Terveysasemilla pääsee ajoissa hoitoon

Aluehallintovirasto uhkasi Kangasalan terveyskeskusta kesällä uhkasakolla, koska se ei ollut toimittanut tietoja siitä, pääsevätkö asiakkaat määräajassa hoitoon. Kunnanhallitus toteaa AVI:lle antamassaan vastauksessa, että hoito järjestyy määräajassa, mutta tiedot tästä eivät ole välittyneet AVI:lle teknisen virheen vuoksi.

”Potilastietojärjestelmäpalvelimet on siirretty helmikuussa 2017 Kangasalan kunnan omasta konesalista Tieto Oyj:n konesaliin Tampereelle. Palvelinsiirron yhteydessä on jäänyt tekemättä tietoliikenneavaukset THL:lle, mitä Avohilmotietueiden toimittaminen edellyttää. Tästä johtuen Kangasalan ja Pälkäneen tiedot hoitoon pääsyn toteutumisesta eivät ole menneet TH:lle annetussa määräajassa maaliskuussa 2017.”

Kun tilanne havaittiin, tilastot suun terveydenhuollon jonotusajoista toimitettiin toukokuussa ja muut tiedot heinäkuussa.

”Vuonna 2017 ei ole ollut tilannetta, että hoidon järjestäminen perusterveydenhuollon kiireettömässä hoidossa ei toteutuisi määräajassa”, kunta toteaa.

Terveydenhuoltolain mukaan terveyskeskukseen on saatava yhteys arkipäivisin virka-aikaan. Hoidon tarve on arvioitava kolmen päivän kuluessa ja hoito järjestettävä kolmessa kuukaudessa. Kangasalla yksikään potilas ei ole tänä vuonna odottanut hoitoon pääsyä yli kolmea kuukautta millään terveysasemalla.

Elokuussa pisimmät jonot olivat Vatialan ja Pälkäneen terveysasemilla, joissa kiireettömään hoitoon joutui jonottamaan keskimäärin 19 vuorokautta. Jonot ovat kesän aikana lyhentyneet kaikilla terveysasemilla. Vielä toukokuussa Vatialan jono oli 75 vuorokauden mittainen ja Pälkäneenkin 40. Lyhimmät jonot ovat Luopioisten terveysasemalle.

Hammaslääkärille pääsyä odotti elokuussa 680 asiakasta Kangasalla ja 60 Pälkäneellä. Hammaslääkärijono on lyhentynyt, sillä Kangasalla aikaa odotti talvella lähes tuhat asiakasta ja Pälkäneellä melkein pari sataa. Kenenkään ei ole tarvinnut odottaa kiireettömään hoitoon päästä yli kolmea kuukautta.

Terveyskeskus seuraa jonotilannetta kiireettömään hoitoon pääsyn ja kolmannen vapaan ajan perusteella. Tiedot päivitetään neljän kuukauden välein terveyskeskuksen nettisivuille.

 

Keskimääräinen jono, vuorokautta
18.1. 24.5. 9.8.
Kangasalan pääterveysasema 17 47 12
Vatialan terveysasema 26 75 19
Ruutanan terveysasema 15 19 15
Sahalahden terveysasema 16 39 16
Pälkäneen terveysasema 28 40 19
Luopioisten terveysasema 13 18 12
Kolmas vapaa aika, vuorokautta
18.1. 24.5. 9.8.
Kangasalan pääterveysasema 8 15 5
Vatialan terveysasema 20 70 16
Ruutanan terveysasema 7 14 5
Sahalahden terveysasema 12 13 12
Pälkäneen terveysasema 20 20 9
Luopioisten terveysasema 9 16 9

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?