Osuuspankin aika Pohjassa ja Sahalahdella päättyi

 

Bertta Vesanen (vasemmalla) ja Soili Kokko asioivat Osuuspankin Sahalahden konttorissa keskiviikkona, konttorin viimeisenä aukiolopäivänä.

Kangasalan Seudun Osuuspankki on lopettanut toimintansa konttoreissaan Sahalahdella ja Kuhmalahdella. Sahalahden konttori palveli asiakkaitaan viimeisen kerran viime keskiviikkona, Pohjan konttori sulki ovensa torstaina. Jo ennen sulkemisia Osuuspankki oli vähentänyt palvelupäiviään niin, että Sahalahden konttori oli usean vuoden ajan avoinna kolmena päivänä ja Pohjan konttori kahtena päivänä viikossa.

Osuuspankki päätyi lakkauttamaan kyseiset kaksi konttoria asioinnin vähäisyyden takia. Konttoriasioinnin merkitys on pienentynyt päivittäispalveluiden siirtyessä yhä enemmän sähköisiin kanaviin. Syyskuun alusta lähtien Pohjan ja Sahalahden konttoreiden toiminnot yhdistyivät pääkonttorille.

 

Vähän haikea mieli

 

Kassapalveluaikana keskiviikkona aamupäivällä Osuuspankin viimeistä päivää avoinna ollut Sahalahden konttorin ovi kävi tiuhaan. Liikkeellä oli pääosin iäkkäämpiä pankin asiakkaita. Soili Kokko joi pankin tarjoamat läksiäiskahvit oman kuvauksensa mukaan vähän haikealla mielellä.

–Kun on tottunut siihen, että kylällä on pankki. Olen käynyt tässä vuosikymmenet, hoitanut kaikki pankkiasiat.

–On minulla pankkikortti ollut kymmenisen vuotta, mutta olen kuitenkin virkailijan kanssa halunnut asioida täällä sisällä, Kokko sanoo.

Osuuspankki ilmoitti syyskuun alussa toteutuneista konttorien lakkautuksista asiakkailleen joitakin kuukausia aiemmin. Soili Kokko osasikin varautua konttorin sulkemiseen opettelemalla pankkikortin käytön, niin että hän voi nostaa automaatista tarvitsemansa käteisen rahan. Laskut hoituvat maksupalvelussa Helsingissä.

–Yhtiövastikeasiat täytyy käydä hoitamassa pääkonttorissa, hän kertoo tulevista, entistä pidemmistä pankkimatkoistaan Kangasalan kirkolle.

 

Ymmärrystä autottomille

 

Ritva Heikkilä puolestaan sanoo, ettei hänelle ole merkitystä Osuuspankin konttorin lähdöllä Sahalahdelta, koska hän ei itse ole asioinut tuossa konttorissa. Puoliso Jouko Heikkilä on käynyt konttorissa kaksi kertaa vuodessa Osuuspankissa olevan kalastuskunnan tilin takia. Mieheltä riittää ymmärrystä pankin ratkaisulle.

–Jos ei ole riittävästi asiakkaita, niin ei ole. Vaikka toisaalta olen minä nähnyt, että aamulla ennen kymmentä tässä oven takana on ollut jonoakin.

Heikkilän pariskunta ymmärtää myös, että autottomille, pitkän matkaa takaa kulkeville asiakkaille pankin konttoreiden sulkeminen on harmillinen tilanne.

–Kun Kuhmalahtikin jää ilman pankkia.

Viimeisenä aukiolopäivänä konttorissa käynyt Bertta Vesanen ei halua lähteä liiallisen valittamisen ja murehtimisen tielle, vaikka Osuuspankki kyliltä lähtikin.

–Pankkikortti on käytössä. Laskut hoidetaan maksupalvelussa.

–Kunhan nyt kauppa ja apteekki pysyvät tässä, sahalahtelainen katsoo hänelle tärkeiden asiointipaikkojen suuntaan.

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?