Politiikka, aurinko ja tuuli luovat jännitteitä sähkönmittaamiseen

Politiikka, aurinko ja tuuli luovat jännitteitä sähkönmittaamiseen

Sähkön laatua mittaavat laitteet ja järjestelmät ovat Tiina ja Seppo Vehviläisen Electrixin erikoisosaamista.

Pälkäneläinen Electrix on energia-alan murroksen ja hallituspolitiikan leikkauspisteessä. Tiina ja Seppo Vehviläisen luotsaama Electrix toimittaa erilaisia sähkönmittaukseen tarkoitettuja laitteita ja -järjestelmiä, joiden avulla sähköverkkoyhtiöt voivat mitata sähkön laatua ja valvoa jakeluverkon toimivuutta. Fossiilisten energiamuotojen korvautuminen aurinko- ja tuulienergialla mullistaa sähköntuotannon lisäksi laaduntarkkailun. Uudentyyppisten voimaloiden mukana seuraavat uudet ongelmat, minkä vuoksi myös sähkömittareita ja -ohjelmistoja täytyy kehittää. Tähän kaikkeen tarvitaan tutkimusta ja tuotekehitystä, jota yritykset tekevät yhteistyössä sähköverkkoyhtiöiden, yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Kun Sipilän hallitus leikkasi yliopistojen rahoitusta viime vuonna, päätös tuntui Vehviläisten mukaan välittömästi Electrixin arjessa. Nelivuotinen monen toimijan yhteistyöprojekti kuivui kasaan.

­– Tarkoitus oli tutkia, miten esimerkiksi aurinkopaneelien käyttäjien sähköntuotanto vaikuttaa verkkoon, mutta hanke keskeytyi vuoden jälkeen. Jouduimme hankkimaan uuden rahoituksen ja maksamaan lisää, jotta saimme edes oman osuutemme vietyä loppuun, Seppo Vehviläinen kertoo hajonneesta yhteistyökuviosta.

– Vehviläisten mukaan edes Innovaatiorahoituskeskus Tekesissä ei puoleen vuoteen tiedetty miten projektirahoitusten suhteen edetään. Koska palkanmaksajasta ei ollut tietoa, yritys joutui luopumaan tuotekehitystyötä tehneestä diplomi-insinööristä. Kun rahoitus myöhemmin järjestyi, työhön jouduttiin perehdyttämään uusi tekijä.

– Ylipäätään tutkimusten omarahoitusosuus on kasvanut. Electrixille se on tarkoittanut yliopistolle maksettavien tutkimushankkeiden vuosimaksujen lisääntymistä useilla tuhansilla euroilla, mikä on aika paljon pienelle viiden hengen perheyritykselle, yrityksen taloushallinnosta vastaava Tiina Vehviläinen lisää.

Eloonjääminen perustuu tuotekehitykseen

Alusta saakka Vehviläiset ovat vahvasti sitoutuneet tuotekehitykseen. Yritys sai alkunsa kolmisenkymmentä vuotta sitten, kun silloinen Valtion teknillinen tutkimuskeskus (VTT) etsi yrityskumppania kehittämään digitaalisia mittareita mekaanisten tilalle. Firman Electrix-nimi juonsi juurensa paitsi elektroniikkaan myös Asterix-sarjakuvaan. Nyttemmin nimi toimii osuvasti myös englannin electric-sanan johdoksena.

– Silloin energianmittauksen lisäksi mitattiin paria kolmea suuretta, kuten jännitettä ja taajuutta. Oli iso uudistus, kun mittariin saatiin elektroninen näyttö. Nykyään mitattavia suureita on useita kymmeniä välkynnästä jännitekuoppiin, Tiina Vehviläinen kuvaa alan muutosta.

Tavallinen suomalainen kuluttaja ei paljoa mieltään vaivaa sähkön laadulla niin kauan kuin virtaa piisaa. Suurimmat ongelmat liittyvätkin myrskyihin ja sähkökatkoksiin. Laatuongelmia voi olla kuitenkin tavallisessakin taloudessa, jos naapurissa käytetään isoja koneita tai hitsauslaitteita. Puutteet sähkön laadussa ilmenevät esimerkiksi valojen himmenemisenä tai välkkymisenä. Myös kuluttajien itsensä tuottama sähkö esimerkiksi aurinkopaneeleilla vaatii muutoksia sähkön mittauslaitteisiin.

– Tutkimus ja ilmiöiden mittaaminen on välttämätöntä, kun ryhdytään käyttämään aurinko- ja tuulienergiaa. Niissä tuotannon määrä vaihtelee sään mukaan, eikä energiaa saada yhtä tasaisesti verkkoon kuin nykyisillä menetelmillä, Seppo Vehviläinen huomauttaa.

Tiina Vehviläisen mukaan joudutaan miettimään, keneltä sähköä ohjataan pois ja millä systeemillä, jos tuotantoa ei ole tarpeeksi. Periaatteena on kuitenkin se, että sähkön tuotannon ja kulutuksen täytyy vastata toisiaan koko ajan. Myös aurinko- tai tuulivoimaloiden kytkeytymiset päälle ja pois voivat aiheuttaa uusia sähköisiä ilmiöitä sähköverkkoon. Pariskunnan mukaan nykyiset kotien sähkölaitteet ovat entistä herkempiä rikkoutumaan jännitevaihteluissa.

– Kyllä tämä asia alkaa kiinnostaa poliitikkojakin siinä vaiheessa, kun valot eivät enää syty, Seppo Vehviläinen toteaa kuivakkaasti.

Pariskunta kuitenkin uskoo alan tulevaisuuteen ja osa tutkimushankkeista on käynnistetty uudelleen viime vuoden romahduksen jälkeen.

– Työ pysyy mielenkiintoisena, kun koko ajan tulee uutta, Tiina Vehviläinen toteaa pitkästä urasta alalla.

Jopa mittalaitteiden piirilevyt suunnitellaan omassa firmassa.

Electrix

- Perustettu 1989 Pälkäneelle.

- Perustajat elektroniikkainsinöörit Tiina ja Seppo Vehviläinen.

- Sähkön laadun ja kuormituksen mittauksen, analysoinnin ja ohjauksen asiantuntijayritys.

- Kehittää, valmistaa ja myy erilaisia sähkömittareita ohjelmistoineen sähköverkkoyhtiöille. Valmistuksessa käytetään kotimaisia alihankkijoita.

- Tekee tuotekehitystä yhteistyössä yliopistojen, tutkimuslaitosten ja muiden alan yritysten kanssa.

- Toimitilat sijaitsevat Kankaanmaan teollisuusalueella Pälkäneellä.

- Työllistää yrittäjien lisäksi kolme vakituista työntekijää. Lisäksi yritykselle on tehty useita yliopistollisia lopputöitä ja kolme väitöskirjaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?