Viikingit eilen ja tänään Pälkäneellä

Kirjoittaja kirjoittaa viikingeistä sekä Jennin ja Villen viikinkiteemaisista häistä.

Lukija kirjoittaa

Noin tuhat vuotta sitten viikingit vierailivat Pälkäneellä. He olivat saaneet Ruotsin kuninkaalta tehtävän käännyttää hämäläisten heimon kristinuskoon. Oli heillä muitakin omiin tarkoitusperiin tähtääviä päämääriä. Tarkoitus oli muun muassa ryöstää Soopelin turkikset Nokialta. Vaan mynkään menivät molemmat päämäärät. Vaikka heillä oli 200 viikinkialusta ja 2000 viikinkisotilasta (myös naisia mukana). Heidät kukisti Kyllönjoella pienilukuinen pälkäneläisporukka. Siinä kahakassa kuoli heidän johtajansa ja niinpä heidän piti paeta Hauholle, missä tuli seuraava tappio. Siellä haavoittui heidän seuraava johtajansa. Siitä kahinasta selvittiin naisen astuessa johtotehtäviin.

Kristinuskon ”voittokulku” aseiden avulla viivästyi Hämeessä tämän tähden parilla sadalla vuodella, kunnes se vihdoin seuraavien ristiretkien aikana alistettiin katollisen kirkon valtaan. Oma lukunsa historiaa on sitten luterilaisen kirkon tulo Suomi-Ruotsin valtauskonnoksi. Se taas on oma erillinen tarinansa. Kapinointi katolisen kirkon pakkovaltaa vastaan on myös oma erityishistoriansa Pälkäneen näkökulmasta. Siihen esimerkiksi liittyy Suomen historiassa ainutlaatuinen kirkonkirous. Siinäkin suhteessa on yhteyksiä Lutheriin. Kansankirkkomme oppi-isä näet oli tuomittu vääräoppisena myös siihen.

Palatkaamme nyt Pälkäneelle Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen. Viikinki-teemalla vietettiin Pälkäneen kirkossa 19.8.2017 Villen ja Jennin häitä. Moni on voinutkin hieraista silmiään nähdessään kirkon liepeillä liikuskelevan merkillisiin ”kutimiin” sonnustautuneita ihmisiä. Näin kaksi rakastunutta nuorta lupasi toisilleen uskollisuutta ja rakkautta elämänsä loppuun asti.

Viikinkiteema tatkui monipuolisella ohjelmalla Seurakunnan leirikeskuksessa Seitsyessä. Siellä erityisesti Jennin veli, Atte Lahtinen, loisti esittämällä Viikinkiaiheisen sketsisikermän. Kiitos seurakunnalle oivallisesta juhlapaikasta! Atte Lahtinen on niittänyt Orivedellä mainetta esiintymällä tärkeissä rooleissa, esimerkiksi Rönnin kesäteatterissa Rönnissä.

Kaiken päätepisteenä oli kuitenkin se, että hääpari tahtoi osoittaa uskonsa Jumalaan menemällä kristilliseen avioliittoon. Täten he tahtoivat vahvistaa omalla kohdallaan sen kristillisen tosiasian, että avioliitto on maailman perustamisesta asti ollut yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto. Tähän uskollemme keskeiseen asiaan palaa luterilaisen kirkon oppi-isä niin, niin katekismuksissaan kuin miltei kaikissa kirjoittamissaan kirkoissa. Vaikka tälle totuudelle ei nykyajassa anneta suurta arvoa, on se silti edelleen elämää suojeleva elämän ”perussolu.” Toivon ja rukoilen siis kaikkien niiden puolesta, jotka uskaltavat elää ja toimia elämässään niin kuin Raamattu meitä opettaa. Näin toimittaessa kristillisen avioliiton solmiminen on uskon tunnustamista. Siihen liittyy avioliiton pyhänä Jumalan säädöksenä, jossa eletään Hänen tahtoaan noudattaen.

Seppo Lahtinen

Eläkeläiskynäilijä, Pälkäne

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>