Sateet nostavat järviä ja pohjavesiä

Sydän-Hämeen järvet jäivät vähälumisen talven ja vähäsateisen kevään jäljiltä poikkeuksellisen matalalle. Sateisesta kesästä huolimatta Kukkian pinta laski kesän aikana ennätysalas. Valkeakosken poikkeusjuoksutukset hillitsivät hieman Mallasveden, Pälkäneveden ja Längelmäveden pintojen laskua, mutta myös ne olivat kesän aikana keskimääräistä alempana. Pienemmillä järvillä vedenkorkeudet ovat sateiden vuoksi olleet keskimääräisiä tai keskimääräistä korkeampia koko kesän.

Syksyn sateet ovat kääntäneet myös isojen järvien pinnat nousuun, kun sää on viilentynyt ja haihdunta vähentynyt. Myös kasvukausi alkaa olla lopuillaan. Kun kasvit eivät enää ime kesän tapaan vettä, valumat järviin kasvavat ja vedenkorkeudet lähtevät nousuun.

Sateiden myötä vedenkorkeuksien ennustetaan nousevan 10–15 senttimetriä lokakuun alkuun mennessä. Myös pohjavesien pinta on nousemassa keskimääräiselle tasolle.

 

Järvien pinnankorkeuden poikkeama keskiarvosta 12.9. (cm)

Näsijärvi           –2

Pyhäjärvi          +2

Vanajavesi       +2

Kukkia               -8

Längelmävesi  -7

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?