Kangasalan Vesi kokeilee etäluettavia vesimittareita

Kangasalan Vesi aikoo yksinkertaistaa laskutusta ja parantaa vedenkulutuksen seurantaa etäluettavien vesimittareiden avulla. Verkostoinsinööri Sami Virkajärven tehtävänä on vertailla eri järjestelmävaihtoehtoja.

Kangasalan vesi testaa tämän vuoden aikana erilaisia etäluettavia vesimittareita ja -järjestelmiä. Uuden järjestelmän avulla tarkoitus on yksinkertaistaa ja täsmentää laskutusta sekä parantaa vedenkulutuksen seurantaa. Kangasalan Veden verkostoinsinööri Sami Virkajärvi luotsaa hanketta.

– Etälukutekniikka elää muutosvaihetta, ja mittareihin tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Tietysti haluamme valita parhaan mahdollisen saatavilla olevan vaihtoehdon, Virkajärvi toteaa.

Vielä toistaiseksi kiinteistönomistajat lukevat kulutuksen mekaanisen mittarin näytöstä ja ilmoittavat sen määräajoin Kangasalan Vedelle nettilomakkeella, sähköpostilla tai kirjeitse. Lasku lähtee 3–6 kertaan vuodessa kuutiomääristä riippuen. Nykyinen laskutus perustuu pitkälti arvioon, ja se vaatii paljon käsityönä tehtävää numeroiden näppäilyä.

Tulevaisuudessa mittari lähettää etäyhteydellä kulutuslukeman suoraan laskutusohjelmaan. Myös vesilaitos pääsee seuraamaan vesitasetta ja vedenkulutusta entistä tarkemmin.

– Pääsemme myös paremmin kiinni vesijohtoverkon vuotoihin, kun voimme verrata kulutustietoja alueittain omien mitta-asemien lukemiin. Kaikki seuranta ei kuitenkaan voi olla reaaliaikaista tietosuojan vuoksi, verkostoinsinööri huomauttaa.

Monta muuttujaa ennen ratkaisua

Virkajärven mukaan mittareiden ominaisuuksissa on runsaasti muuttujia, joiden soveltuvuus täytyy selvittää kokeilun aikana. Ratkaistavia asioita ovat muun muassa virtalähteeseen, virrankulutukseen ja lähetystekniikkaan liittyvät seikat. Lisäksi tiedonsiirron täytyy toimia laskutusohjelman kanssa myös tulevaisuudessa mahdollisten ohjelmistopäivitysten jälkeen.

– Pitää ratkaista mitä järjestelmää käyttäen mittarit lähettävät tiedon, ja mistä ne saavat lähettämiseen tarvittavan energian. Käytetäänkö akkua vai verkkovirtaa, ja miten järjestelmä toimii, jos virta loppuu? Lisäksi kiinteistöjen vesimittarit voivat olla kellareissa tai muissa sellaisissa paikoissa, joissa lähetysverkko ei toimi luotettavasti, Virkajärvi luettelee vertailtavia seikkoja ja mahdollisia solmukohtia.

Hankittavasta järjestelmästä on tavoitteena tehdä päätös tämän vuoden aikana, samoin mittareiden asennusstrategia. Uusia vesimittareita ryhdytään vaihtamaan ensi vuonna. Kaikki noin 6500 mittaria on vaihdettu noin kymmenen vuoden kuluessa.

– Vaikka tekniikka muuttuu, johonkin vaihtoehtoon valinta on lukittava, Virkajärvi toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?