Vanhainkodin alasajo: ”Missä meidät tulevaisuudessa hoidetaan”, kysyy Matti Norokorpi

Matti Norokorpi valitti vanhainkotipäätöksestä

Pälkäneläisyrittäjä ja entinen kuntapäättäjä Matti Norokorpi on valittanut vanhainkodin lakkautuspäätöksestä. Pälkäneen kunnanvaltuusto päätti toukokuun lopussa, että Kangasalan kanssa tehty Harjutuulen vuokrasopimus päättyy 31.5.2018 alkaen. Ratkaisu syntyi äänin 19-7.

Kangasala hoitaa sosiaalitoimen myös Pälkäneellä. Harjutuulta ajetaan parhaillaan alas, ja sen asukkaita siirretään muun muassa Attendon palvelutaloon Lastenlinnan alueelle.

Matti Norokorpi sanoo, että valituksen takana on huoli pälkäneläisvanhusten hoidosta.

– Mihin meidät tulevaisuudessa laitetaan, jos ei ole varaa asua yksityisessä palvelutalossa? Tai jos sellaista ei enää olekaan Pälkäneellä, kun palvelutalopaikat kilpailutetaan muutaman vuoden välein, ja ihmiset laitetaan sinne, mistä saadaan halvin tarjous.

Norokorpi ennustaa, että yksityisten palvelutalojen hoitohinnat nousevat rajusti, kun yritykset ovat ensin jakaneet markkinat keskenään.

– Kyllä ihmisille pitäisi ensin kertoa, kuinka hommat aiotaan jatkossa hoitaa, ennen kuin lähdetään purkamaan vanhainkoteja.

Norokorpi perustelee valitustaan sillä, että päätöksentekoon osallistui esteellisiä. Kunnanvaltuustossa Ville Klasila jääväsi itsensä, koska hänen äitinsä on töissä vanhainkodissa. Norokorven käsityksen mukaan myös Maria Ahon äiti työskentelee vanhainkodilla. Outi Viitasta ja Eveliina Hakalaa hän pitää esteellisenä sen vuoksi, että he ovat Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskuksen palveluksessa.

Esteellisyyden lisäksi Norokorpi vetoaa valmistelun ja kuulemisen puutteellisuuteen.

– Meillä on kunnanvaltuuston asettama vanhusneuvosto, mutta siltä ei ole kukaan kysynyt mitään, Norokorpi ihmettelee.

Hänen mukaansa päätös vanhainkodin alasajosta perustui arvioon, jonka mukaan rakennus on liian kallis korjata. Arto Alanko laski, että vanhainkodin remontoiminen palvelutaloksi maksaisi 5,7 miljoonaa euroa. Uudisrakennuksen saisi 4,3 miljoonalla, ja tämän päälle tulisi 0,3 miljoonan euron purkukustannukset. Norokorpi pitää laskelmaa virheellisenä ja tarkoitushakuisena.

 

Kunta pitää valitusta aiheettomana

Mikäli Matti Norokorven valitus kaataa vanhainkotipäätöksen, saatetaan ajautua tilanteeseen, jossa Kangasala vuokraa Pälkäneen tyhjennettyä vanhainkotia.

Hallinto-oikeudelle toimittamassaan vastineessa Pälkäne vetoaa Kangasalan vuosi sitten laatimaan vanhuspalveluselvitykseen. Siinä linjataan, miten Kangasalan ja Pälkäneen vanhukset hoidetaan, kun laitospaikat ajetaan vanhuspalvelulain mukaisesti alas.

Kunnan vastineen mukaan palvelutaloksi muutettu Luopioisten vanhainkoti ei pysty kilpailemaan uusien palvelutalojen kanssa, vaan Kukkiakodon vuorokausihinta on kymmeniä euroja kalliimpi kuin uusissa yksiköissä. Alangon selvityksen mukaan massiivisen Harjutuulen muuttaminen tehokkaaksi palvelutaloksi olisi vielä vaikeampaa.

Kunnan vastineessa kerrataan, että ennen vuokrasopimuksen irtisanomispäätöstä aihetta käsiteltiin valtuustoseminaarissa, Harjutuulen henkilöstön yt-neuvotteluissa ja tiedotustilaisuuksissa.

Pälkäne ei vienyt vanhainkotiasiaa vanhusneuvostoon. Kunta vetoaa siihen, että kuntalain määräykset kunnan asukkaiden osallistumisoikeudesta astuivat voimaan kaksi viikkoa asian valtuustokäsittelyn jälkeen.

Sosiaalipalvelut Pälkäneellä järjestävä Kangasala kuuli omaa vanhusneuvostoaan, kun selvitettiin, pitäisikö kunnan järjestää ympärivuorokautiset itse vai ostaa palvelut ulkopuolisilta toimijoilta.

Maria Aho, Eveliina Hakala ja Outi Viitanen ovat omissa selityksissään kiistäneet olleensa esteellisiä käsittelemään asiaa.

Matti Norokorpi valitti vanhainkodin alasajopäätöksestä.

Kommentit (2)

 1. Huolissaan

  Kyllähän ovat selvästi esteellisiä äänestämään asiassa.
  Onhan se erikoista että vanhainkoti ajetaan alas, mutta miljoonia löytyy esimerkiksi urheiluhalliin. No se on tätä nykyaikaa kun hölmöt päättää asioista.
  Onhan se hienoa, että kaikilla Pälkäneen vanhuksilla on rahaa asua palvelutalossa. Varsinkin jos omistat jotain, niin kuukausimaksut ovat tuhansia euroja. Ei-omistavalla pienemmät maksut, mutta onko alle tonnin eläkkeestä vara maksaa palvelutalon maksuja?
  Tuskin. Kyllä saa taas hävetä näiden päättäjien puolesta.

  • Arja Rasinen

   Maria äänesti purkamista vastaan eli oli samaa mieltä kuin Norokorpi. Tuula on ollut eläkkeellä jo ajat sitten. Jos soitellaan sijaiseksi, niin tekeekö se tyttären esteelliseksi? Kyselen näin tuoreempana eläkeläisenä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?