ViherKostiala houkuttelee Pälkäneelle uusia asukkaita

Iida Heikkilä on varannut talon paikan ViherKostialasta, läheltä nykyistä vuokra-asuntoaan.

– Kolmeen taloon on olemassa jo varaus ja kiinnostuneita on useita muitakin, ViherKostiala-hankkeen puuhamies Seppo Kääriäinen myhäili lauantaisen infotilaisuuden jälkeen.

Kääriäisen tavoitteena on, että vielä syyskuun aikana rakennuttaja on olemassa kuuteen taloon, jonka jälkeen rakennuslupahakemus jätetään viranomaisille.

Kiinnostuneista moni asuu tällä hetkellä vakituisesti muualla kuin Pälkäneellä. ViherKostiala tuo siis toteutuessaan kuntaan uusia asukkaita.

Tilaisuudessa oli paikalla toistakymmentä ViherKostialaa varsin tosimielellä harkitsevaa henkilöä.

Anna-Liisa ja Lauri Salonen Kangasalta tulivat tilaisuuteen Puutikkalan mökiltään.

– Haluaisimme muuttaa vakituisesti Pälkäneelle. Meitä kiinnostaa erityisesti tämä ViherKostialan rivitalopuoli, pariskunta kertoi.

Myös Espoossa nykyisin asuva, nimettömänä pysyvä kesäpälkäneläinen haaveilee vakituisesta asuinpaikasta ViherKostialassa. Sekä rivitalo että oma mökki alueelta ovat mahdollisia vaihtoehtoja.

Kaava sanelee lähtökohdat

Arkkitehti Salla Paakkunainen esitteli infotilaisuudessa alueen kaavaa ja sen sanelemia ehtoja. Alueelle saa rakentaa yksikerroksisia taloja, joissa on parvi. Parvea ei kuitenkaan voi tehdä täysikorkuiseksi.

Alueen pohjoispuoli on kaavassa merkitty AP-merkinnällä, joka tarkoittaa pientaloaluetta. Eteläpuolella on AR-merkintä, mikä on tarkoitettu rivitaloille.

Paakkunainen on tehnyt alueelle kaavailluista perusyksiköstä erilaisia pohjavaihtoehtoja, joista suurin osa on hieman alle 50-neliöisiä. Pientalomalli D on isompi, siinä huoneistoalaa on peräti 71,5 neliömetriä.

– Muitakin ratkaisuja on mahdollista tehdä, ja jokainen talo suunnitellaan lopulta asukkaan toiveiden mukaiseksi. Toki erilaiset ratkaisut vaikuttavat aina lopulliseen hintaan, Paakkunainen kertoi.

Kaikki talot on suunniteltu käyttäen riihimäkeläisen Baulog Oy:n eristettyä pystyhirttä. Tämä rakenne on valittu materiaaliksi hengittävyytensä ja helpon rakennettavuutensa ansiosta.

– ViherKostialan taloihin elementtien puuosat tullaan valmistamaan Pälkäneen Puulevy Oy:ssä, joten tästä tulee suureksi osaksi paikallinen tuote, Kääriäinen kertoi.

Muutoinkin rakentamisessa on tarkoitus käyttää paikallisia urakoitsijoita.

Lauri ja Anna-Liisa Salonen suunnittelevat muuttoa Pälkäneelle. ViherKostiala olisi heille mieluinen vaihtoehto.

Talounelmat toteen

Enontekiöllä viimeiset 16 vuotta asuneet Anna-Liisa ja Timo Saarinen ovat varanneet jo yhden talon ViherKostialasta. Pariskunta ei nyt matkustanut paikan päälle lauantain tilaisuuteen, vaan he odottavat saavansa tiedot jälkikäteen puhelimen välityksellä.

– Me olimme tässä heti tosimielellä, kun kävimme kesällä tutustumassa hankkeeseen Kääriäisen juttusilla, Saarinen kertoi.

Saariset ovat paluumuuttajia. Heidän entinen talonsa oli aivan tulevan mökin naapurissa.

Pariskunta on pitkään aprikoinut rivitalon ja oman talon välillä, mutta tällä hetkellä he pitävät omaa taloa parempana ratkaisuna. Saarisille on tärkeää, että taloon tulee painovoimainen ilmavaihto.

Suunnitellun alueen eteläpuolella tällä hetkellä asuva Iida Heikkilä on myös varannut yhden talon ViherKostialasta.

– Asun tällä hetkellä vuokralla ja päätin, että voisin yhtä hyvin maksaa samalla rahalla omaa taloani, Heikkilä totesi.

Heikkilän mukaan alueen sijainti on erinomainen, sillä kauppa, järvi sekä hänen työpaikkansa ovat lähellä. Hän arvostaa myös hankkeen paikallisuutta.

– Kun itsekin on oman kylän yrityksessä töissä, tuntuu tärkeältä, että hyödynnetään paikallisia yrittäjiä.

Perustalo sadalla tonnilla

Seppo Kääriäisen mukaan ViherKostialan alle 50 neliömetrin talot ovat erilaisten laskentamallien perusteella rakennettavissa noin sadalla tuhannella eurolla. Tontin osto ja infran rakentaminen tuo kuitenkin lisäkustannuksia ja näiden rahoitusmalli ratkaistaan vasta, kun rakennuttajaporukka on kokonaisuudessaan selvillä.

– Olemme kaavailleet mallia, jossa yhteisiä asioita hallittaisiin hallinnanjakosopimuksella. Toki muutkin ratkaisut, kuten asunto-osakeyhtiö, ovat edelleen mahdollisia, Kääriäinen sanoi.

Infraan kuuluvat maanrakennustyöt, vesi-, viemäri-, sähkö- ja valokuituliittymät sekä huoltotilojen rakentaminen.

Sadan tonnin perustaloratkaisuun on laskettu mukaan muun muassa sähköinen lattialämmitys ja ilmalämpöpumppu, lämminvesivaraaja ja sähkökiuas, takkavaraus, komerot ja keittiö sekä terassi.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?