Galleriassa katsotaan taidetta uusin silmin

Erno Peltonen: Emigrantti, 2017, sekatekniikka kankaalle.

Tampereen Taiteilijaseuran Uusin silmin -näyttelyn konsepti on yksinkertainen: taiteilija sai valita minkä tahansa suomalaisen taideteoksen, joka on valmistunut 1910-luvun jälkeen, ja luoda siitä oman kommenttinsa haluamallaan tavalla. Aiempien vuosikymmenten teokset saavat näyttelyn teoksissa uuden kontekstin ja tulkinnan. Nykytaiteilija on joutunut laajentamaan omaa havaintomaailmaansa ja myös katsoja joutuu mukaan prosessiin. Tunnistaminen johtaa yllättymiseen, ajatusprosessi alkaa ja taide rikastuu uudella tavalla.

Uusin silmin -näyttely on esillä Kangasala-talon galleriassa 6.9.–8.10. Näyttelyssä on teoksia seitsemältä taiteilijalta: Katri Heinäseltä, Sanna Kauppiselta, Paula Ollikaiselta, Erno Peltoselta, Helena Pokkiselta, Kati Valkoselta ja Meri Westliniltä. Valkonen asuu Pälkäneellä, muut näyttelyn taiteilijat ovat tamperelaisia. Näyttely on osa Suomi 100 vuotta -juhlavuoden ohjelmaa.

Kati Valkosen teos kommentoi Paavo Leinosen Sukanparsija -maalausta 1930-luvulta. Maalauksessa työnsä ääreen hiljentynyt nainen on kuvattu varhaisen suomalaisen ekspressionismin tummalla ja murretulla väriasteikolla, mutta ilmaisu on arkisen harras. Samanlaista arkisen kaunista ilmaisua on Kati Valkosen installaatiossa Rikki, jossa lattialle muodostuu kaunokirjoitusta osittain tai kokonaan purkautuneista vanhoista villasukista.

Helene Schjerfbeck on puolestaan toiminut esikuvana Erno Peltoselle, jonka Emigrantti-maalaus peilaa Schjerfbeckin samannimistä muotokuvaa vuodelta 1917, jonka malli ei ollut tiedossa vuosikymmeniin. Peltosen version lähtökohtana on sanomalehdessä ollut kuva, jossa ikääntynyt Marina de Heyden, teoksen malli, katsoo Schjerfbeckin maalauksesta otettua valokuvaa tunnistaen muotokuvassa nuoren itsensä. Teoksellaan Peltonen haluaa osoittaa kunnioitustaan vanhoille suomalaisille naismaalareille, joiden hän kokee jääneen kultakauden miesmaalareiden varjoon.

Kesällä 2017 näyttely oli esillä kolmessa eri näyttelytilassa Tampereella, Taidekeskus Mältinrannassa, Emil Aaltosen museossa ja Hiekan taidemuseossa, joissa oli esillä teoksia yhteensä 30 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä.

Uusin silmin. Tampereen Taiteilijaseuran Suomi 100 -juhlavuoden näyttely 6.9.–8.10. Kangasala-talon galleriassa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?