Etäseurantalaite paljastaa pienetkin vesivuodot nopeasti

Vesimittarin etälukulaite seuraa vedenkulutusta tiheimmillään minuutin välein ja desin tarkkuudella. Enveran Konsta Kinnunen (edessä) asentaa laitteen muutamassa minuutissa. Isännöitsijä Jari Trogenin mukaan jatkuva seuranta tuo mielenrauhaa niin isännöitsijälle kuin asukkaillekin.

Asunto Oy Paatialanrivin vedenkulutus tiedetään nyt minuutin tarkkuudella, kun taloyhtiön päävesimittariin asennettiin nykyaikainen etäseurantalaite. Mahdolliset isot tai pienet vesivuodot voidaan selvittää ennen kuin vahingot kertaantuvat.

– Perinteisesti päävesimittarin lukemia seurataan muutaman kerran vuodessa. Jos kulutuksessa on suuria muutoksia, isot vuodot paljastuvat jossain vaiheessa, mutta pieniin vuotoihin ei välttämättä pääse kiinni, isännöitsijä Jari Trogen selvittää.

Sahalahtelainen taloyhtiö tarttui tilaisuuteen, kun Trogen välitti omille asiakkailleen tarjouksen Fiksuvesi-järjestelmästä. Enveran Konsta Kinnusen mukaan etäseurannan avulla havaitaan kulutuspiikkien lisäksi pienet jatkuvat vuodot, jotka aiheutuvat reistaavista vesikalusteista tai muista hankalasti havaittavista vuodoista.

– Pieni ja huomaamaton lirinä wc-istuimessa voi aiheuttaa yli 1000 euron ylimääräisen laskun vuodessa, Kinnunen kuvaa vahinkojen suuruusluokkaa.

Isännöitsijä antaakin vinkin, jonka avulla voi testata wc-istuimen tiiviyden. Wc-pöntön sisäreunoille voi laittaa yöksi wc-paperia. Mikäli paperi on kastunut, tiiviste vuotaa ja se on syytä uusia.

Numerot pilveen ja kulutus käyriksi

Etäseurantalaite asennetaan päävesimittarin päälle ja liitetään pistorasiaan. Käyttöönotto onnistuu alle vartin. Etäseurantalaitteessa on kamera ja sim-kortti. Laite muodostaa 3g-verkon välityksellä yhteyden pilvipalveluihin, jonne se voi lähettää kuvia vaikka minuutin välein. Käytännössä laite kuvaa perinteisen vesimittarin lukemia ja muuttaa ne numeroiksi. Laite antaa hälytyksen, mikäli se havaitsee jotain poikkeuksellista.

– Yöllä, kun kulutus on yleensä vähäistä, vuodot näkyvät parhaiten, olipa se sitten desin tai kymmenen litraa minuutissa, Kinnunen näyttää seurantadiagrammia kännykästään.

Jos jossain menee vettä hukkaan, se näkyy kuvaajassa tasaisena kulutuksena vuorokauden ympäri, eli niin sanottuna pohjakuormana. Hanan valuttaminen, wc-istuimen huuhtelu, suihkussa käynti tai muu vedenkäyttö näkyy kuvaajassa selkeinä piikkeinä tai jaksoina.

– Minuuttiseuranta paljastaa nämä kaikista parhaiten. Jos seuranta on vain tunnin välein, voi syntyä tulkintahankaluuksia varsinkin kiinteistöissä, joissa on paljon asuntoja, koska yksi wc:n huuhtelu kuluttaa noin 10 litraa kerrallaan. Sama määrä voi kertyä tunnissa myös jatkuvasta vuodosta, josta voi tulla paljon kustannuksia vuositasolla, Kinnunen havainnollistaa.

Vesi on kallista ja homevaurio vielä kalliimpi

Hälytys tulee sähköpostina määrätyille henkilöille ja esimerkiksi isännöitsijä voi kirjautua tunnuksilla sovellukseen ja tarkastella lukemia. Taloyhtiölle Fiksuvesijärjestelmä seurantoineen maksaa joitain kymppejä kuukaudessa.

Trogenin mukaan hälytyksen jälkeen hän välittäisi tiedon hallitukselle ja se edelleen asukkaille. Jos yhtiössä on asuntokohtaiset vesimittarit, asukkaat voivat itsekin tarkistaa pyöriikö vesimittari, vaikka missään ei käytetä vettä.  Kinnusen mukaan seuranta tuo selkeitä säästöjä, kun taloyhtiöt pääsevät nopeasti kiinni vuotoihin.  Jotkut vakuutusyhtiöt antavat joko alennusta tai pienentävät omavastuuta, jos talossa on seurantajärjestelmä.

– Isännöitsijälle järjestelmä tuo mielenrauhaa, kun ei tule isoja yllätyksiä. Jos vesi vuotaa vuositolkulla rakenteisiin, home aiheuttaa moninkertaiset vahingot. Pienetkin vesikalustevuodot taas lisäävät asukkaiden kustannuksia jatkuvasti, Jari Trogen toteaa.

– Onhan se järjetöntä, että edelleen vuonna 2017 vallitsevana tapana on seurata vedenkulutusta vain muutaman kerran vuodessa, Kinnunen summaa.

Jari Trogenin ja Konsta Kinnusen mukaan pienestäkin vesivuodosta voi syntyä jättikustannukset. Veden hinta on kallistunut noin 60 prosenttia kymmenessä vuodessa, ja rakenteisiin päässyt kosteus moninkertaistaa vahingot. Asunto Oy Paatialanrivissä parannetaan sadevesijärjestelmää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?