Marika Lanne: Teinit voivat huonosti, ja se on valtakunnallinen ilmiö

Huostaanottojen määrä on kaksinkertaistunut

Sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne esitteli sote-tilannetta ja -uudistusta pälkäneläispäättäjille.

– Kangasalla ja Pälkäneellä tehtiin viime vuoden aikana 26 kiireellistä huostaanottoa. Tänä vuonna tammi–heinäkuun aikana otettiin kiireellisesti huostaan 31 lasta ja nuorta, sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne selvitti huolestuttavaa kehitystä pälkäneläispäättäjille.

Lasten suojelussa pyritään siihen, että erilaisilla tukitoimilla ja matalan kynnyksen keinoilla vältettäisiin huostaanotot. Tähän ei ole päästy Kangasalla, ja samanlaista viestiä tulee muualtakin maasta.

– Erityisesti teinit oireilevat tällä hetkellä. Taustalla on perheiden taloustilanteen kärjistymistä sekä mielenterveys- ja päihdeongelmia, Lanne kertoi.

Kangasalla ja Pälkäneellä tänä vuonna huostaan otetuista lapsista vain yksi on vauvaikäinen, muut teinejä. Rankkaan ratkaisuun saatetaan päätyä esimerkiksi päihdeongelmien tai itsemurha-alttiuden vuoksi.

– Perkaamme parhaillaan läpi, liittyykö tapauksiin joitain taustavaikuttajia, joihin olisi voitu vaikuttaa ennaltaehkäisevillä toimilla ja perhetyöllä. Oma käsitykseni on, että perheitä on tuettu pitkäänkin avopalveluiden keinoin.

Sote-asioita Pälkäneen valtuustolle esitellyt Lanne korosti, ettei kyse ole Kangasalan, vaan koko maan ongelmasta.

 

Vanhainkodeista palvelutaloihin

Sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne esitteli sote-tilannetta ja -uudistusta pälkäneläispäättäjille.

Kangasalla ja Pälkäneellä on pitkät perinteet terveyskeskusyhteistyöstä. Vuoden 2014 alusta alkaen Kangasala otti hoitoonsa myös Pälkäneen sosiaalitoimen, kun sosiaali- ja terveyspalvelut koottiin kokonaisuudeksi. Valtakunnassa sote-uudistus ei ole edennyt samalla tavalla.

– Lähdimme lomille siinä uskossa, että sote-palvelut siirtyvät maakunnalle vuoden 2019 alusta alkaen. Kun palasimme lomilta, aikataulu oli muuttunut vuotta myöhäisemmäksi, sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne kertoi pälkäneläispäättäjille.

Hän suhtautui uudistukseen levollisin mielin.

– Mennään sen mukaan, mitä lainsäätäjät päättävät. Jos sote ei siirrykään maakunnalle, niin sitten jatketaan kuten aiemminkin.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu on kunnilla.

– Kunnan on huolehdittava, että saatavilla on asianmukaiset palvelut.

Kunta voi tuottaa palveluita itse, ostaa niitä yksityisiltä palveluntuottajilta, käyttää palveluseteleitä tai tehdä yhteistyötä muiden kanssa.

Esimerkiksi mielenterveyspalvelut Kangasalan terveyskeskus tuottaa suurelta osin itse. Vanhainkoteja sen sijaan ollaan ajamassa alas. Pälkäneen Harjutuulesta ensimmäiset asukkaat ovat muuttamassa Lastenlinnan alueelle valmistuneeseen Attendon hoivakotiin.

– Harjutuuleen on vielä otettu sisään uusia asiakkaita, mutta heille on kerrottu, että käynnissä on tällainen murros.

Harjutuulen henkilökunnasta osa siirtyy Kangasalan muihin yksiköihin, osa kotipalveluun.

– Sisäinen haku päättyi juuri, ja näyttäisi siltä, että kaikille järjestyy pääsääntöisesti ensisijaisen toiveen mukainen paikka. Pälkäneen alueella kotihoitoa vahvistetaan neljällä henkilöllä, Lanne kertoi.

Vanhainkodin tyhjentämisestä tiedustellutta Maria Ahoa (sd) kiinnosti myös se, pääseekö Kostiakotiin palvelusetelillä. Sosiaali- ja terveysjohtaja vakuutti, että jos asiakas täyttää kriteerit, ja on oikeutettu palveluasumisen paikkaan, hän voi valita Kostiakodin.

Kotipalvelun lisäksi pyritään panostamaan omaishoitoon. Kangasalan terveyskeskuksen alueella ei ole kuitenkaan päästy tavoiteltuihin omaishoitajamääriin, vaikka tukea on myönnetty kaikille sitä hakeneille.

– Läheiset ikääntyvät tai ovat töissä, eivätkä siksi pysty hoitamaan omaistaan.

Pertti Salmista (kok) kiinnosti, miten turvapaikanhakijat kuormittivat terveyspalveluita. Sosiaali- ja terveysjohtaja kertoi, että terveyspalveluiden tarvitsijoita oli alle kymmenen, vaikka Kaivannossa toimi reilun puolen vuoden ajan aikaa satojen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Lisäksi Pälkäneen vuokra-asunnoissa asui perheitä.

– Terveyspalveluiden käyttö oli marginaalista, vain joitain yksittäisiä tapauksia. Sitä en tiedä, miltä tilanne näyttää, jos turvapaikanhakija saa oleskeluluvan, sillä silloin hän on oikeutettu samoihin palveluihin kuin kantasuomalainenkin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?