Valtuusto: Tontinhintoja alennetaan heti, eikä vasta vuodenvaihteessa

Tonttien hinnat laskevat 40 prosenttia

Keskustan ja kokoomuksen valtuutetut nauvottelutauolla, kun tonttien hinnanalennuksen yhteydessä tehtiin kaksi hallituksen esityksestä poikkeavaa ehdotusta.

Pälkäneen päättäjiltä löytyi valmiutta tonttikaupan vauhdittamiseen. Kun elinvoimalautakunta lomien jälkeen pohti tontinhintojen alentamista, elinkeinojohtaja muutti lautakuntaa kuultuaan alennusprosenttiesityksensä 20:stä 40:een. Torstaina kokoontunut valtuusto puolestaan vauhditti alennettujen hintojen käyttöönottoa: tontit saa edullisempaan hintaan heti kun valtuuston päätös on saanut lainvoiman, eikä vasta vuodenvaihteesta alkaen, kuten alun perin ehdotettiin.

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti tontinhintojen alentamisen 40 prosentilla. Päättäjät meinattiin kuitenkin jakaa alennuskampanjan aikaistajiin ja vuokratonttien kannattajiin, kun valtuutetut intoutuivat tekemään kaksikin kunnanhallituksen esityksestä poikkeavaa ehdotusta.

Tontinhintojen alentamisen nopeuttamista ehdotti Tiina Kokkola (kok). Tiedossa oli äänestys, kun Vilho Nikkanen (vas) kannatti Kokkolan ehdotusta, että hintojen alennus astuu voimaan heti kun valtuustopäätös on lainvoimainen, eikä vasta vuodenvaihteessa.

Timo Ailio (sd) patisti kunnanhallitusta valmistelemaan myös vuokratonttivaihtoehtoa.

– Tontin vuokraajalla pitäisi olla mahdollisuus ostaa tontti myöhemmin omakseen niin, että maksettu vuokra hyvitetään kauppahinnassa, Ailio sanoi.

Tom Hirmukallio (sd) kannatti Ailion esitystä.

– Ei autoakaan haluta nykyisin omistaa. Vuokramalli kannattaa selvittää, ei siinä ole kunnalla mitään hävittävää.

Valtuusto valmistautui jo äänestämään kahden esityksen välillä, jolloin niistä enemmän kannatettu olisi kilpaillut alkuperäisehdotuksen kanssa. Esitysten tekijätkin huomasivat, ettei tämä ollut tarkoituksena.

Jukka Lindforsin (kesk) ehdotuksesta valtuusto piti pienen neuvottelutauon.

– Vuokratonttikysymys on oikeastaan strateginen asia. Asuntotuotannon linjaukset tehdään strategiatyön yhteydessä. Tai sitten vuokratonttiehdotuksen voisi tuoda aloitteena valmisteluun, Pertti Salminen (kok) ehdotti.

Ailio päätyi vetämään ehdotuksensa takaisin.

– Tarkoitukseni oli täydentää kunnanhallituksen esitystä, mutta nyt hyvät ehdotukset asetetaankin vastakkain ja hylätään kokouksessa. Toivoisin kuitenkin, että vuokratonttiasiaa selvitettäisiin vakavasti, sillä meidän on käännettävä kaikki kivet, jotta tontit saadaan liikkeelle ja Pälkäneelle asukkaita.

Kunnanhallitus puolestaan muutti ehdotustaan Kokkolan ehdottamaan muotoon, joten tonttien hinnat laskevat 40 prosenttia heti kun valtuuston päätös on saanut lainvoiman.

Kunnalla on tällä hetkellä yli 70 vapaata tonttia yhdeksällä eri alueella Onkkaalassa, Aitoossa, Luopioisissa ja Rautajärvellä. Myytävien tonttien määrä moninkertaistuu, kun Lahdentien ja Pälkänevedentien risteyksen tuntumaan kaavoitetun Roholan alueen tonttien myynti alkaa. Lisäksi uusia tontteja tulee Tommolaan.

Kunta kokeili jo kesän ajan tarjouskampanjaa. Majanrapellon ja Rajalanniemen tontit eivät menneet kaupaksi, vaikka niitä kaupiteltiin elokuun loppuun saakka 50 prosentin alennuksella. 40 prosentin alennus koskee kunnan kaikkia tontteja, myös Rajalanniemen rantatontteja.

Demariryhmän Tom Hirmukallio (vasemmalla), Timo Ailio, Risto Lindholm, Iinamaria Nummela, Pauliina Jaakkola ja Maria Aho miettivät, miten äänestää tonttiesitysten kesken.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?