Okpi-teatteri: Pohdintoja vanhojen miesten asemasta yhteiskunnassa

Erilainen teatteriprojekti

Monologiesityksessä lavalla nähdään Jarmo Skön. Kuva: Marjo Nevalainen

– Tämä on ollut hyvin erilainen teatteriprojekti. Kun aloitimme työn, emme itsekään tienneet, mitä tuleman pitää, Jarmo Skön miettii.

Skön istui viime keväänä keskustelemaan seniori-ikäisten miesten kanssa palvelutalo Maijalassa Kangasalla sekä Keinupuiston palvelukeskuksessa ja palvelutalo Kotipirtissä Tampereella. Työpajoissa tehdyt haastattelut toimivat pohjana, josta ammattitaiteilijat ovat rakentaneet vanhan miehen maailmaa luotaavan teatteriesityksen.

Esitys kantaa nimeä On kirkkaana päivä ja ilta – vanhan miehen tunnustukset. Haastattelujen lisäksi näytelmä pohjaa tilastotietoon, tutkimuksiin ja työryhmän keskusteluihin. Lavalla nähdään esiintyjänä Jarmo Skön ja säveltäjä-muusikkona Silja Kuoppala.  Ohjaajana toimii Riku Laakkonen.

– Monologiesitys avaa paitsi yksilön myös yhteiskunnan näkökulmaa miehenä ja ihmisenä olemisesta, myös pyrkii rikkomaan niitä kliseitä, joita näihin teemoihin liittyy. Esitys haluaa myös herättää keskustelua seniorien asemasta Suomessa vuonna 2017, Skön kertoo.

Vaikka miesten haastatteluissa kertomat ajatukset elämästä näkyvät selvimmin näyttämöllä, yhteisötaideprojektilla oli näytelmän ohella muitakin keskeisiä tavoitteita.

– Projekti pyrki lisäämään mukana olleiden miesten hyvinvointia ja kasvattamaan myös yhteisöllisyyttä palvelukeskusympäristössä. Halusimme toimia tasavertaisten ja ylisukupolvisten kohtaamisten mahdollistajana, Skön tähdentää.

Ensi-ilta lauantaina

Silja Kuoppala ja Jarmo Skön esityksen harjoituksissa viime keskiviikkona Maijalassa. Kuva: Riku Laakkonen

Monologin ensi-ilta on lauantaina 16. syyskuuta kello 15 PiiPoossa Lempäälässä, jonka jälkeen se lähtee kiertueelle pirkanmaalaisiin seniori- ja palvelukeskuksiin. Palvelutalo Maijalan asukkaille suunnattu esitys on keskiviikkona 11.10., mutta työryhmä järjestää Maijalan tiloissa myös kaikille avoimen esityksen tiistaina 10.10. kello 18. Kaikille avoimia esityksiä nähdään myös Tampereella lauantaina 30. syyskuuta kello 14 ja kello 18 LaStrada-teatterin tiloissa Pirkankadulla.

Esitystä ovat tukeneet Pirkanmaan rahasto, Tampereen kaupungin Tesoman kulttuurikummi -hanke, Opetus- ja kulttuuriministeriön %-taidetta-kehityshanke, Tampereen taidekasvatus ry sekä Kulttuurikeskus PiiPoo. Lisätietoa esityksestä ja pääsylipuista löytyy Tampereen taidekasvatuksen nettisivuilta.

– Olemme sekä työpajoissa että esitystä valmistaessa huomanneet, että riippumatta miesten iästä ja taustasta, tietyt teemat toistuvat ja näyttäytyvät tärkeinä suomalaisen miehen elämässä. Työ, läheiset ja toisen ihmisen kunnioitus ovat merkityksellisiä asioita elämässä, rakkautta unohtamatta, Skön ja Laakkonen miettivät.

Skön lisää, että teoksen esittäminen projektissa mukana olleiden palvelutalojen väelle on ollut hyvin jännittävää.

– Kyllähän se jännittää, allekirjoittavatko seniorimiehet työryhmän esitykseen rakentaman tulkinnan esiin nostetuista teemoista. Toivomme ainakin kovasti niin, Skön pohtii.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>