Sahalahden pyörätie halutaan vihdoin valmiiksi

Pelisalmeen päättyvä Sahalahden pyörätie haluttaisiin rakentaa valmiiksi ensi ja seuraavan vuoden aikana. Kangasalan elinvoimalautakunta päätti äänestyksen jälkeen esittää rahoitusta hankkeen loppuun saattamiseksi.

Simo Arra (kesk) nosti pyörätien esiin budjettikäsittelyn yhteydessä. Arran mielestä pyörätien rahoitus olisi voitu etsiä teknisen keskuksen investointirahoista, kun muutamista muista kohteista olisi siirretty määrärahaa pyörätielle. Arran muutosesitys ei mennyt läpi budjetin yhteydessä, mutta äänestyksen jälkeen elinvoimalautakunta päätyi kannattamaan hänen aloitettaan siten, että teknisen keskuksen investointiohjelmaan lisätään rahoitus pyörätien rakentamiseen vuosina 2018–2019.

Sahalahden pyörätie kuului 12 vuotta sitten kuntaliitoshankkeisiin. Porkkanarahoista varatun vajaan miljoonan turvin päästiin alkuun, mutta rakentaminen loppui Pelisalmen siltojen ylityksen jälkeen. Jatko putosi kunnan investointiohjelmista säästöpakettien yhteydessä.

Rakentamatta on reilun neljän kilometrin pätkä Pelisalmesta Huutijärvelle. Tekninen keskus on arvioinut sen hinnaksi pari miljoonaa, mutta Arra uskoo, että osuus hoituisi reilulla miljoonalla.

– Suunnitelmat ovat valmiina, ja osalle matkaa ajettiin aikanaan pohjaksi rakennustyömaalta louhittua kiveä. Lähes koko matka on pellon reunaa, eikä matkalla ole kallioita, joita pitäisi ampua tai murskata. Ainoa vesien ylitys on Vääksynoja. Siinä pyörätie mahtuisi vanhalle sillalle autoväylän viereen – tarvittaessa siltaa hieman leventämällä, siis samalla tavalla kuin Pelisalmellakin, Simo Arra sanoo.

Hän uskoo, että pyörätielle löytyisi lisää käyttäjiä niin Sahalahden kuin Kangasalankin suunnasta, kun puuttuva neljän kilometrin pätkä vihdoin valmistuisi.

– Työmatka- ja muun hyötyliikunnan lisäksi se mahdollistaisi lapsille turvallisen koulutien ja lisäisi myös virkistyskäyttöä. Pelisalmi on hieno paikka, ja moni varmaan lenkkeilisi sinne myös Kangasalta päin.

Valmistuneen pyörätien käyttöä rajoitti alkuun päällysteen puuttuminen. Väylä asvaltoitiin samassa yhteydessä kuin ajoratakin.

– Se osuus mitä on tehty, on oikein hyvä. Puuttuvan pätkän jälkeen olisi yhtenäinen pyörätie Pakkalaan saakka, ja se voisi tuoda pyöräilijöitä Tampereelta asti.

Elinvoimalautakunnan pyörätiepäätös syntyi äänin 4–3. Arran esitystä kannattivat Monica Hannula, Virpi Hannuksela ja Wellu Mäkinen.

Pyörätien rakentamisesta päätetään lopullisesti syksyllä valtuustossa. Aloitteessa hanke on jaettu kahdelle vuodelle niin, että ensi vuonna tehtäisiin Huutijärven ja Kerppolan puistotien välinen osuus ja seuraavana vuonna loppupätkä Huutijärvelle saakka.

– Pyörätien lisäksi Sahalahdella on odotettu kuntaliitoksessa sovittua vanhusten palvelutaloa, mutta se on vaarassa jäädä sote-uudistuksen jalkoihin, Arra harmittelee.

Pyörätie Sahalahdelta Pakkalaan valmistui 2013. Sen sijaan Pelisalmen ja Huutijärven välinen osuus on edelleen rakentamatta.

Kommentit (2)

  1. Jari

    No kyllä olisi jo aikakin 😉

    Käyttäjiä varmasti riittäisi. Nykyisellään Sahalahdentie on todella vaarallinen pyöräilypaikka. Nopeusrajoitus on 80 km/h ja rekkoja onneksi riittää 😉

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?