolla.

Moni keskustelutilaisuudessa mukana ollut totesi, ettei kouluissa pystytä mitenkään suositusten mukaisiin aikoihin, vaikka tahtoa olisi: oppilaita on monessa koulussa paljon ja ruokalan tila rajallinen, joten aika ei yksinkertaisesti riitä.

– Esimerkiksi Sariolan koulussa ruokailee päivittäin 300 henkilöä, ja ruokalassa on yhteensä 136 paikkaa. Käytännössä ruokalaan ei kuitenkaan juuri sataa henkilöä enempää kerralla mahduteta. Ruokailu hoidetaan liukuvasti kolmessa vuorossa kello 10.30–12.30. Kaikkinensa ruokailuun on aikaa yhtä luokkaa kohden 25–30 minuuttia, keskustelutilaisuudessa puhunut Sariolan koulun rehtori Tuomo Myllö kertoi kuulijoille oman koulunsa tilanteesta.

Keinoja menekin edistämiseen

Alkukeväällä tehdyssä kartoituksessa selvisi myös, että aika harvassa kangasalalaiskoulussa toimii toistaiseksi erillinen ruokalatyöryhmä. Sen sijaan juomavettä oli koulupäivän aikana saatavilla kaikista kartoituksessa mukana olleista kouluista.

Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus valmistui tänä vuonna.

Uudet kouluruokasuositukset painottavat vahvasti oppilaiden mukaan ottamista ruokailun järjestämiseen. Tätä toimintatapaa on monessa koulussa jo noudatettukin.

– Oppilaiden toiveisiin pyritään reagoimaan mahdollisimman hyvin. Toiveita ovat olleet esimerkiksi ruokalan parempi viihtyisyys, toiveruokapäivät, taustamusiikin käyttäminen ja maustepöytä, Pikkolan koulun kotitalousopettaja Jonna Wiren luetteli keskiviikon tilaisuudessa.

Oppilaiden osallistuminen vaikuttaa suoraan myös ruoan menekkiin. Mitä enemmän lapset ja nuoret pääsevät vaikuttamaan ruokailutilanteeseen, sitä paremmin kouluruoka maistuu. Suositusten mukaan kasvikset ja salaatit tulisi olla tarjolla linjastossa ensimmäisinä, sillä silloin niiden menekkikin on parempi.

– Tämä myös toteutuu niillä kouluilla, joilla se vain tilojen puolesta on mahdollista. Myös oppilailta tullut toive komponenttisalaateista on toteutettu mahdollisuuksien mukaan kouluilla, joilla se linjaston puolesta on mahdollista, Kangasalan kunnan ateria- ja siivouspalvelupäällikkö Hanna-Kaisa Haanpää mainitsi.

Kunnan ravitsemussuunnittelija Hilpi Linjama muistutti kuulijoita, että linjaston alkuun voi laittaa näytille ravintosuositusten mukaisen malliaterian. Tällöin koululaiset kokoavat todennäköisemmin aterian lautasmallin mukaisesti. Linjama jatkoi, että aikuisten oman esimerkin tärkeys ruokailutilanteissa kannattaa sekin pitää mielessä.

– Kunnassamme ei ole vielä yhtään täysin karkitonta koulua – mikä koulu ottaisi tästä kopin? Linjama kyseli.

Siirtyminen luomumaitoon

Kouluruokasuositukset ovat ensisijainen lähtökohta kunnan kouluruoan suunnittelutyöhön. Ne otetaan huomioon heti hankinnoista lähtien.

– Kouluruokalistat tehdään täysin suositusten mukaisesti esimerkiksi kuidun sekä rasvan laadun ja suolamäärien osalta, Hannakaisa Haanpää vakuutti.

Kangasalan kouluissa siirrytään käyttämään luomumaitoa vielä syyskuun aikana. Haanpään mukaan luomumaitoon siirtyminen ei käytännössä lisää kouluruokailun kustannuksia lainkaan.

– Olemme myös järjestämässä kaikille kuntalaisille avoimen keskustelutilaisuuden kouluruoasta loppusyksyn tai alkuvuoden aikana, Haanpää mainitsi.

Kouluruoalla on pitkät perinteet

  • Ensimmäinen maksuton kouluruokailu tiettävästi järjestettiin Hausjärvellä Erkylän koululla vuonna 1856
  • Eduskunta määräsi vuonna 1943 kaikki kansakoulut tarjoamaan koululaisille lämpimän lounaan ilmaiseksi vuoteen 1948 mennessä. Vuotta 1948 onkin pidetty maksuttoman kouluruokailun alkamisvuotena.
  • Yksi kouluruoka-annos maksaa Kangasalla 2,76 euroa. Elintarvikkeiden osuus summasta on 82 senttiä.
  • Kangasalla ateriapalvelut valmistaa noin kaksi miljoonaa ateriaa vuodessa
  • Pirkanmaan yläkoululaisista 70 % käy kouluruokailussa joka päivä. Vain 23 % yläkoululaisista syö kaikki kouluateriaan kuuluvat osat

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?