Bongaa Linnunrata Kuhmalahdella

Linnunrata on komea näky. Kuva: Jorma Mäntylä

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ja Suomen luonnonsuojeluliitto tempaisevat valosaasteettoman taivaan puolesta. Perjantaina 15.9. mennään pimeisiin paikkoihin havainnoimaan Linnunrataa, jota ei kaupungeissa enää näe.

Tampereen Ursa ja Kangasalan luonto vievät Linnunradan näkijöitä Kuhmalahden rantasaunalle (Uittomiehentie 149) ihailemaan tähtitaivasta. Kangasalta retkelle lähdetään linja-autoasemalta tulevana perjantaina kello 19.30. Retki tehdään kimppakyydein henkilöautoilla. Paluu tapahtuu autokunnittain noin puolenyön aikaan.

– Jokainen hämmästyy nähdessään Linnunradan ensimmäistä kertaa. Se on uskomaton kauneuselämys, jonka aivan liian harva ihminen on kokenut, sanoo emeritusprofessori Esko Valtaoja Ylen haastattelussa.

Kaupungeissa Linnunradan näkeminen on mahdotonta. Valtateiden valaistus, mainonta ja lähiseudun valoviljelykasvihuoneet ovat lisänneet valosaastetta niin paljon, että Pirkanmaalla on tähtikirkkaita taivaita enää Parkanon seudulla, aivan Teiskon pohjoisosissa sekä Kangasalan Kuhmalahdella. Ursan ja ympäristöjärjestöjen retken tarkoitus on julkistaa kuvia Instagramissa ja Ursan Taivaanvahdissa osoittamaan, mitä valosaasteettomassa luonnossa voi nähdä.

Kampanjaan voi osallistua kuka tahansa ottamalla kuvia Linnunradasta tai sen etsintäretkestä ja jakamalla niitä hashtagilla #bongaalinnunrata joko Instagramissa tai Ursan havaintopalvelu Taivaanvahdissa. Taivaanvahdin kuvat ja kuvaukset kootaan kartalle, josta voi katsella mistä Linnunradan voi nähdä. Marraskuussa parhaat kuvat palkitaan, ja kaikkien osallistujien kesken arvotaan elämyspalkinto. Lisäksi kampanjan aikana arvotaan viisi kiikarin sisältävää tähtiharrastajan aloituspakettia.

Kampanjan yhteistyökumppaneina toimivat Ursa, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen ympäristökeskus, Suomen latu ja Suomen valoteknillinen seura. Pirkanmaalla tempauksen toteuttavat Tampereen Ursa ja Kangasalan luonto.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>