Vuolijokelaiset järjestivät yhteistyössä komean juhlan

Jussi Hartman juonsi Täyden sadan iltamat ja kertoi samalla itsenäisyyden ajan historiasta ja tunnelmista eri vuosikymmeninä.

Vexi Hoppula on koonnut Pitkäjärvestä, sen historiasta ja Kunnostusyhdistyksen toiminnasta kertovan julkaisun. Hän oli myös käsikirjoittanut juhlassa esitetyn Järven kertomaa -videon tekstit.

Tehdään yhdessä on Suomi 100 -juhlavuoden teema. Tämä näkyi erityisen hyvin Vuolijoella lauantaina pidetyissä Täyden sadan iltamissa, jotka Vuolijoen VPK ja Pitkäjärven Kunnostusyhdistys ry järjestivät yhdessä.

– Yhdessä tekeminen on ollut se voimavara, jolla syrjäisillä seuduilla on vuosisatojen ajan pärjätty. Erityisesti sotavuosina ja niiden jälkeen yhteistyön voima korostui entisestään, juhlan avauspuheen pitänyt Pälkäneen Pitkäjärven kunnostusyhdistys ry:n puheenjohtaja Vexi Hoppula kertoi.

Vuolijoen kylä on hänen mukaansa erinomainen esimerkki kylästä, jossa edelleen puhalletaan yhteen hiileen.

– Vuolijoen VPK on vuosikymmeniä koonnut ihmiset yhteen. Tänään saamme juhlia talossa, joka on rakennettu talkoilla 83 vuotta sitten.

Täyden sadan iltamien juontajana toimi Jussi Hartman. Musiikkiesitysten lomassa juhlayleisö sai kuulla Suomen itsenäisyyteen johtaneista tapahtumista sekä otteita Suomen historiasta vuosikymmenten varrelta. Hartman kertoi juonnoissa myös oman sukunsa tarinaa.

– Isoisäni teloitettiin punaisten riveissä Lempäälässä kapinan aikana. Isäni puolestaan päätti jo nuorena ryhtyä maanviljelijäksi ja kävi maamieskoulun. Hän liittyi myös suojeluskuntaan, vain 18 vuotta isänsä teloittamisen jälkeen. Unelma omasta tilasta toteutui 50-luvun alussa asutustilan kautta.

Musiikkiesitykset syvensivät kerrontaa luoden tunnelmia eri ajanjaksojen tapahtumista, kohtaloista ja ilmapiiristä. Erityisen koskettavia olivat Maaria Hartmanin esittämät tulkinnat lauluista Punaorvon vala (venäläinen romanssi), Hyljätty äiti (sanoitus Roine Rickhard Ryynänen ja sovitus Georg Malmsten) sekä Vuolijoen vahvistetun mieskuoron ja Maaria Hartmanin yhdessä esittämä Veteraanin iltahuuto (sanat ja sävel Kalervo Hämäläinen).

Toki iltamissa kuultiin kepeämpiäkin sävelmiä, kuten italialainen käännösiskelmä Maruzella (säveltänyt Renato Carosone) ja Satumaa (sanat ja sävel Unto Mononen).

– Pikkupojan silmin katsottuna 50-luku oli iloista aikaa, jolloin työtä tehtiin paljon innostuksen vallassa, Hartman muisteli.

Maaria Hartman tulkitsi herkästi lauluja eri vuosikymmeniltä.

Vuolijoen vahvistettu mieskuoro esiintyi Täyden sadan iltamien musiikkikavalkadissa.

Lauluja esittivät vuorotellen Maaria Hartman ja Vuolijoen vahvistettu mieskuoro. Säestäjänä toimi Karoliina Hartman. Mieskuorossa esiintyivät kuoron vakituiset jäsenet Jussi Hartman, Matti Pitkänen, Heikki Penttilä, Timo Verho, Rauno Puronen, Veli-Matti Syrjänen, Juha Lehtilä sekä vahvistukset Esko Mattila, Hannes Veijalainen ja Pentti Nieminen.

Musiikkikavalkadin jälkeen iltamien ohjelmassa esitettiin video Järven kertomaa. Videon kuvamateriaalina on Jari Salopinon kuvauskopterin avulla tekemää ilmakuvaa ja teksti oli Vexi Hoppulan käsialaa. Lukijaäänenä videolla on Katja Verho.

– Pitkäjärven Kunnostusyhdistys täytti vuosi sitten viisi vuotta ja ajattelin, että olisi hyvä kirjoittaa järven asioita ylös. Tekeillä on julkaisu Pitkäjärveläiset 2017, joka ilmestyy painotuotteena vielä tämän vuoden aikana. Videon tekstitys perustuu tämän julkaisun aineistoon, Hoppula kertoi tilaisuuden jälkeen.

Hän on kerännyt julkaisua varten aineistoa kirjallisuudesta sekä haastattelemalla ihmisiä. Mukana on myös Hoppulan omia lapsuusmuistoja, sillä mies on kotoisin järven pohjoispäästä Luopioisten puolelta.

– Yhdistyksemme on tuonut Pitkäjärven rannoille uudenlaista yhteisöllisyyttä. Mukana on suurin osa rantakiinteistöjen omistajista. Yhdistyksen toiminnan kautta olemme tutustuneet toisiimme ja yhdessä olemme saaneet aikaan jo näkyviäkin vaikutuksia järven tilaan, Hoppula kertoi.

Kunnostusyhdistys myös myy iltamissa esitettyä videota.

Täyden sadan iltamat jatkuivat esitysten jälkeen väliajalla ja Parodia-yhtyeen tahdittamilla tansseilla. Väkeä oli illan aikana paikalla talon täydeltä, yli 140 henkilöä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?